home > mjuzik > Point of View

kontakt | search |

GOJKO TOMLJANOVIĆ: Point of View (Aquarius Records, 2022)

Klavijaturist Gojko Tomljanović više je znan kao zabavnjak nego li kao jazzer i rocker u slučaju ovog albuma. Bio je član kratkotrajnog sastava Flexibile Frame s kojim je 2000. objavio jedini album "Slow Motion", a još ranije se pojavio u pratećem bendu Josipe Lisac s kojom je jako dugo surađivao (od ranih 90-ih). Potom je radio na albumima Jelene Radan (2003), Tony Cetinskog (2004), bio je jedno vrijeme član Boe, The Bastardz, u postavi Massima, Dino Dvornik Tribute Banda...
[  ]

Koliko mi se čini, ovo mu je prvi samostalni album jer nisam dobio, a ni pronašao neke konkretnije informacije o njegovoj diskografiji. Možda će prva pomisao biti da ovakav glazbenik s karijeromčlana pratećih postava nije dovoljno fleksibilan u autorskom aspektu, međutim, ovaj album to apsolutno opovrgava. Doduše, tu i tamo se nailazi na poneke elemente popa (nikako zabavnjaka) i revijalnog smooth jazza, no najveći dio jest jazz-fusion satkan od vrsnih instrumentala s 3 vokalne skladbe koje pjeva Mario Huljev na engleskom i hrvatskom jeziku.
[ Gojko Tomljanović ]

Gojko Tomljanović   © Filip Bušić

Info kaže da je album nastajao u doba pandemije s konceptom obzora jer nije isto svirati i skladati za druge izvođače ili stvarati vlastitu glazbu. Gojko je rođen u Sisku gdje je pohađao nižu glazbenu školu i bio impresioniran Bachom, a kad je došao u srednju glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagreb, počeo je kupovati ploče, između ostalog jazz/ rock/ fusion koji mu je otvarao sasvim drugačije horizonte, stoga je ovaj album upravo takvog usmjerenja.



U 11 autorskih skladbi ugošćeno je pregršt poznatih glazbenika - bubnjari Damir Šomen, Marko Lazarić, Janko Novoselić, Dalibor Marinković, Jan Ivelić, Borna Šercar (na jednoj bubnjeve lupa i sam Gojko), zatim basisti Alen Svetopetrić (svira i gitaru u nekoliko naslova), Zvonimir Bučević Buč, Goran Delač (kontrabas), Robert Šipek, pa gitaristi Ivan Pešut, Bruno Mičetić, Krešimir Dominić, puhači Vojakn Jocić, Ivica Premelč, Zvonimir Bajević, Antonio Geček... Pa iako izgleda da je kompletna analogna i organska svirka, ovdje ima i programiranih sekvenca, primjerice u uvodnom, još i najinteresantnijem komadu "Behind the horizon, part 1 & 2" sa samplovima Bachovih orkestralnih impresija otvarajući vizuru za plesni funk ispresjecan ambijentalnim dionica klavira, naglim improvizacijama disonantnog syntha i violine Brune Urlića. Programirani stavci nalaze se još i u laganici "Deep in forest" s melodičnim vokoderskim efektima ostavljajući futuristički šlih.

Naredni komadi vijugavo šaraju blues-funkom (pjevane "Just listen", "Sami biramo zvuk"), revijalnim jazz štimungom (naslovna "Point of view"), ponegdje i d'n'b/ acid-jazzom zahvaljujući prepoznatljivom ritmu Janka Novoselića ("Drumba"), hard funkom ("Dream about you" s karakteristično odvaljenim groove basovima Buča), ponešto latino-jazz primjesa ("Jazz-Cola"), naslijeđa The Bastardz ("Blue sun"), gitarskih 'hero' dionica ("Smells like wah")... A na kraju dolazi extended varijanta "Sami biramo zvuk", ovaj puta s engleskom lirikom "Village house blues" nametnuvši se potencijalnim, eterično lagodnim humpa-cumpa radijskim hitom. U svima njima je prisutna čvrsta aranžerska prisebnost kratkih, dostatno umješnih solo izleta, kako duhača, ponegdje i gitarista, tako i različito obojenih spektralnih Gojkovih klavijatura, a majstorija je u tome što su sve one uspješno ležerno i bez uočljivog presinga kompresirane do maksimalno 5 minuta nimalo ne upadajući u monotoniju. Ima dinamike i dramatike, ništa ne manjka, svirka je kompaktna, produkcija odlična.

Jest da je ovo mainstream lagodnih vibracija bez ikakvog koherentnog kriticizma ili angažmana, bezbjedan je i bezopasan po kardiogram, pa je stoga uzbuđenje fokusirano na sviračku i skladateljsku umješnost koja ne može razočarati, te podiže prijeko potreban optimizam da se barem na 50-ak minuta smetnu s uma svakodnevne jadikovke.

Naslovi: 1.Behind the horizon, part 1 & 2, 2.Just listen, 3.Point of view, 4.Drumba, 5.Sami biramo zvuk, 6.Dream about you, 7.Deep in the forest, 8.Jazz-Cola, 9.Blue sun, 10.Smells like wah, 11.Village house blues

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 03/01/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*