home > mjuzik > Resonance

kontakt | search |

BORIS BLANK: Resonance (Ian Records, 2024)

Malo se zna da je glazbeni skulptor čuvenih švicarskih Yello u vrijeme oduška od rada s pjevačem Dieter Meierom imao solo radova. Pod imenom Avant Garden je napravio mnogo glazbe za TV i filmove, a tek 2014. je realizirao prvi solo "Electrified" zajedno s kolaboracijom "Convergence" u suradnji s Malavijskom pjevačicom Malia koji je donio i zapažen uspjeh u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.
[  ]

Ovdje je nakon 10 godina pristupio konceptualnom instrumentalnom radu proučavanjem fizikalnih zakona gravitacije, vremena, prostora, dimenzija, atmosfere, pritiska, sile, težine/ levitacije i sličnih prirodnih načela zašavši duboko u istraživanje zvuka svojim sofisticiranim metodama. Izvorno, ovo je bio naručeni rad za umjetničku instalaciju arhitekta Mario Bolta termalnog lječilišta FortySeven u blizini Zuricha, te je razrađena kroz scenski 3D dizajn s meditacijama za wellness i opuštanje posjetitelja. Sam Blank je kazao da je ovome pristupio sa strašću jer je uvijek imao afinitet prema širokim prostorima poput tvorničkih hala, podzemnih garaža ili recimo planina, te odnosima akustičnih rezonancija koje takvi prostori stvaraju.
[ Boris Blank ]

Boris Blank   © 2024

Kao što takav svaki prostor ima svoje jedinstvene vibracije, ovaj album je namjenski ciljan na stvaranje percepcije veličina i dubina s naglaskom na ambijentalnu glazbu prožetu electro/ techno/ trance chill-out manirima. Naime, spomenute toplice imaju mnogo prostorija, a svaka ima svoje značajke. Prva ima vrući bazen s malim LED svjetlima u totalnom mraku, druga ima otok na kome se leži i gledaju projekcije na stropu, treća ima dva kata sa zimskim vrtovima za opuštanje nakon toplih/ vrućih kupki i tako dalje. Prema tome, Blank je stvorio proširene instrumentalne komade koji takoreći nemaju ni početak ni kraj, odnosno, mogu se vrtjeti beskonačno kroz modificirane varijante fokusirane na temu vode - para, oblaci, vodopad, led, snijeg, kiša, a sve to zajedno s kamenom planina, svemirskim prostorom i gravitacijom.



Zvukovi su analogni synthovi digitalizirani u posebnom SSW sustavu čime se evocira na upravo analogni pristup eklektičnosti uključujući klasičnu glazbu i jazz inspiriran adekvatnim raspoloženjem, zavisno od teme do teme, a da ih sada ne seciram jer bi otišao na nekoliko stranica teksta, ovdje je iskorišten svaki kutak s mnogo detalja koji obogate zvučnu kulisu od primjerice praska grmljavine, do dubokih ekspanzija u transparentnim relacijama stanovitog putavanja kroz pejzaže i mirna razmišljanja. Prateća knjižica CD-a ima čak 24 stranice s podrobnim pojašnjenjima, a objavljeno je i 5 sjajnih video spotova. Baca u transcedentalnost i meditacije. Oslobađa stresova i anksioznosti...

Naslovi: 1.Vertigo heroes (part I), 2.Resonance, 3.Ninive, 4.Time bridges, 5.Defying gravity, 6.Angel base, 7.Elements of life, 8.Respiro di mare, 9.Najade, 10.North of Eden, 11.Vertigo heroes (part II), 12.Mirage

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 21/06/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: =1

DEEP PURPLE: =1 (2024)

| 22/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Oral Hex

ORAL HEX: Oral Hex (2021)

| 22/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Rebirth, EP

WITHIN DESTRUCTION: Rebirth, EP (2024)

| 21/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ambient Black Magic

RAINFOREST SPIRITUAL ENSLAVEMENT: Ambient Black Magic (2017)

| 20/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Second Sorcerium

TENEBRYNTH: Second Sorcerium (2024)

| 19/07/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Resonance
  • Electrified (2014)
  • Convergence (2014)
  • Resonance (2024)
  • Yello:
  • Solid Pleasure (1980)
  • Claro Que Si (1981)
  • You Gotta Say Yes To Another Excess (1983)
  • Stella (1985)
  • One Second (1987)
  • Flag (1988)
  • Baby (1991)
  • Zebra (1994)
  • Pocket Universe (1997)
  • Motion Picture (1999)
  • The Eye (2003)
  • Progress And Perfection (2007)
  • Touch Yello (2009)
  • Toy (2016)
  • Point (2020)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*