home > mjuzik > Zagreb KSET 02.10.2006.

kontakt | search |

GORIBOR: Zagreb KSET 02.10.2006. (Slušaj najglasnije, 2007)

Još uvijek je pretenciozno govoriti da je nešto najbolje kada je svježe, no sve se naslućuje da je pred nama jedan od nekolicine najboljih tuzemnih albuma uživo u posljednjih 20 godina. Goribor, odličan rock/blues/trip-hop kvartet iz Bora objavio je svoj drugi živi snimak (prvi je bio loše snimljeni "Live-dec-2003" koji će s vremenom biti možda i vrlo traženi "bootleg"). Ako se ne može nazvati najboljim u posljednjih 20 godina, može se smatrati da je najbolji živi album u prvoj dekadi 21. stoljeća.

Njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj je oivičeno neočekivanom slavom. Ovo je album koji će potpuno promjeniti svijest o važnosti "živog" snimka. Znate one čuvene ex-Yu albume koji su dugi niz godina bili "best of" što se tiče live zapisa. Goribor su napravili nešto čarobno. Slušati najglasnije od početka do kraja! I uskoro im izlazi album za Dancing Bear, koji će biti možda miljama udaljen od prapočetka. A možda će konačno ostvariti i sjajnu karijeru? Samo da se produkcijski ne preveslaju... Znam da im je dosta čamljenja u mraku, vrijeme je da isplivaju na površinu.

Tko se ne sjeća vlastitog najboljeg koncerta?
Nekada je za pojam Yu best live snimka slovio Film - "Live u Kulušiću" (1981.), Električni orgazam - "Waršava" (1981.), Riblja čorba - "U ime naroda" (1982.), Azra - "Ravno do dna" (1982.) i EKV - "Live 1986" (1986.), (dobro i Leb i sol - "Akustična trauma, 1982., te Buldožer - "Ako ste slobodni večeras", 1983. i Disciplina kičme - "Najlepši hitovi uživo, 1986"), no izgleda da se pojavio živi album koji će doći u sam vrh najboljih živih snimaka na teritoriju ex-Yu.
[ goribor @ kset ]

goribor @ kset   © horvi

Pošto sam osobno prisustvovao ovom veličanstvenom događaju u KSET-u 2.10.2006. i napisao podroban izvještaj o ovom genijalnom koncertu, neću pisati o samom koncertu, već o onome što nisam spomenuo prilikom samog raporta.
Goribor je prije ovog prvog nastupa u Hrvatskoj na Art&Music festivalu u Puli u 8. mjesecu 2006. imao tek malenu podršku naših stranica preko recenzija albuma koje je Zdenko Franjić (Slušaj najglasnije) objavio na svojoj etiketi, malo se vrtio na Studentskom radiju i bilo je veliko pitanje koliku medijsku reputaciju ima band da bi nastupio u KSET-u. Unazad nekoliko mjeseci sukladno se za njih saznavalo i po nekim drugim Internet blogovima, te sam se za ovaj koncert osobno pripremao danima i nagovorio vlastitu suprugu Marijetu da ovo mora vidjeti i čuti pod obavezno. Zato sam došao nekih dva sata prije koncerta u KSET i upoznao se sa članovima Goribora (PT, Aleksandar, Peđa i Milan) koji su sjedili u separeu sa Sale Dragašem i Toni Šarićem dok je Zdenko radio na svom štandu s cd-ovima. Dečki su bili toliko pribrani i pristojni da nisam mogao odbiti njihov ljubazan poziv na pelinkovac, no budući da ne pijem žesticu, donesli su mi omiljeno točeno pivo i tu je počelo pravo prijateljstvo s ovim ugodnim, sada ih mogu slobodno nazvati, alternativnim rock zvijezdama. Pričali smo o situaciji u Boru iz kojeg dolaze, o Srbiji i poremećenim odnosima dvije države na ratnoj političkoj i nacionalnoj nozi, te naravno o glazbi. Jako dobro se sjećam ovog razgovora, kao i neopisive ljudske topline koja je izlazila iz tih osoba, a priznajem, takvih razgovora s osobama iz estrade, makar ona bila i underground kad saznaju da si neko "piskaralo" ima jako, jako malo. Samim koncertom su me toliko dojmili da sam drugi dan zanemario suprugin aranžman u Aquarius klubu na Jarunu i otišao na autobusni kolodvor kako bi ih dostojno ispratio na njihov put kući, odnosno u Beograd gdje su sa Zdenkom održali nastup.
Album? Prije svega, ovo je remek-djelo živog "live" zapisa. Sigurno će se naći neki produkcijski hi-fi fan koji će pronaći da zvuk nije dobro koordiniran, no bitno je ono što su Goribor napravili u aranžmanskom, scenskom, zvučnom i vokalnom obliku. Njihova glazba je prije svega toliko iskrena i nepatvorena, lišena bilo kakvih trend konotacija jer su toliki zaljubljenici u minimalizam i blues kojeg Robert Johnson prije 100 godina nije niti mogao zamisliti ("ne možeš prejebati blues", citat iz "St.blues"). Kada glazba prerasta svoje korijenske uzore i pretvara se u nešto sasvim novo, to je onda posve nova sfera. Sjećam se da smo se dva sata prije koncerta pitali hoće li netko doći u KSET i koliko su moji tekstovi jaki da dovedu barem 50-60 ljudi, no pokazalo se tu večer da je klub bio dupke krcat s publikom koja je za Goribor čula i s nekih drugih izvora što je odlično. Osim toga, Zdenko je tu večer rasprodao SVE cd-ove koje je donio.

