home > mjuzik > Walls Have Ears

kontakt | search |

SONIC YOUTH: Walls Have Ears (Goffin' Records, 2024)

Znate li da je najčitaniji članak na Terapiji 2022. bila recenzija Sonic Youth izdanja "In/Out/In" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31275 koji je samo na njihovoj facebook stranici'lajkan' s nekoliko tisuća klikova? Od tada se samo šuškalo o mogućem okupljanju, ali ništa s time se nije dobilo izuzev nekoliko živih snimaka sa starih turneja i nastupa.
[  ]

Ovo je baš upravo jedan od njih iz 1985. snimljen na dvije lokacije - u Londonu i Brightonu u tri navrata: 28. travnja kada je bubnjar bio Bob Bert, te 30. listopada u Londonu i 8. studenog u Brightonu s novim, a nadalje i stalnim bubnjarem Steve Shelleyem. Prvotno je ovih opsežnih 80 minuta objavljeno bez dozvole benda kao dvostruka bootleg LP ploča u 2.000 komada za kratkotrajnu etiketu Not/ Blast First, podlabel Mute Records, a osnivač Blasta je bio novinar i manager Paul Smith koji je u to vrijeme tražio nove talente i radio promociju upravo Sonic Youth po Britaniji.
[ Sonic Youth ]

Sonic Youth   © 1984

[ Sonic Youth ]

Sonic Youth   © 1985

Bend nije bio zadovoljan sa snimcima i kvalitetom svirke, ali ništa nije mogao na račun čudnog ugovora što se tiče nastupa po Britaniji u kome je između ostalog stajalo da je Paul Smith vlasnik autorskih prava za te koncerte, te priča se, bez njihovog znanja snimao svirke. Bilo je to vrijeme kada su Sonici imali tri albuma i pripremali se za četvrti "EVOL" pa je set lista varirala od nastupa na nastup, no sama svirka je bila već daleko rafiniranija od one njihove poznate početne faze za koju su nešto kasnije rekli da tada još nisu niti znali držati gitare uz slabo poznavanje akorda.
[  ]

Prvi dio od 8 pjesama je sa Shelleyem i tu se točno osjeti nagli skok od neurotičnog post-punka s obiljem eksperimenata drugog dijela sa 9 tema u nešto lošijim tonskim performansima očito snimljenih na običan kasetofon direktno iz pulta, pa ne treba očekivati čudesa. I sad, gotovo 4 decenije kasnije tabor benda je dopustio da se kompletan bootleg objavi kao službeno izdanje, pretpostavimo stoga jer su nakon razlaza u solo projektima i raznim kolaboracijama radili vrlo slične tonske začkoljice s mnogim primislima baš upravo na tu ranu fazu koja je, kako pokazuje ovaj album, bila žestoka, puna opasne diverzije, te kreativne kontrole u neredu i de-kompozicijskim ispadima s učestalim gitarsko-ritmičkim promjenama, vokalnim nadglasavanjima, urlicima i tragovima općeg rasapa.



Odnosno, bješe to vrijeme kada mnogima nije bila jasna ovakva neurotična i divlja egzibicija pjesama koje uglavnom počinju korektno, a onda se zarolaju u neukrotivu buku, škripove, kvarove kojekakvih vrsta osobito u instrumentalu "Speed JAMC" s premotano uvrnutim zvukovima kasete The Jesus And Mary Chain ili primjerice vrištanjem Kim Gordon u dvije varijante "Brother James" kada se ruga religioznom kleru zasipajući ga poput Sodome i Gomore vatrom i sumporom.



Dolje je popis pjesama, uglavnom svim fanovima dobro znanog repertoara koji uključuje i šire poznatije "Burning spear", "Kill yr. Idols", te svakako "I love her all the time", "Ghost bitch", "I'm insane" ili "Death valley '69" za ovu priliku nazvane "Spahn ranch dance", te tada još neobjavljenih "Expressway to yr. Skull" i "Green light" koje će godinu kasnije svoje mjesto naći na spomenutom, prvom remek-djelu "EVOL". Za ovo idanje je najzaslužniji Shelley koji se prihvatio ogromnog posla iskopavanja njihove velike arhive neobjavljenih materijala, Thurston Moore momentalno piše autobiografiju, a bivša mu supruga Kim je proslavila 70. rođendan. Zar već? Huh... Kako god, ovo je značajna karika u razvoju benda i obavezna dodatak njihovog kataloga u kome se može još štošta dobiti nepoznatog, neočekivanog i nepredvidljivog.
[ Sonic Youth ]

Sonic Youth   © 1985

Naslovi: 1.C.B., 2.Green love (green light), 3.Brother James, 4.Kill yr. Idols, 5.I love her all the time, 6.Exspressway to yr. Skull, 7.Spahn ranch dance (Death valley '69), 8.Blood on Brighton beach (Making the natural scene), 9.Burning spear, 10.Death valley '69, 11.Speed JAMC, 12.Ghost bitch, 13.I'm insane (unlisted), 14.The world looks red, 15.The word (E.V.O.L.) (Flower), 16.Brother Jam-Z (Brother James), 17.Killed & kicked off (KIll yr. Idols)

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 11/02/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Poptical Illusion

JOHN CALE: Poptical Illusion (2024)

| 13/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kaal-Kher, EP

UHT/ Saoulaterre: Kaal-Kher, EP (1997)

| 13/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Impronedelek

SEDAM: Impronedelek (2024)

| 12/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Split

BEE MASK/ PERPETUAL AMNESIA: Split (2006)

| 12/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: AЯK

CROSSFAITH: AЯK (2024)

| 11/07/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Walls Have Ears
  • Sonic Youth (1982)
  • Confusion Is Sex (1983)
  • Bad Moon Rising (1985)
  • EVOL (1986)
  • Sister (1987)
  • Daydream Nation (1988)
  • Goo (1990)
  • Dirty (1992)
  • Experimental Jet Set, Trash and No Star (1994)
  • Washing Machine (1995)
  • A Thousand Leaves (1998)
  • SYR4: Goodbye 20th Century (1999)
  • NYC Ghosts & Flowers (2000)
  • Murray Street (2002)
  • Sonic Nurse (2004)
  • Rather Ripped (2006)
  • The Eternal (2009)
  • Simon Werner a Disparu (2011)
  • In/Out/In (2022)
  • Walls Have Ears (2024)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*