home > mjuzik > Since Always And Forever

kontakt | search |

FREEKIND.: Since Always And Forever (Butter 92/ Légère Recordings, 2023)

Biti će negdje proljeće 2000., na Otvorenom radiju lupa najnoviji hit "I'm outta love" neke, tada nepoznate pjevačice Anastacie, u prvi mah sam frendu pričao da je to figuratvno moćna crnkinja fantastičnog vokala. Ma ne, to ti je bjelkinja, odgovara mi... Ha? Jel' si siguran, bjelkinja ne može imati tako prodoran glas... Ajd pogledaj video spot na Viva channel (MTV se tada, par godina ranije kodirao i postao neostupan, a kad se kasnije odkodirao, komercijalni shit s nepotrebnim reality programom u kome je glazba bila zadnja rupa na svirali). I fakat, nisam mogao vjerovati. Bjelkinja i to plavuša...
[  ]

Valja na početku istaknuti da se u imenu ovog dueta freekind. nikako ne smije izostaviti točka. I malo početno slovo freekind. - slobodnjak, poručuje izdavač.

Klaviristica i pjevačica Sara Ester Gredelj (u video spotovima s dvije pletenice) je Hrvatica, a bubnjarka Nina Korošak Serčič slovenska punca, no upoznale su se u Austriji, prvo su u proljeće 2019. objavile vrlo lijepu Steely Dan-ovsku light jazzy-soul/blues pop pjesmu "I'm gonna live", 2020. realizirale prvi EP "not good enough" (sa 6 odličnih pjesama kojih, nažalost nema ovdje) i s kompletnim bendom počele nastupati po Sloveniji i Austriji da bi se nakon prvih koncerata orijentirale isključivo na duet postavu. Naravno, taman u vrijeme drugog, laganog singla "Beauty" je počela COVID-19 pandemija koja ih je izbacila iz ambicioznih zahvata, pa ipak, u konačnici je ovaj dvojac napravio vrstan album s 12 autorskih kompozicija pjevanih na engleskom jeziku i daleko je od toga da je neki suhoparni klavir-bubanj piano-bar projekt kao što bi se dalo implicirati.



Ne, pojam klavir u širem smislu obuhvaća i kompletan angažman klavijatura - synth, efekt melotrona, ksilofona, elektroniku, te sintetičke orkestracije (najbolje su u intenzivnoj Marvin Gaye/ Sade/ Amy Winehouse laganici "Same love"), a ostavlja dojam analogne svirke s nekoliko zgodnih produkcijskih finesa elegantne fuzije neo-soula, r'n'b-ija, hip-hopa, a katkad i funka i disca (primjerice pjesme "The cycle" koja je ubjedljivi dance-hit za dugačke relacije i "Bright light"), te jazzy elemenata ("Carry you", "Happiness") s naglaskom na contemporary standarde. Vokalizacije su mješavina rapa i ugodnih melodičnih arija uklopljenih u pop obrasce, čak i ispod 3 minute kao u slučaju najvećeg im dosadašnjeg hit-singla "Visualize" koji iznosi samo 2.42 u ugodnom kolažu Soul To Soul, recimo tamo iz epohe velikog hita "Keep on movin'" sa čuvenom Caron Wheeler kojoj se doda ponešto nasljednica Alice Keys, Indie Arie, Kelis, Beyonce...



I tu počinje onaj diskurz poput početka ove recenzije da bez prethodnog znanja o ove dvije mlade djevojke, ovo evidentno nije 'bijela' glazba, a niti 'bijeli' vokalni kodeks u baršunastim Sarinim mezossopran registrima i načinu interpretacije. Svih ovih 40 minuta je evidentna moderna 'crna' glazba profinjenog, šminkerski odmjereno balansiranog popa koji neprestano iz pjesme u pjesmu levitira između strasnih balada 'stiskavaca' i umjerenih, plesnih ritmova nikako ne zlouporabljavajući autohtonost izvornih temeljaca od starinskog rhythm'n'blues, funk i disco temelja ka novim inačicama u kojima rap ima svoje posebno mjesto.



Prašinu su podigle s još 4 singla - laganicom "Good vibrations" sa čvrstim, socio-društvenim i humanističko poetskim angažmanom osvještenja o odgoju djece u ovom prokletom svijetu, te spomenutim "Happiness", "Bright light" i "Carry you", a naravno, pogađate, poetika fabule čitavog albuma ima jaku disperziju od individualnih emocija preko sofisticiranog kriticizma upućenog mnogima na račun pojebanih ljudskih odnosa, licemjerja, 'vampira - krvavih usisavača duša' kojima je cilj stvarati robove i poltrone, zatim ponešto o otuđenju, religijskim predrasudama, malodušnosti, a bome i roditeljskoj skrbi u petom singlu "Found love" s jasnim porukama.





Možda se nekome čini da ovo nije moj 'cup of tea' i da nisam dovoljno stručan za recenziju ovakvog stila, ali, ček' malo. Djevojke sviraju, ne sampliraju i ne koriste nikakve producentske DJ vještine protiv kojih nemam ništa (osobno sam bio i još sam uvijek povremeno DJ), nego fiksiraju lijepu pop svirku, nenapadnu i nimalo alternativnu stvorivši neke od jako zanimljivih sekvenci od početka do kraja. Uvodna, kratka spoken-word/ piano bar "It's beginning" ima iste reference kao i završna, dvaput dulja, naslovna "Since always and forever" s dvodjelnim aranžmanom u kome se upuštaju u lepršavi acid-jazz oivičen sintetičkim orkestracijama, a između toga se nalazi spomenuti konglomerat kome je osnovni cilj postići pop izvrsnost u lirskom i glazbenom aspektu, kao i u nekim inovacijama poput čudnovatog ambient acid-jazzy tretmana pjesama "Vunerability" (podsjeća na David Sylviana), singla "Carry you" koji ima tek kratku izvrsnost, no najbolja je u "Happiness" uz koju se vrijedi osjećati 'high' bez ikakvih neprijatelja, osim onih vlastitih demona. I prvopriloženi "Bright light", to je pravo jazz-funk dance manipuliranje plesnim podijem. Ah, samo da odu u tom smjeru...
[ freekind. 2023 ]

freekind. 2023   © SamiRahim

Jednom je čak i čuveni John Peel u svoj BBC Radio1 dovukao uživo Kelis s bendom, bila je to sjajna bendovska svirka, a ove dvije punce umiju moderno baratati novokomponiranim frakcijama žanrova. Pretpostavljam da je ovo prva recenzija albuma.

Držim fige da potpuno uspiju! I da održe ovaj veličanstveni kreativan nivo. Pun hitova i sjajnih pjesama s jasnim porukama. Ove cure rade glazbu za ples s tekstovima za glavu i osjećaje.

Naslovi: 1.It's a beginning, 2.Found love, 3.Vunerability, 4.Same love, 5.Visualize, 6.The cycle, 7.Carry you, 8.Good vibrations, 9.Happiness, 10.Bright light, 11.Kind yourself, 12.Since always and forever

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 19/06/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Recoiled

NINE INCH NAILS and COIL: Recoiled (2024)

| 05/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Unus et Trinus

DAVID LEE MYERS, SONOLOGYST, LARS BRÖNDUM: Unus et Trinus (2024)

| 04/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It Beckons Us All.......

DARKTHRONE: It Beckons Us All....... (2024)

| 04/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Demons

NEON LIES: Demons (2024)

| 03/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Bovoso / Brume split tape

BOVOSO / BRUME: Bovoso / Brume split tape (2022)

| 02/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*