home > mjuzik > Klubski maraton 2022

kontakt | search |

RAZNI IZVAJALCI: Klubski maraton 2022 (ZARŠ Records, 2022)

Povodom 22. po redu Klubskoga maratona u organizaciji ljubljanskog Radija Študent, objavljena je ova zanimljiva kompilacija predstavivši letošnje klubske maratonce. Glavna namjena ovog programa je pronicljivo izabiranje nadolazećih mladih i neafirmiranih demo izvođača, te im je ovo prva medijska potpora njihovim kreativnim podvizima za budući razvoj u kojeg organizatori vjeruju da imaju itekakvog potencijala.
[  ]

Na ovoj kompilaciji je 6 izvođača, svi su predstavljeni s po dvije skladbe, dakako uvodnik KM22 - "Popotnica" je samo kratki radijski jingle kao najava. Krenimo redom od prve dame, točnije benda KIKI www.facebook.com/kikiwritings s pjevačicom Laetitie Pohl koja barata finim i mekanim vokalom, lirikom na slovenščini i suptilno mirnom, melankoličnom elektronikom najbližom world-music folku/ indie-folku i indietronici. "Skrita ura" nije za đusku, a niti mračna tema "Kamen" s minimalističnim gitarskim staccatima i pratećom sekcijom što elektronskih, a što analognih instrumenata, no ovdje je najjača spona dinamička lirska progresija intimnih priča. LSDS COLLECTIVE www.facebook.com/lsdskolektiv/ je, zanimljivo, sedmerac vrteške hip-hopa, lucidnog trapa, rocka, narodne i zabavne mjuze, trip-hopa, na momente i s malo jazzy fuzija, a i elektronike u vrlo interesantnoj transžanrovskoj kombinaciji. Skoro pa unikat s pjesmamom "Nicholas Cage" i nešto manje zanimljivim hip-hop/ trapom "Ajkule", dakako otpjevanih i odrepanih na slovenščini. BIBLIBAN www.youtube.com/channel/UCisR0g95RhyM5EMk7rWyAag iz Slovenj Gradeca su vraški žestoki trojac na noise-rock bazi potpunog norčevanja kot spoj Šarlo Akrobate, Žoambo Žoet Workestrao, Frank Zappe s ponešto hardcorea, chaotic punka i ekspresivne eksperimentalnosti. "I smell sex" i "Insemination mind" podsjetiti će zašto su ovakve šašave stilske kombinacije redovito uzbudljive, otkačene i zabavne s ponešto duha Les Claypoolovog egzibicionizma.

MASAŽ www.facebook.com/masazfb su predstavnici suptilnog pop izričaja zvijenog u indie kakvog ima na kile i tone, ali uvijek ostvaruje prijatan relaksirajući fazon, a i radio-friendly rezultate. "Plaza" s ugodnim ljetnjim laidbackom i funky poletnošću se samoproklamira nesuđenim hitom, a "Fantasi" s eho odjecima d'n'b-a pogoduje chillanju uz melodijska synth staccata i harme, a može i pozvati na plesni podij. PRIMAL ALCHEMY primalalchemy.bandcamp.com/music bi se po imenu učinilo mogućim metal bendom, međutim kriva je to hipoteza jer je riječ o elektronskom rap duetu na engleskom jeziku što baš i nije tipično za žanr u kome je tekst bitniji od glazbe. "The new view" uz dašak industriala i EBM-a može solidno poslužiti u razbibrigi između zadnjih radova Cabaret Voltaire, Stephena Malindera, Front Line Assembly, Suicide Commando, a "Burn it down" će uz prispodobe na Bustu Rhymesa prizvati i The Streets, te bliske sljedbenike. Za kraj su ostavljeni najžešći DECAIR decair.bandcamp.com/music, ljubljanski četverac u gromkom modernom hardcoreu tromijeg tempa pjesme "Scatter" i tek nešto jače poboldane "Bliss". Obje pjesme bilježe dualni vokali hrapavijeg režanja s krikovima i senzibilnih 'clean' formacija, a mora se primjetiti frakcijska svirka 'pletenja' bas gitare koja idealno sjeda u izraz odvajajući zvuk u kompaktan, prepoznatljiv, a i originalan ukoliko će im to ostati zaštitni znak.

Dveinštirideset minut je sasvim dostatno, ajde, pristojno dovoljno za prikaz momentalno novih slovenskih snaga koje manje-više s obje noge stoje u alternativnom krugu preducirajući mogući hitoidni sadržaj u nekoliko primjera. Produkcijski je sasvim solidno obavljen posao, neke pjesme su snimljene na koncertima, a uh, premda gotovo svi imaju spotove na youtube, s ove kompilacije nema niti jedne. Pardon, da ne bi bilo zabune, Radio Študent na svojoj youtube stranici www.youtube.com/c/RadioŠtudentRTVŠ/videos ima svih 6 izvođača u kompletnim koncertnim snimcima iz njihovog studija gdje je svatko od njih dobio čak punih sat vremena za svirku.

Naslovi: 1.KM22 - Popotnica, 2.KIKI - Skrita ura, 3.LSDS COLLECTIVE - Nicholas Cage, 4.BIBLIBAN - I smell sex, 5.MASAŽ - Plaza, 6.PRIMAL ALCHEMY - The new view, 7.DECAIR - Scattern 8.BIBLIBAN - Insemination mind, 9.KIKI - Kamen, 10.MASAŽ - Fantasi, 11.LSDS COLLECTIVE - Ajkule, 12.PRIMAL ALCHEMY - Burn it down, 13.DECAIR - Bliss

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 20/08/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*