home > mjuzik > The NYFA Collection, volume 2

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: The NYFA Collection, volume 2 (Innova Recordings, 2015)

Vjerojatno vam ovih deset autora neće značiti ništa osobito po njihovim imenima za koje niti ja nisam čuo ili se ne sjećam da sam ih susretao, no kada se zavrti i odsluša ovo čudo od 75 minuta najrazličitije glazbe u raznim stilovima od jazza i moderne klasike sve do vokalnih pjesama, neobičnih eksperimenata i gitarskog noisea, svaki diskofil dobije poriv da pročačka po njihovim dosjeima.

Kompilacija slijedi prvi dio "The NYFA Collection" iz 2010. koju nisam imao prilike slušati. Upravo te godine smo Philip Blackburn, promoter etikete Innova Recordings i ja uspostavljali suradnju koja traje, evo već 6 godina. Od tada mi redovito šalje sva njihova izdanja koja sam popratio s recenzijama, a za ovu kompilaciju je priložen i vrlo dojmljiv press materijal u kome stoji da je upravo mr. Blackburn jedan od glavnih krivaca za ovo neuobičajeno kompilacijsko izdanje. On je s kustosom Christian Amigom, kompozitorom iz INTAR Theater okupio ovih deset skladatelja i njihove prateće ekipe kako bi obilježili 30. godišnjicu postojanja NYFA, njujorške zaklade za umjetnost koja je kroz 3 pune decenije dodijelila više od 27 milijuna dolara na račune više od 4400 umjetnika kako bi ih stimulirali, poticali i razvijali njihovu kreativnost i samu inspiraciju za stvaranjem što bolje, originalnije i sadržajnije umjetnosti. Nažalost, s takvim rezultatima se ne mogu pohvaliti naše institucije za kulturu i umjetnost. Zato nam i jeste stanje takvo da umjetnici rade na svoju ruku i najčešće odlaze tamo gdje se njihov rad prepoznaje i cjeni, ali nećemo sad o tome...

Ovdje je sakupljena doslovce najrazličitija papazjana glazbenih stilova ubranih sa širokog zvučnog spektra. Prvo iskoči abnormalan gitarski noise LAURA ANDEL - "Khartes 4" popraćen tutnjavom bubnjarskih neurotičnih prelaza, nabijanjima palica po okvirima udaraljki, a onda apstraktni jazz SYLVIE COURVOISIER TRIO - "La cigale" obavijen melodijskim pop referencama piana, te iznenađujući 'Felinijevski' cirkusantski jazz-folk limenog orkestra FRANK CARLBERGA - "March" gdje se nađe i valcera i fanfara, a i ratnog marširanja u trajanju od 11 i pol minuta. Za njim slijede još dvije isto tako dugačke teme: udaraljkaška "The broken branch rag" - JOHN BACON za ksilifon i melotron, te klavirska oda zubuma kutnjacima i nevremenu "Ode to number 4" - MIHOKO SUZUKI. Drugi dio kompilacije su vokalne skladbe, ali ne bilo kakve. BEN GERSTEIN u gotovo 8 pozamašnih minuta teme "Berl Isaac" priča na njemačkom paralelno s istovjetnim zvukovima tube do iznemoglosti, a JUDITH SLOAN angažiranu priču "What's your status?" o srednjoškolkama i studenticama iz raznih djelova svijeta uključujući i Hrvatice. Ima ovdje i neki 'naše gore list' - SVJETLANA BUKVICH u jedinoj, nazovimo 'normalnijoj' skladbi, baladičnoj "Tattoo" vrlo lijepo pjeva u mezzosopranu (na engleskom) uz pratnju piana i sitnih elektronskih efekata posve odudarajući od sve ove neobičnosti, a slijedi je Holly Hansen koja u "Sabbath Lily" što je potpisuje ANTHONY GATTO odlazi u fini komorni pop. Posljednja je "We were all" YOTHAM HABERA u minimalističkom izdanju nalik Steve Reichu i Philip Glassovom "Einstein on the Beach" s vokalnim mantrama i proširenom instrumentalističkom sadržaju David Bloom Contemporaneousa.

Zbirka je uistinu raznolika i šarena od tona do tekstura, puna je avanturističkog duha, prirodnih kreativnih egzibicija nesputanih nekim zacrtanim okvirima i pokazuje mogućnosti talentiranih umjetnika da se izražavaju individualno kako im se prohtije. Upravo kao što kaže i sam Blackburn - uronite drito u nju i uživajte.

Naslovi. 1.LAURA ANDEL - Khartes 4, 2.SYLVIE COURVOISIER TRIO - La cigale, 3.FRANK CARLBERG - March, 4.JOHN BACON - The broken branch rag, 5.MIHOKO SUZUKI - Ode to number 4, 6.BEN GERSTEIN - Berl Isaac, 7.JUDITH SLOAN - What's your status?, 8.SVJETLANA BUKVICH - Tattoo, 9.ANTHONY GATTO - Sabbath Lily, 10.YOTAM HABER - We were all

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 06/03/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*