home > mjuzik > Scriptures

kontakt | search |

BENEDICTION: Scriptures (Nuclear Blast, 2020)

Svaki poklonik death metala ima zasigurno desetke omiljenih bendova, možda i stotine o kojima može satima razglabati, a jedan među njima svakako su legendarni Benediction iz Birminghama, osnovani još daleke 1989. s frontmenom Mark 'Barney' Greenwayom koji je nedugo nakon čuvenog debi albuma "Subconscious Terror" (1990) prešao za mikrofon Napalm Death. Povijest benda je vrlo zanimljiva kao i sama diskografija s različitim postavama koje su prodefilirale držeći čvrsto naputke dvojice osnivača, gitarista Darren Brookesa i Peter Rew Rewinskyja bez kojih ne bi bilo njihovog standardnog trade-mark zvuka i stila. A zna se, mada nisu prihvaćeni od širokih populacija niti izbliza kao mnoge zvijezde metala, svakim albumom su stvarali nešto više povrh žanra osiguravši si zavidnu razinu ugleda, no ne i komercijalnih učinaka, kao i ne baš osobitu potporu kritike.
[ Benediction ]

Benediction   © 2020

Zadnji album "Killing Music" objavili su još 2008. reduciravši diskografiju 21. stoljeća tek na treći dugosvirajući rad, a od tada se mnogo štošta izmjenilo u žanru, a bome i trzavice unutar benda su učinile svoje praktički pred sam ulazak u studio. Frontmen Dave Hunt s kojim su snimljena zadnja 2 albuma naširoko je kao kolumnist Terrorizer Magazina pojasnio svoj odlazak, između ostalog radi posvećenosti konačnom diplomiranju i zbog tromosti kojom su nastajale nove pjesme jer se prije svega svih proteklih 20 godina osjećao samo kao pridošlica koja nije imala odriješene ruke u pogledu lirike kakvu bez ikakvih problema stacionira u svojem glavnom bendu Anaal Nathrakh s kojim je do sada, paralelno radeći i u Benediction, objavio 12 albuma (kraće vrijeme je ih s Mistress realizirao 4). Novi vokalist je ustvari stari Dave Ingram iz slavnih 90-ih godina (proveo poprilično dugo u slabo znanim bendovima jer je imao zdravstvenih poteškoća; s najčuvenijim Bolt Thrower je snimio tek jedan album 2001., a posljednja destinacija su mu 2016-2017 bili nizozemski Hail Of Bullets o kojima sam pisao još prije desetak godina), a tu su još sasvim novi basist Dan Bate i bubnjar Giovanni Gio Durst pridošli iz manje znanih američkih thrash metalaca Omicida, londonskih r'n'r/heavy Monument, te iz još nekolicine sastava različitog hard/heavy stila.
[  ]

Kako je od prethodnog albuma 'blagoslova' (benediction = blagoslov) prošlo poprilično vremena, a i mnogi fanovi su već pomalo i izgubili svijest o njima, očekivati neki novi zvuk na ovih 46 minuta prisjećajući se ranih ultimativnih albuma i epskih pjesama u mutnoj, mračnoj i prigušenoj produkciji je posve bezazleno. Neće se tu ništa osobito novog i drugačijeg naći izuzev sjajne produkcije, no teško se može osporiti da je bend izgubio i mrvicu svoje kreativnosti jer je "Scriptures" jednostavno rečeno onaj fantastičan i spektakularan album koji produbljuje snagu žanra, te je onakav kakav se i očekuje od ovakvih veličina. Prije svega, tu su maestralni gitaristički potezi koji pokazuju pravilno izvedene riffove i masivnu ponudu od 12 pjesama; za svaku godinu odsustva po jednu i to bez ikakvih grešaka ili možebitnih eksperimentiranja.



Ali, tu sad dolazi još jedna, maloprije spomenuta caka: izgubljena je prljavost šarma i očito je album pripreman za turneje i nastupe uživo da funkcionira kao kompaktna hitoidna cjelina, no tada prilikom pripremanja, skladanja i snimanja nisu imali na vidiku prokleti Covid-19. Razmotrivši malo bolje i pravilnije, ovo jeste strogo profesionalna manipulacija koja je kad-tad morala doći do izražaja: prvi dio albuma je napucan potencijalnim obaračama od uvodne "Iterations of I", preko "Scriptures in scarlet" u kojoj se osjeti zamaskirani, stari američki bend Terrorizer s konca 80-ih (zanimljivo, još uvijek postoje), "The crooked man" zamiriše na Six Feet Under isto kao i "Neverwhen", a i Asphyx je tu njegdje u zraku. "Stormcrow" ima najteži riff i kako se nižu pjesme, osjeća se pad energije koju uspjeva tempirati odličan bubnjar i ponovno šaljivo raspoložen frontmen. Činjenica jest da su sve pjesme potekle iz ciljano pripremljenih riffova što im daje kinetičku energiju, no neke su kampirane tek samo kao kratki turistički izleti premda iznose po 4-5 minuta poput "Progenitors of a new paradigm (feat. Kam Lee)" ili laganije "Tear off these wings" s blues/hard-rock tenzijama u prvom dijelu kompozicije. Da nema tog grčevito sjajnog Ingramovog vokala, mogu sasvim komotno sjesti r'n'r/ heavy bendu.

Duh onog starog stila donekle je provučen kroz dvije ponajbolje pjesme "In our hands, the scars" i predzadnje "The blight at the end", ali i tu postoji kompromitirajući otklon s kvazi thrashy-death kombinacijama kojima se želi upucati širokoj thrash publici iskorištavanjem prostora između riffova i galopa. Ipak, najbolji trenuci su oni kada se prihvate dosljednih tremola bez mnogo razvlačenja i prigušavanja učinkovitosti na račun kompleksnijih zahvata, ali ako se ne ide u detaljne analize i sluša od početka do kraja, ovo je prije svega vrlo 'zabavno dok traje', a čini se da je tako i zamišljen čitav spektar premda mu s vremenom na vrijeme opada usredotočenost osnovne čahure epicentra na komadanje manjih ljuski. Ovo jeste oldschool death s odličnom produkcijom, perfektno odrađenom svirkom i zafrkantskim humoreskama koje samo naizgled mogu zaplašiti goropadnošću. Vrlo zabavno i ništa osobito ozbiljno.

Naslovi: 1.Iterations of I, 2.Scriptures in scarlet, 3.The crooked man, 4.Stormcrow, 5.Progenitors of a new paradigm (feat. Kam Lee), 6.Rabid carnality, 7.In our hands, the scars, 8.Tear off these wings, 9.Embrace the kill, 10.Neverwhen, 11.The blight at the end, 12.We are legion

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 18/10/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Scriptures
  • Subconscious Terror (1990)
  • The Grand Leveller (1991)
  • Transcend the Rubicon (1993)
  • The Dreams You Dread (1995)
  • Grind Bastard (1998)
  • Organised Chaos (2001)
  • Killing Music (2008)
  • Scriptures (2020)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*