Album otvaraju instrumentalom "Gori" koji se za ovu priliku pretvorio u pjevani aranžman, te se odmah na početku izdvaja odličan gitarist PT koji će cijeli zapis filati sjajne gitarske riffove i solo dionice. "Nije da nije" je uz uvodnu, te četiri naredne kompozicije "Sjajne niti", "St.blues", "Dalajlama me se sećaš" i "Bez" materijal kojeg su ravnomjerno rasporedili na prvom cd-u koji predstavlja njihov album "Hoću kući" iz 2006.

Drugi cd je prezentacija albuma "Ono što te ne ubije, to te osakati" (2004.) gdje su poredali pet skladbi, te dvije naknadno odsvirane na bisu. Premda poredak naslova ne odgovara koncertnom repertoaru, za ovaj live "Zagreb KSET 02.10.2006." su učinili vrlo promišljen korak kako bi album što bolje približili publici koja će tek vremenom otkriti ovo sjajno remek-djelo uživo. Jedina do sada neobjavljena pjesma je gothic/trip-hop "Početka" koju su premjerno izveli, a jedina koja sa koncertnog repertoara nije ušla na ovaj snimak je "Nestajem". Zbog samog tumbanja redosljeda kompozicija nekoliko završnica zvuči grubo "odrezano" jer su odmah potom sljedili zacrtani repertoar. Ova kratka skica može vam dosta toga prikazati o samom Goriboru kao o umjetnicima koji su predrasude odavno pospremili u zaborav, tako da čak nisu niti dodavali zvuk audijencije, niti pljesak, već je zapis potpuno identičan.
Interesantno je to što je Alexandar (pjevač) cijelo vrijeme bio doslovce zabetoniran za mikrofon i apsolutno nije odavao dojam frontmena, no kad ga čujete na ovom albumu, imate dojam da se radi o totalnom luđaku koji će svaki trenutak napraviti samoubojstvo (posebno na energičnijim skladbama).

Blues? Oni jesu blues u izvornoj varijanti, samo što su vrlo moderan band koji se može skoro pa i poistovjetiti s pjevanim hip-hopom, a s druge strane, toliko su unaprijedili blues da su ga doveli do stadija najmodernijeg rocka surađujući sa spojevima d'n'b, techna i trip-hopa (primjerice u skladbama "Vreme", "Početka", "Glupo", "Mislim" ili "Nije da nije").
[ goribor + horvi ]

goribor + horvi   © marietta

Moja supruga je nakon koncerta priznala da nije uzalud došla na nastup "tamo nekog benda" za kojeg je saznala preko nekoliko hitova koje sam joj prilično indisponiran znao puštati. Čak se na pretposljednjoj "Nije da nije" čuje PT koji kaže da je Horvi tražio na bis "Nije da nije". Naravno, odsvirali su je u sjajnoj kondiciji, kao Talking Heads & Gang Of Four u najboljim danima. Još je Aleksandar dodao "slušaj najglasnije!" u delayu i echu kao zahvalu Zdenku za svu pomoć i podršku. Naravno da se sjećam razdragane publike koja je na ovom koncertu doživjela trans usljed sjajne svirke, odličnih ritmova, zvuka i Aleksandrovih kratkih intermezza između skoro svake kompozicije.
Snimak koncerta je odličan u svim pogledima (mnogobrojni vokalni efekti) i svi koji organiziraju koncerte, ovo im je najbolja preporuka kako moderan rock sastav 21 stoljeća treba zvučati!

Kad bi napravili par singlova za radio, možda koji video-spot, ovo bi bio jedan od bolje prodavanijih živih albuma u posljednjih 10-20 godina na teritoriju ex-Yu.
Ne mogu odrediti da li je početni ili završni dio najbolji komad njihovog nastupa, jer Goribor su sjajni od početka do kraja.
I još nešto: album ima neke vrlo bliske veze sa live albumima Talking Heads - "The Name Of This Band Is Talking Heads" (1982.) i Peter Gabrielovim - "Plays Live" (1983.). Oni koji znaju, znaju... oni koji ne znaju, pronaći će, ako ih zanima i "ako im majka brine što im ne ide penziono osiguranje, te ako život crpe iz nereda".
Ovo je fenomenalno!!! Najbolji živi ovozemni album prvog desetljeća 21. stoljeća!!!

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 28/08/2007


PS: Naslovi: cd 1 1. Gori, 2. Nije da nije, 3. Sjajne niti, 4. St.blues, 5. Dalajlama me se sećaš, 6. Bez
Cd 2: 1. Vreme, 2. Ko sam, 3. Glupo, 4. Mislim, 5. Nije da nije 2, 6. Bisz (Hoću da živim/Bez)
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Zagreb KSET 02.10.2006.

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*