home > mjuzik > Amor Venenat

kontakt | search |

LUCYNINE: Amor Venenat (NeeCee Agency/ Inverse Records, 2020)

Ovako neobičan album uz ne osobito bogatu avangardnu heavy scenu koja prednjači od New Yorka preko Bruxellessa pa tamo do Brazila i Japana, na tanane, tek u tragovima se može pronaći i u našem ne dalekom susjedstvu - Italiji, a potpisnik ovog čuda je Sergio Bertani (MSDOS, GKW), multiinstrumentalist, pjevač i producent koji se rijetko odlučuje za diskografska izdanja. Počeo je 2013. u Torinu okupljajući gostujuće glazbenike među kojima su bili primjerice John Baggott (Massive Attack, Robert Plant), DJ-ica Miss Lara i kolega Gigi Guino, gitarist iz lokalnog benda Braindamage o kome smo davno pisali povodom albuma "The Impostor" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=9228 još 2010. godine. S njima je odmah snimio debi EP "Chronicles from Leri" na kome je kroz death metal nakalemio elemente Pink Floyd psihodelije, trip-hop, atmosferu Black Sabbath gothic manira, te ponešto noisea i post-punka, da bi za žive nastupe skupljao opet drugačiju ekipu.
[  ]

I onda ga nije bilo punih 7 godina. Prvo se oglasio u proljeće 2020. kratkim EP-ijem "Tribute to Titor" (De Lama Records) s dvije obrade lokalnog benda Titor, a onda konačno s pravim albumom koji iznosi skoro 70 minuta. Na njemu je ovaj puta sve sam odradio u glazbenom aspektu: prvo je kompletno odsvirao glazbu, uz standardni instrumentarij gitara - bas- bubnjevi - vokali, dodao je synthove, programirane ritmove i još koješta, zatim pozvao goste na vokalima, poznate glumce, glumice i likove s talijanske estrade poput Grazie Migneco, Gianne Colletti, Claudie Lawrence i Daria Penna koji na talijanskim sinkronizacijama daje vokal u filmovima za Anthony Hopkinsa i Michael Cainea, te naposljetku sve smiksao, producirao i masterirao, a usput i napravio omot.
[ Sergio Bertani, Lucynine ]

Sergio Bertani, Lucynine   © 2020

Album otvaraju dvije razarače - "Family" u opakom black/ death galopu i daleko mekša "Nine eleven" koja se približava melodičnom industrialu, da bi naredni tijek albuma krenuo čudnim stilskim putanjama. "Vetyver 717 (feat. Gianna Coletti)" je uronjena u synth dark-wave sa ucviljenim ženskim šaputanjima uz povremene black eksplozije niskog štima sa psihodeličnim izgaranjima, onda se ode u lepršavo melodični dance-rock "Charlie's got blue eyes" na nivou malo alternativnijih The Killers, tamo negdje poput simfonijski razpoloženih Ultravox, no dodaje se i obavezna količina post-hardcore energije u razbijenim strukturama, pa se brazdi u laganoj elektronici s vokoderskim efektima u ambijentalnom smiraju "Things I'll never know"; završnica je ponovno nazubljena natruhama nu-metala i post-hardcorea. I tako se manje-više stalno revaloriziraju obrasci s uvodnim laganijim i atmosferičnim mračnim dionicama zavarenih sa žestokim žavršnicama evidentno dinamizirajući fabulu o tamnim i negativnim stranama ljubavnih jada između emocija, čežnje, bijesa i smrti. Zna se uvući i u blues poput "White roses" koji je nakićen potmulim noise-rock obligacijama, a za pravu black/ death razaraču treba čekati do devete "Roma blue", te završnih dionica u "Tutto il Male del Mondo (feat. Gianna Coletti)" i predzadnje "Heartectomy".



Prilično raširen i rascjepkan konceptualni rad kojeg spašava dramatika, no balansiran je previše razvučenim stilskim spektrom naizgled nespojivih medikamenata, ali to ništa nije neobično u avangardnim sferama. Istina, ovdje je nabacano mnogo devijacija i zahtjevnih kompleksnih vrludanja, ali kako je imao mnogo vremena i godina neaktivnosti, vrlo dobro je prostudirano šta, kako i gdje može jedno s drugime da 'sjedne'. Za prvo slušanje je "Amor Venenat" čudan i težak album, no s nekoliko repeticija uviđa se velika kreativna inspiracija da potisne sve ove godine stagniranja, samo pitanje je, ako dođe do ponovnih koncerata, tko će sve ovo odsvirati, a to baš i nije samo tako jednostavno.

Naslovi: 1.Family (feat. Grazia Migneco), 2.Nine eleven, 3.Vetyver 717 (feat. Gianna Coletti), 4.Charlie's got blue eyes, 5.Things I'll never know, 6.Apostasia, 7.White roses, 8.Anthony Hopkins (feat. Dario Penne), 9.Roma blue, 10.Tutto il Male del Mondo (feat. Gianna Coletti), 11.Everyone I love dead, 12.Heartectomy, 13. 200335310818 (feat. Claudia Lawrence)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 13/03/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*