home > mjuzik > X-év-2-óra

kontakt | search |

MIND-JÁRT: X-év-2-óra (Slušaj najglasnije, 2015)

Mind-járt iliti Mindkiller je oneman projekt iza kojeg stoji Gáspár Baksa (čitaj: Gašpar Bokšo) ili BaxGase koji već petnaestak godina živi u Budimpešti. Ranije je bio u Novom Sadu, gdje je rođen 1979., te je pod imenom Mindkiller objavio 5 albuma urađenih isključivo na PC-iju ("Mind-járt", "Mont-no-no", "Szárnyaló állomások", "Séta lámpafényben" i "On d' Róud Egejn"), a onda se 1999. preselio u Madžarsku gdje je nastavio projekt pod nazivom Mind-járt koji je službeno startao 2005.

Na ovoj dvostrukoj i vrlo opširnoj kompilaciji od gotovo 2 puna sata snimanoj u periodu od 2004.-2014. sabrane su uglavnom instrumentalne kompozicije vrlo rijetko protkane harsh vokalom na madžarskom jeziku, a riječ je o elektronskim ambijentalijama koji puta uvijenih u natruhe noisea i industriala ("Nagyot csuklott", "Böllérnapok"), mada mu je prioritet uglavnom minimalistička struktura harmonija syntha, malo gitarske background improvizacije i ne osobito veliko učešće programiranih ritmova ne bacajući se naročito u rasplesane sfere (plesni komad "Arc az örvény mögött" - 'lice iza vrtloga'). Zbog relativno kratkih kompozicija s minijaturnim sviračkim učešćem to sve skupa ne spada u domenu drone apstrakcija premda se na momente učini da bi se letargijom i monotonijom sasvim komotno mogao ušlepati u fazon Coil ili Lustmord (skladba "Ejszakai séta a temetöben" - 'noć hoda po groblju' i ponajbolja simfonična "Magányosság a mélyben" - 'samoća u dubini'), a poneki put iznjedri i kompoziciju poput laganijih Tuxedomoon, primjerice u komadima "Tükör melybeli valosag" - 'ogledalo nebeske stvarnosti', "Ahogy kell" - 'trebalo bi biti', "Révoarton", "Kézre tekerdö kigyo", ode u neočekivani dub ("Müvirágok a szimboliszmus oltarara" - 'cvijeće u simbolici oltara') ili razori s post-punk/funk eksperimentima nalik na The Pop Group ("Az Aszteroida alma" - 'asteroidna jabuka').

Drugi CD je daleko boljih tonskih opsega od prvog koji je poprilično neurednih performansa što se tiče samog zvuka; na razini je zbrda-zdola nabacanog demo materijala u kojima mnogim skladbama nije dozvolio da se razmašu i razviju koji put dulje od 2 minute. A osim toga, drugi CD sadrži i vokalnih brojeva, dakako na madžarskom, pa je i stoga malčice zanimljiviji, ali kako god se gledalo, vrlo je loš vokalist, većinom narativno sriče stihove, ne umije zapjevati niti poluariju i svi glasovi su mu pod maglovitim velom efekata i distrozija. Od pjesme do pjesme, a ima ih ravno 30 komada neprestano se muči i bakće s repeticijama nikako da trome tempove koliko-toliko fokusira van okvira najsporijeg industriala. Ipak, u svemu tome postoji ta alternativna čar da ništa ne mora biti u nekakvom 'pop' dijapazonu i da je sve ovo učinjeno s velikom dozom želje za posebnošću, originalnošću i mračnih atmosfera u kojima nema ništa toga optimističkog.

Ne držite me točno za prevode ponekih pjesama koje sam uspio razabrati. Ima već jedno izvjesno vrijeme kako sam se razveo od bivše supruge s madžarskim korijenima, a madžarski jezik smo koristili puno više u prošloj dekadi kad smo početkom 21. stoljeća živjeli u Budimpešti i mnogo toga sam od tada zaboravio, ali čini mi se da su tekstovi Gašpara vrlo dobri, poetični u svojem individualnom mraku i možda čak najbolji dio ove kompilacije. Valjalo bi ih imati predloženih 'na papiru' i prevoditi, a jedini ljudi koji su sposobni za to i koje znam ovdje u Zagrebu su moja bivša supruga i Jerko Marić, frontmen Adastre, a sad da ih idem gnjaviti za prevode tekstova koje nemam, pa da im dođem u stan i puštam stvar po stvar koja me zanima, izazvalo bi neželjene reakcije, barem od moje ex-wife, kojih se ne želim niti prisjetiti. Zato bi Mind-jártu bilo preporučljivo da priloži barem i prevode tekstova, ako ništa drugo, na engleskom, a može i na srpskom, još bolje. Zbog nas koje istinski zanima što to priča na madžarskom s kojim niti ja nakon 15 godina nisam ovladao gubeći se u gramatici, akcentima i svim onim sufiksima i prefiksima.

Naslovi CD1: 1.Rumli, 2.Tükör melybeli valosag, 3.A hattyúk szinházának összeomlasa, 4.Az Aszteroida alma, 5.A holdraszallas valodi értelme, 6.Jeges szelek fújnak a trombitas szájába, 7.A kordon feltörése, 8.Almatlan álmok, 9.Lassú menet, 10.Sleppes, 11.On d' roud egen, 12.Böllérnapok, 13.Ejszakai séta a temetöben, 14.Ahogy kell, 15.Nagyot csuklott, 16.Ürben zürben, 17.Müvirágok a szimboliszmus oltarara, 18.A hóember mosolya

CD2: 1.Révoarton, 2.Arc az örvény mögött, 3.Magányosság a mélyben, 4.Kaxikaj technoid, 5.Kézre tekerdö kigyo, 6.Ösz a tavaszban, 7.Tüzhárta, 8.Lelkiturdalas vad szavaimert, 9.Melyeben a secco recitativo, 10.Antimon-Pentaflourid, 11.Ezékiel látta a kereket, 12.Kaviárt gyüjtve

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 19/02/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*