home > mjuzik > The Morning Star

kontakt | search |

LAND OF CONFUSION: The Morning Star (Illyrian Death Metal Records, 2021)

Ne znam da li smo ikad imali na ovim stranicama nekog izvođača s Kosova, huh… Trebalo bi čačkati po arhivi unazad 20 godina, sigurno bi se našlo štagoderice… Možda nekome ovo djeluje poput paradoksa da se nakon svih onih političko-kulturoloških prevrata, ratnih strahota, revolucije, a ne treba zaboraviti i popriličnu izoliranost Kosova od same rock scene u doba SFRJ, ali činjenica jeste da se kad-tad trebao pojaviti jedan snažan i moćan autorski bend kojeg, po mom slobodnom nahođenju smatram vrhunskim, na svjetskom nivou.
[  ]

Ovih nešto manje od 45 minuta albuma po ničemu ne zaostaje od kurentne svjetske produkcije, a kad ne biste znali, sasvim vjerojatno bi pomislili da je riječ o nekom njemačkom, američkom, a ponajviše skandinavskom bendu koji svoje izvorište crpi iz bogate ostavštine black i death metala od 90-ih naovamo. S ovako odličnim imenom koje doslovce prikazuje sav jad i čemer zemlje, odnosno države što se u kratkom roku uspjela izboriti za nezavisnost i međunarodno priznanje (ah, problemi sa Srbijom se neće samo tako lako riješiti), kroz 10 autorskih pjesama, točnije 9 (uvodnik "Murana" je mračni ambijentalni depressive instrumental) raspredaju epsku fabulu na engleskom jeziku o tisućljetnim borbama punih razaranja, društvenih tamnica, ugnjetavanja, zapostavljanja, omalovažavanja, pomahnitalo-paranoičnih stanja u narodnim masama, uzdignuća iz pepela, te ponosne i odvažne, ali i prkosne pobune protiv mrskog neprijatelja koji se kontekstualizira daleko šire od lokalnog istom mjerom kao što predstavnici viking ili folk metala zbore svoje priče, nebitno je, da li iz mitologije, legendi ili iz stvarnih povijesnih dokumenata. A ovim Kosovarima naš dragi Balkan je uostalom, kao i svima nama Balkancima podario takvog materijala u izobilju otkako su prvi Slaveni kročili na njega sukobljavajući se s Ilirima, Rimljanima i mnogim narodima zbrisanih s lica zemlje. A i puno prije toga, ne zaboravimo čuvenu helensku kulturu…



Oslonjeni na moćnu produkciju (miks i mastering potpisuje Perica Šuran) odmah nakon spomenutog instrumentala izbija "In the depth" u tromom 4/4 taktu prvih 40 sekundi, a onda slijedi šibanje blastbeatova Violand Šabanija uz izuzetno režav i upečatljiv growl gitariste Elod Bajramija. Gitare imaju ukrštene dijafragme s brojnim opservacijama od disonanti, kratko rezanih riffova, kraće ambijentalne staccato dionice, a bome, već u te nepune 4 minute prikazuju sjajnu kompozitorsku koreografiju koja ima svojih kompleksnih zahvata mada se ne može diferencijalno zaobići niti progressive format. Uz gromke 'uh-ah' ratničke pokliče starta troma "Arch of gods", prava epska himna uvijena i u melodične intervencije. Valja istaknuti da je i taj segment melodic deatha obilato prisutan što posebice izbija iz umjerene "Beyond vacuity" s kanonima drugog gitariste Ilir Veselija. Svakako treba primijetiti i melodičan bas Valmir Kastratija koji povremeno obavlja i funkciju klavijaturista. "Bane" će svojim doom/ sludge početkom odvući tempo u još tromiji akcent poput minimalističke morbidne koračnice, ali je onda, vidi, vidi, zadnjih minutu i pol opako black rešetanje, vau!



Programatska "Proverbs of hell" je kompletna spoken-word morbidnjača o tijelu i duši, paklu i raju, a svoju zapaženiju ulogu dobile su makabrične harme klavijatura u još jednom depressive black komadu. Taj znatno sporiji tempo podiže se u komplementarnoj "Thy warrior", jednoj od najstarijih pjesama objavljenoj nakon prvog EP-ija "In The Eyes Of The Raven" iz 2016. (EP sadrži istoimenu pjesmu, zatim obradu "Wolves guard my coffin" Behemotha i spomenutu "Arch of gods"). Na samom kraju pjesme stacionira se i dio folka gitaristički insinuirajući na zvuk šargije ili ouda, a dobar komad tog nasljeđa se evidentira i u narednoj "The oracle of Dodona", ma gdje ćeš bolji izbor za pravu balkansku temu? Usput, uzeta je iz grčke mitologije prethelenskog doba, a odnosi se na Zeusovo proročište i svetište Dodona u Epiru, današnjoj sjeverozapadnoj Grčkoj. Osobito je specifično autoritativan završni dio kompozicije s obrednim udaraljkama prizivajući i eleganciju stare Sepulture s prašumsko-amazonskim plemenskim fragmentima.
[ Land Of Confusion ]

Land Of Confusion   © 2021

Dvije najdorađenije, prave ljepotice od pjesama su opravdano rezervirane za završnicu albuma. Prvo pristiže naslovna "The morning star" nakićena brojnim studijskim detaljima od konkretnih zvukova iz ex/interijera, liturgijskog pravoslavnog napjeva, šaputanja, vox-extended efekata i Behemothovske atmosfere novijeg datuma. Ma i Bajramijev vokal ima štošta od Adama Darskog - Nergala. A samo finale je stara "In the eyes of the raven" u kojoj je dio uvodnih naracija na albanskom jeziku, ti bokca, odlično funkcionira u ovakvom žanrovskom kolopletu koji je uz to, podosta tribalnih konotacija uz početne ambijentalne šumove i graktanjem vrana s naglaskom na udarce po, hm, da li indijaneru ili vraško napenalenoj bas pedali dajući teatralni ugođaj melodično razgranatoj poemi o preživljavanju i opstanku.

Jeste da album nema standardni šus i druk ekstremnog žanra, te neophodne brzine konstantno održavajući umjerene, pa i poprilično spore tempove negirajući atak na headbanging i mosh-pit, međutim kvalitete su mu drugačijih relacija. Fokusiran je na izrazitu melodičnost, raznolikost kompozitorskih pristupa bez predvidljivih kalupa, da ne trabunjam ono, 'čuješ prvu-drugu pjesmu, čuo si sve' ili 'to je dobitna kombinacija Morbid Angel s Bathory'. Prije svega, ovdje je epika s inteligentno utkanim bijesom u kontempliranim gitarskim gradacijama stvarajući vrlo originalan autorski rukopis i zvukopis za kojeg se ne može reći da ima neke relevantne sličnosti s idolima i utjecajima koje su članovi benda upijali. Štoviše, primjećuje se da su ih ostavili postrance kada sviraju i komponiraju, a svu tu kreativnu spregu uronili su u ovaj, van svake sumnje, fantastičan debi album koji stilski i tematski izlazi ne samo van lokalnih, ex-Yu ili balkanskih okvira, već i daleko šire. Očekuje ih metalna armada čitave planete. jako dobro! Shume mire!

Naslovi: 1.Murana, 2.In the depth, 3.Arch of gods, 4.Beyond vacuity, 5.Bane, 6.Proverbs of hell, 7.Thy warrior, 8.The oracle of Dodona, 9.The morning star, 10.In the eyes of raven

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 15/06/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*