home > mjuzik > Technodictature

kontakt | search |

GLOBAL DESPAIR: Technodictature (d.i.y./ bandcamp/ Makima Records Distro, 2021)

Hm, kad sam prvi put slušao ovaj drugi album benda iz Alma Ate, stekao sam dojam da je odsviran uz ritam mašinu i programirane ritmove. I nakon drugog-trećeg preslušavanja sam bio tog 100% mišljenja sve dok nisam našao njihovu vk.com stranicu, te se otkrilo, jebate, imaju bubnjara. I to s hrpetinom činela. Pa mi jako čudno da ovako, kako je album snimljen, dobošar može toliko koncizno odlupati 4/4 ritmove za koje je, uzgred jednostavnije programirati ritam mašinu.
[ Global Despair ]

Global Despair   © 2020

Slika dovoljno kazuje. Znači, ovdje su živi bubnjevi, te gitara i vraški brundav bas na kome bi mu pozavidio svaki noise-metal bend. Podataka o imenima članova nema, zna se samo da su startali 2017. kao oneman projekt objavivši koncem 2019. debi album "Fortress Of Discord", a onda se postava proširila na trio, te se promijenio stil inspiriran britanskom crust scenom, posebice s Amebix, te industrial metalom miješanim s klasičnim crust punkom i industrialom.
[  ]

I ovo zvuči jako dobro, nimalo loše s povremenim instrumentalnim interludijima dark-wave/ synth-wave/ experimental dekora, dok glavnina materijala ima taj popriličan industrial groove s različitim gitarskim varijacijama. "Under the flag of the golden sun" piči thrash gitare uz snažan tempo, baš onako kako bi smo htjeli Ministry čuti nakon "Psalm 69", a vokal je tu, nadomak MiKKe iz dreDDup. Može i zavarati da je ovo neki novi projekt MiKKe. Tromija "All-seeing electric eye" je tipičan industrial uronjen u dark-gothic/doom s prokleto naglašenim basom i jezovitim gitarskim disonantama.

Full LP: V3TXnciZaA4



Ako ove dvije teme plus uvodni instrumental "Peace, stability, security" i "Fear the machine (interlude)" nisu asocirali na rane Godflesh, onda će to zasigurno još jedna troma i mračno disonantna "Defamed heroes" s vrlo lijepom središnjom melodijom u uzastopnim kanonima, kao i fantastična bubnjarska konciznost "New reich religion" gdje se pedala obraća na ritam mašinu. Mislim, ako je ovo odlupala ljudska noga, svaka čast na koncentraciji zglobova i tehničkih performansa. Najenergičnija "Hatred" izranja iz smijeha, žamora i samplova Bethoweenove "Ode radosti" u revoltirani prezir smisla za humor i pljuvanja po slobodi govora raspletevši konceptualan smisao fabule o zatomljenim i prigušenim demokratskim slobodama koje su u Kazahstanu ograničene, kako kažu stihovi 'destroy the power, break your chains' u još jednom žestokom i brzom komadu "Peaceful minds will never help" s kojim Global Despair šeta između thrasha i hardcorea. Malo iznenađenje je čista legato 'gain gitara u još jednoj dark-wave/ neo-folk instrumentalki "Is there any hope? (interlude)" uvodeći u završni, vrlo depresivan, najdulji komad "Break your chains" s kojim se lamentira o ovome grubom i okrutnom svijetu.

Minimalističko tkanje sa čak 5 instrumentalnih komada nimalo ne smetaju, niti su ikakav višak. Ovo je jako dobar album koji će se tek početi otkrivati u svjetskim razmjerima industrial-metala i punka podjednako se gibajući u svim navedenim pravcima s prstohvatom elektronike i synthova što služe za popunu harmonija i monumentalni staccato finale "Mondscheinsonate". Malo remek-djelo kako bi Ministry mogli koji puta zvučati da je Al Jourgensen iskreniji prema sebi. Nadati se treba da će kad-tad biti otkriveno i prihvaćeno. Za početak ga se može naći na njihovoj bandcamp stranici kao digital izdanje, te u obliku audio kasete za Makima Records Distro. CD-a još nema.

Naslovi: 1.Peace, stability, security (intro), 2.Under the flag of the golden sun, 3.All-seeing electric eye, 4.Fear the machine (interlude), 5.Defamed heroes, 6.New reich religion, 7.Here we are, God… (december 16, 2011), 8.Hatred, 9.Peaceful minds will never help, 10.Is there any hope? (interlude), 11.Break your chains, 12.Mondscheinsonate (outro)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 15/04/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*