home > mjuzik > Oživi me, EP

kontakt | search |

TIHI OBRT: Oživi me, EP (Slušaj najglasnije, 2015)

Jedna od nepoznanica s hrvatske scene u posljednjih nekoliko godina je razotkrivena. Stalno me kopkalo tko to radi onako zanimljive EP-ije s potpisom Blackwater Sound Project, pitao Zdenu, kaže kao i za svakog izvođača, imaš ih na facebooku, ali džabe, nema imena. Ponekad je takva promocija nezahvalna već čisto i iz samog pijarističkog aspekta: obraćaš se nekom imaginarnom bendu, a ni sam nisi siguran da li je bend ili solist, oli muško ili žensko, a možda i netko tko namjerno zbog nekih drugih razloga ne želi otkriti svoj identitet.
[ Zvonimir Grozdić ]

Zvonimir Grozdić

Nego, prvo me ošinuo posve crni omot ovog izdanja s obzirom da u promo svrhe od Zdene dobivam crno-bijele omote. Htio sam saznati naslove pjesama, ali nix od toga. Oni su pretopljeni u crnilo omota koji je inače tamnocrvene boje, pa nije bilo druge nego prošvrljati po internetu i vidi, vidi, što se zanimljivo otkrilo... Tihi Obrt je novi projekt Zvonimira Grozdića (1972), rođenog Zagrepčana, a od 2000. smještenog u Lovranu. Još davno prije odlaska u Istru imao je bend Pesji Kaput. Inače se aktivno bavi književnošću, potpisnik je izdanja "Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya" (Astroida, 2013/ Studio Tim, 2013., elektronsko izdanje), objavljuje poeziju i kratke priče, prisutan je u nekoliko publikacija "Da sam Šejn" (zbirka kratkih priča, 2007.), "Najkraće priče" (zbornik kratkih priča, 2007.), "Erato 04", "Noć boema" (2008.), "Garavi sokak" (2009., sve zbirke pjesama), "Susret riječi" (zbirka poezije i proze, 2009.), pjesme mu se nalaze u književnim časopisima i portalima za književnost, umjetnost i kulturu, član je Matice hrvatske, udruge Trešnjevački milioneri (e, vidiš i ja bih se tu mogao učlaniti, a ne da dangubim sa skupljanjem flaša iz ispražnjenih kontenjera), te je pridruženi član udruge DADAanti koja se bavi promicanjem eksperimentalne umjetnosti. Jako zanimljiva biografija, kaj ne?



Njegov partner u ovome projektu je Nenad Žolo Loki, trešnjevački poeta koji je između ostalog napisao i neslužbenu kvartovsku himnu "Moja voljena" na jedinom albumu Pesjeg Kaputa u kome je nekoć bio vokalist i to jako davno pred 20 godina, a mada posljednjih 5-6 ljeta obitavam po Trešnjevki, njegova faca mi baš i nije znana kao od jednog susjeda s kojime sam se viđavao gotovo svaki dan i pričao mi da zna tu ekipu iz benda. Sad , nisam mogao skontati da li je taj moj bivši susjed iz zgrade tik do moje, inače slikar (a fakat mu ne znam ime) svirao s njima ili šta god, no viđavali smo se gotovo svakodnevno šetajući psiće. On svojeg minijaturnog polakilenog kojeg sam zvao 'zvjerko' jer se može strpati u džep, a ja dva malo ojača, nekad i žutu, ali izuzetno dragu i privrženo-ljubljenu mrcinu od pesa s 40-50 kila što se zvala Linić, po svojoj materi Lini, da ne bi bilo zabune.

Ok. Ovaj dvojac je realizirao kratki materijal od 14 minuta, napravio 4 pjesme i čak 3 video spota, kakvi su - takvi su, ali muzika i kontekst su jako duboki. Loki je još ranije napisao liriku koja se ovom prilikom i uglazbila u nešto drugačijem poetskom formatu, a mislim da je i on narator ovih spoken-word komada što su odreda popraćeni vrlo mračnom zvučnom dark-wave estetikom izuzev lepršavijeg glazbenog broja "Patuljci", no i tu je tekst vrlo mračan ('sve češće izbjegavam ljude, neki od njih na mene gledaju kao da sam bolestan zato kaj pišem pjesme.../ i ako to nekome nije jasno, neka odjebe u kratkim skokovima'). Preostale 3 su uronjene u minimalistički psycho-drift s gothic šmekom dark-wave elektronike, efektnim gitarskim ambijentalijama i repetativnim sekvencama, vrlo suvremeno dizajnirane nalik na mnogobrojne albume što pristižu iz berlinskog Nonine Recordings (Me Raabenstein & co.) s aromom neo-classical soundtracka. Koliko je upečatljiva ovako sročena minimalistička glazbena konfiguracija bez težnje ka plesnom ritmu ili komercijalno usmjerenom aktu, toliko pali i morbidna intimistička lirika 'ti si vjera što vodi u ništa/ ...oživi me kada me ubiješ' i 'svaki korak prema tebi, svaki put prema rođenju, svaka molitva i opomena, osmijeh i krivica, cesta je za moj odlazak'.



Tihi Obrt ovim debi izdanjem možebitno najavljuje osuvremenjenu metodu antičkog kazališta kada su glumci, poete i pisci sricali svoja djela uz glazbenu pratnju izrodivši tragediju (i tragikomediju) kao novi literarni žanr daleko odskočivši od ditiramba i hvalospjeva u čast Dioniza. U tom pogledu je ovaj dvojac naširoko odmaknuo od popa i tresiguza u slavu Erosa i Thanatosa, njihovi bogovi i muze su drugačijeg kova - vlasnici ključeva Hada i katakombi, splavari sa Stiksa, zavezani Odisej za jarbolom broda, Neptun, Mars... Doimaju se kao putnici-namjernici u sfere mračnog i neistraženog ambijenta gdje su emocije izgubljene u nerazumijevanju i neskladu ljudskih nepredvidljivih kozmičkih sila djelovanjem podsvjesnih ezoteričnih vibracija. Istražuju taj prostor ljudske psihe, mentalno-emotivnog sklopa i brojnih stanja uzrokovanih razočarenjem, pohlepom, mržnjom, neshvaćanjem, ignoriranjem... Pronašli su vrlo smionu formulu sklopivši kratke i vrlo jasne lirske crtice s ukusno dizajniranim zvučnim pasažom hipotetski navodeći na misao da im ovo zasigurno nije smeteno buđenje pjetla što prerano kukuriče.

Naslovi: 1.Oživi me, 2.Patuljci, 3.Oživi me, vol.2, 4.Odlazak

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 29/11/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*