home > mjuzik > Gratis hits live!

kontakt | search |

KUD IDIJOTI: Gratis hits live! (Dancing Bear, 2019)

"18 godina je dokaz da je glupost neuništiva!" rekao je Tusta na tom slavljeničkom koncertu u pulskom Uljaniku. 20 godina kasnije mogu samo zaključiti da je i dalje glupost neuništiva, ali na žalost bez KUD Idijota i bez Tuste. No, njihove pjesme i dalje žive i pokazuju koliko su u stvari oni bili utjecajan bend. Sigurno je prošlo 20 godina otkad ozbiljnije nisam slušao Idijote, osim sporadičnih prisjećanja, no slušajući ponovo objavljeni album "Gratis hits live" skužio sam koliko sam se '90ih overdozirao s njima. Svaki zagrebački koncert u 90ima bili smo skupa, originalka "Mi smo ovdje samo zbog para" se izlizala tijekom naših studentskih pijanki, a "Legendarne u živo" sam znao od riječi do riječi, od tona do tona.



Ovaj ih je koncert zabilježio u punoj snazi, pred domaćom publikom, točno s onolikom dozom fušanja i falšanja, koliko se jednom punk bendu može oprostiti i reći da je to simpatično. I to je ono najbolje kod Idijota. Nikad se nisu uljepšavali, svirali su i pjevali onako kako su znali i mogli.

Odabranih 27 pjesama čini upravo best of presjek rada benda, u njihovom izdanju u kojem su se najbolje osjećali. A to je koncert. Tu su Darwill, Vesna i Za tebe s prve demo kazete iz '85, pa pjesme objavljene samo na singlicama Maja, Kad sunce opet zađe, dok je naglasak materijala na albumima "Glupost je neuništiva" i "Tako je govorio Zaratusta". Uz neizostavne koncertne favorite ovaj materijal je must have, pogotovo sad kad je ponovo doatupan digitalno, na cdu i vinilu.

Kako je primjećeno u press materijalu: Radi se o jedinom vinilnom izdanju sastava dostupnom na tržištu pa nesumnjivo predstavlja privlačan kolekcionarski primjerak svim ljubiteljima opusa KUD-a Idijoti. Stoga, dragi izdavači, nemojte da ostane na tome. Reizdajte i ostala izdanja na vinilu i dajte mlađim generacijama da čuju.

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 30/09/2019


PS: "Gratis Hits Live!" na CD-u i dvostrukom LP-u možete pronaći u Dancing Bear Shopovima, na www.dancingbear.hr i u svim bolje opremljenim prodavaonicama ploča, a danaas, 30. rujna bit će dostupno i na zagrebačkoj premijeri dugometražnog biografskog dokumentarca "Tusta" redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum u Kinu Studentskog Centra u 19,30 sati.

Ovaj emotivni i angažirani film o Branku Črncu Tusti - frontmanu pulskog punk benda KUD Idijoti nije klasičan glazbeni dokumentarac jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe, a o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci.

Ulaznice je moguće kupiti na Entrio.hr i na blagajni Teatra &TD, svaki dan od 11 - 13 sati i od 18 - 19,30 sati. Film će, nakon premijere, od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC također s početkom u 19,30 sati. Sve informacije o prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Flotsam And Jetsam

PETER GABRIEL: Flotsam And Jetsam (2019)

| 12/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Po'vratak kralja

PUNJENA PAPIGA: Po'vratak kralja (2019)

| 09/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Daemon

MAYHEM: Daemon (2019)

| 07/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking

Liam GALLAGHER / EDITORS / MARK LANEGAN BAND: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking (2019)

| 02/12/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Vile Nilotic Rites

NILE: Vile Nilotic Rites (2019)

| 29/11/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Gratis hits live!
  • Legendarni u živo (1986)
  • Mismo ovjde samo zbog para (1990)
  • Glupost je neuništiva (1992)
  • Tako je govorio Zaratusta (1993)
  • Megapunk (1995)
  • Cijena ponosa (1997)
  • Remek djelo (2001)
  • Gratis Hits live! (1999, 2019)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*