home > mjuzik > Mechanical Soul

kontakt | search |

FRONT LINE ASSEMBLY: Mechanical Soul (Metropolis, 2021)

Zanimljivo, baš su se podudarili datumi 15. siječanj 2021. godine. Istog dana su novosadski dreDDup objavili deseti album "Romance of Romans" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30351 i u recenziji sam spomenuo upravo Front Line Assembly, kanadske velikane EBM-a za koje se sasvim bezveze što se tiče ovog 17. albuma im u izuzetno dugačkoj karijeri proteže nazivnik industrial metal samo zato jer u pjesmi "Stifle" gostuje Dino Cazares, okrugli skakutavi debeljko na trampolinu, gitarist Fear Factory. Nema veze s metalom. Bill Leeb i Rhys Fulber na ovih skoro punih 60 minuta rade ono što najbolje znaju - tromiji, ali plesni electro-industrial s obaveznim mračnim korespodencijama koje su im mnogi 'pokrali' i prisvojili ih kao vlastiti autorski izraz počevši od Nine Inch Nails, Marylin Manson, Suicide Commando, VNV Nations nadalje do današnjih dana.
[  ]

Glazba im je i dalje minimalistička poput neprikosnovenih im uzora D.A.F. i tu nema nikakvih odstupanja: britko ujednačen 4/4 ritam u svim pjesmama zove na ples, psihodeličnost synthova sugerira da se uz njhovu glazbu uopće ne trebaju konzumirati nikakvi opijati kad je ionako jasno da odvajkada stvaraju acid percepciju, a razglabati o pjesmama se može nadaleko i naširoko.
[ Front Line Assembly ]

Front Line Assembly   © 2021

Fino uokvirene figure zamamnih i jednostavnih obrazaca koji ne teže nikakvoj kompleksnoj strukturi, s direktnim bas melodijama najboljeg post-punka, iskreno govoreći, u tom aspektu je ponajbolji bas gitarist bio Derek Forbes iz Simple Minds (1978-1983), pršte iz svih pora na sve strane kao da slušate ona veličanstvena ostvarenja "Empires & Dance" (1980) i "Sons and Fascination/ Sister Feelings Call" (1981) na kojima je Forbes napravio čudesa pretvorivši ritam u melodiju dolaze otprve već u uvodnoj "Purge" koja niti malo ne bježi od D.A.F., podebljani techno basovi "Glass and leather" tjeraju dobru vožnju, a prvi singl "Unknown" s veoma interesantnim video spotom sija mrakovima na sve strane. Auditorij u današnje vrijeme daleko više voli gledati, nego li slušati, a akcija, drama i horror su tu nezaobilazni.



Pjesme, po običaju ne trpe od prenatrpanosti, čak se u laganici "New world" osjeća i dašak Yazoo, mnogi će reći Depeche Mode, ali brus. Vince Clarke je glava ovakvog synth-popa kojeg je još na prvom DM albumu uokvirio 1981., a onda ih napustio, konkretnije, ovo je pjesma poput kombinacije "In my room" i laganica s drugog Yazoo albuma "You and Me Both" (1982) uz dašak Joy Division mrakova. "Rubber tube gag" je doduše predvidljiva sa središnjim acid-techno dijelom, "Komm stribt mit mir" na njemačkom jeziku u potpunosti evocira njihovu opčinjenost D.A.F. i to s onih aspekata kako bi Robert Görl i Gabi Delgado trebali funkcionirati nakon ogromne pauze, a "Time lapse" nosi crtu njihovih prethodnika, pogađate - Suicide u novoj psihodeličnoj i laganoj varijaciji.



Drugi izabrani singl "Alone" se naoko 'sakrio' u ovoj pjesmarici, no jako dobro je namješten s uobičajenim konvencijama FLA stila, te uz sjajno režiran video predočava kompletan rakurs albuma o preživljavanju u ovim armagedonskim trenucima. Posebnost je troma pjesma "Barbarians" u kojoj na vokalu gostuje nitko drugi nego Jean-Luc de Meyer iz već jako dugo neaktivnih Front 242 (zadnji album "Pulse" su objavili 2003.), te završna "Hatevol (Black Asteroid Mix)" posvećena njihovim čak i najvećim uzorima Cabaret Voltaire na način kako je Richard H. Kirk napravio povratnički album "Shadow of Fear" (2020) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30208.

Ako sve bude teklo prema nekakvoj 'normali' da se situacija s pandemijom smiri, na europski kontinent bi trebali doći u ožujku i održati zakazane koncerte u St. Petersburgu (9.III), Moskvi (11.III) i Dresdenu (13.III), a onda ponovno na ljeto doći u njemački Hidesheim (7.VIII), češki Brutal Assault u Jaromeru (10.VIII) i u Madrid (15.X). A zašto ne i na Balkan. Album im je odličan i još uvijek imaju enormno mnogo snage.

Naslovi: 1.Purge, 2.Glass and leather, 3.Unknown, 4.New world, 5.Rubber tube gag, 6.Stilfe, 7.Alone, 8.Barbarians, 9.Komm, stirbt mit mir, 10.Time lapse, 11.Hatevol (Black Asteroid mix)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 19/01/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Male sive celice

MATEJ KRAJNC: Male sive celice (2018)

| 03/03/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Wake of a Nation, EP

ZEAL & ARDOR: Wake of a Nation, EP (2020)

| 03/03/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Namerjen v plaz - pesmi Leonarda Cohena

MATEJ KRAJNC: Namerjen v plaz - pesmi Leonarda Cohena (2018)

| 02/03/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Bang reče big, big reče bang

MATEJ KRAJNC: Bang reče big, big reče bang (2021)

| 01/03/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Shadow of Funk, EP

CABARET VOLTAIRE: Shadow of Funk, EP (2021)

| 28/02/2021 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Mechanical Soul
  • Nerve War (1986)
  • Total Terror (1986)
  • The Initial Command (1987)
  • State Of Mind (1988)
  • Corrosion (1988)
  • Disorder (1988)
  • Gashed Senses And Crossfire (1989)
  • Live (1989)
  • Caustic Grip (1990)
  • Tactical Neural Implant (1992)
  • Millennium (1994)
  • Hard Wired (1995)
  • Live Wired (1996)
  • FLAvour Of The Week (1997)
  • Implode (1999)
  • Epitaph (2001)
  • Civilization (2004)
  • Artificial Soldier (2006)
  • Improvised Electronic Device (2010)
  • Air Mech, soundtrack (2012)
  • Echogenetic (2013)
  • Kampfbereit, live (2015)
  • WarMech, soundtrack (2018)
  • Wake Up The Coma (2019)
  • Mechanical Soul (2021)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*