home > mjuzik > Jutro će promeniti sve?

kontakt | search |

NOVA SRPSKA SCENA: Jutro će promeniti sve? (PGP RTS, 2007)

Skoro deset godina je prošlo od objavljivanja kompilacije "Feathers, Wood & Aluminium" u izdanju Bare i ekipe oko Earwing recordsa. Na njoj je bila predstavljena krema, tada "underground i alternativnih" bendova. Danas, s priličnim vremenskim odmakom, mogu slobodno reći da je to bila najbolja kompilacija sročena na prostoru sadašnje Hrvatske. "Jutro će promeniti sve?" podsjetila me na tu kompilaciju u prvom redu zbog onog podnaslova "nova srpska scena", dok je "F,W&A" nosila podnaslov "new music from croatia". Slične su i po broju pjesama, no muzika koja je zabilježena na nosačima zvuka, potpuno je drugačija. Dok je "F,W&A", onako mračnija, alternativnija i noizičnija, "Jutro…" je u svojem većem dijelu lepršava pop kompilacija, svojstvena srpskoj sceni koju volim i rado slušam, a koju čine prvenstveno bendovi kao što su Obojeni program, Darkwood Dub, Oružjem protivu otmičara, Eva Braun i cijeli niz novovalnih legendi.

U 17 pjesama predstavilo se 16 bendova, od kojih sam do danas čuo samo za GORIBOR, koji inače izdaju za Franjićev "Slušaj najglasnije" i navodno su popularniji kod nas nego u domovini. Tu su se predstavili s jednom, mislim dosad neobjavljenom, Čujem bluz, svojstvenom njihovom izričaju.

Album otvara MINT, "onemanband" s pjesmom "Comin' Out of Jail", čiji se naslov uklapa u naslov kompilacije, a ovaj prekratki prekrasan instrumental kao da je došao s drugog svijeta. Slijedi pančevački akustični kvartet ENDORFIN s pjesmom "Deset hiljada izvinjenja", čiji stih "Deset hiljada izvinjenja devojci koja čeka, Koja sedi na stolici što vrti se u krug, Hiljadu puta joj reci da mi je žao, Hiljadu puta joj reci…", može direktno s ove kompilacije u antologiju. Ovo remek djelo je neopisivo riječima! Ovo je pjesma koja svakako ide na jednu od onih kompilacija koje smo svi snimali, a neki ih još dan danas snimaju… Ma, znate na koje kompilacije mislim!
[  ]

PIONIR 10 jedini su zastupljeni s dvije pjesme. "Le Lun" je novovalni hitić otpjevan na pseudofrancuskom, dok je pjesma koja zatvara cd "Da Da Da" (a nije obrada njemačkog hita iz osamdesetih), ustvari dala i naslov kompilaciji. Jako lijepo i dopadljivo.

"Bubble" je prva je od pjesama otpjevanih na engleskom, i iako je to rijetka pojava na srpskoj sceni, barem prema bendovima koje ja volim i slušam, IKA slobodno može stati uz bok CAT POWER ili PJ HARVEY koji su joj očiti uzori. Opet zarazni refren "Beautiful Boy, All My Tears All My Joy", koji se pjevuši u svakom trenutku. THE MOTHERSHIP ORCHESTRA možda su najeksponiraniji mladi bend na sceni, a u svojoj "Then She Kissed Her" stvorili su atmosferu koju su dosad mogli ponuditi samo velikani kao TINDERSTICKS ili LAMBCHOP.

Nakon, englesko-francuskog bloka, slijedi NEŽNI DALIBOR koji u pjesmi "Značajan događaj" nastavlja tradiciju pop pjesme na tragu OPO ili EVE BRAUN. ILIJA LUDVIG, podarili su četvrti jezik na "Jutru…", a sa svojim "Mikonos" podsjetili su me na našeg MANCEa ili LOU PROFU.

Nakon njih slijedi veliko iznenađenje. Onako ovlaš slušajući uz kuhanje ručka, prviput za upoznavanje, odjednom čujem "Je… ti kuću, je.. ti mater" i takve stihove. Brzo stišavam da moja Ena (2 god) ne čuje ovakve prostote, i steram ih u ku… par puta kaj nisu stavili na omot onu naljepnicu i još im par puta onako u sebi fino odrecitiram sve kaj ih ide. No, nebudi lijen, odem pogledat na omot i vidim da se pjesma zove "Jedem ti malter"!!!, a oni pjevaju nešto "Ciglu ciglu, Jedem ti kuću, jedem ti malter!". Uh, al su me nasanjkali! I opet im sprašim sve po spisku sretan da imam novu psovku, prigodnu za moju kćer. Oni su HORKEŠKART i očito se dobro zajebavaju.

Najsvjetskiji zvuk, uz TMO imaju SHIROKO čija me "Crazy" neodoljivo podsjeća na nešto, a do dana današnjeg, nakon 150 preslušavanja nemogu se sjetiti. REPETITOR su svakako jedan od "hajlajta" ovog cda, a sa svojom "Ja" nastavljaju tamo gdje je Disciplina kičme stala, kad se Koja odlučio zaputiti u bijeli svijet, a podsjetili su me energijom i svirkom na jedan meni dragi i nikad prežaljeni krankenHaus. Živio novi val!

"Ja, ja sam visok kao kuća, ja nemam mnogo stvari, ja nosim sve sa sobom, aaaaaa,
Ja, ja nemam mnogo prijatelja, netreba mi niko da mi kaže da me voli…"
[  ]

I baš kad sam pomislio da neću čuti bolne urlike i glasne heavy gitare došli su NEVERHOOD. "Tešik=izvol'te" nikako ne spada ovdje, ali… Zato PETAR RUDIĆ ft. ZOE KIDAH zvuče kao TRICKY ft MARTINA, a sax u pjesmi ko da je pobjegao s MILADOJKINOG Ghastly Beyond Belief. GRAF s violinom u prvom planu na akustičnoj podlozi pjesme "Mlad čovek", daje onu raznolikost sceni, koja našoj toliko nedostaje, dok su STUKA, sa svojom "Lord", predstavnici rokenrol škole ponikle u nekim darkerskim vremenima.

Za zatvaranje ostavljeni SUPERSTUDIO i već spomenuti PIONIR 10 povratak su na onaj lijepi pop kojeg toliko volim i koji me tjera da pokušam izlizati ovaj cd do neupotrebljivosti.

Na kraju, "I shall say this only once", "Jutro će promeniti sve?" je expandirani Paket aranžman dvadesetprvog stoljeća.

ocjena albuma [1-10]: 10

pedja // 17/05/2007


PS: Oni koji su omogućili da ova kompilacija ugleda svijetlo dana su radio emisije Pop depresija i DJ radio 949 te naš prijateljski web magazin za popularu kulturu Popboks i zato im hvala, s nadom da im to nije posljednji takav pothvat. I hvala im što su nam ljubazno ustupili ovaj cd na preslušavanje.

Jedina zamjerka izdavaču i izvođačima je što na omotu nema kontakata bendova.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*