home > mjuzik > Pozdrav iz Abesinije

kontakt | search |

KRATAK FITILJ: Pozdrav iz Abesinije (Slušaj najglasnije, 2021)

Ima mnogo bendova koji su postojali, a i još uvijek postoje samo zato jer ne znaju čime drugime da se bave, a usput su namaknuli veliku slavu i brdo novaca na račun plitke patetike, a ima bendova koji su napravili samo jedan, eventualno dva albuma i nezadovoljni prijemom otišli sa scene.
[  ]

Priča oko ovog benda na samom uvodu može se učiniti kao eksperiment, no to niti u najmanju ruku nema veze s nekakvim isprobavanjem. Ovdje je riječ o iskusnim rockerima iz Belišća koji su još davne 1965. djelovali kao VIS Asteroidi do 1971. godine svirajući po plesnjacima, maturalnim zabavama i programima lokalnog Amaterskog kazališta, te Omladinskog doma usput nastupajući i po Slavoniji. Imali su nekoliko transformacija, na duže vrijeme su prekinuli rad, neki članovi su preminuli (Zdravko Matković i Željko Sumarev), a ponovno su se okupili 2019. pod novim imenom Kratak Fitilj s Krunoslav Ižakovićem (bubnjevi) i Renatom Lukićem (obojica iz lokalnog benda Nove Igre), te starim članovima Borisom (bas, vokal) i Matijom Karšom (gitara) koji je preuzeo pseudonim Max Kurtzenberger. Snimili su ovaj album od klasičnih 45 minuta i tvrde da im je ovo prvi i jedini u ovoj postavi, pa da vidimo šta se tu nalazi...
[  ]

A nalazi se štošta dobroga. Svirka, tekstovi i odličan rockerski tenor vokal koji podsjeća na prvog frontmena Aerodroma - Zlatana Živkovića, onoga koji je pjevao na prva dva odlična prog-rock/ new-wave albuma prije nego li će Pađen početi pozdravljati mafijašku braću u dijaspori i pitati se 'šta si mi u kavu stavila' kopirajući bestidno The Animals "Don't let me be misunderstod". Svirka je sjajna, mainstreamovska od prve do zadnje minute prepletena mnogobrojnim gitarskim staccatima skoro bez ijednog riffa (ima ga tek u brzoj "Noćne sjene") posvećujući pažnju ambijentalnom blues-rock ugođaju s kojim se ne bi posramio niti Eric Clapton na svojim kokainskim albumima iz 70-ih s ponekim daškovima kompleksnog aranžmanskog pristupa u primjerice angažiranoj i ponajboljoj "Daj samo daj" koja se referira na događaje 1991. i relevantan nastavak metamorfoze starih komunista pod okriljem HDZ-a i SDP-a. Nažalost, uvjeren sam, ovu pjesmu neće prihvatiti konzervativni radio urednici zbog protestnog teksta.



Dobra većina pjesama ima iznimnu komercijalnu vrijednost poput lepršave R.E.M.-ovske "Putujem sam" s melodičnim dvoglasjima, lagana "Druga strana priče" protkana mainstreamovskim bluesom a'la "Vrijeme je da se krene" u daleko vedrijoj verziji, lijepa gitaristička ambijentalka "Ovaj dan" ozarivši smješak na lice dok 'vjetar nosi oblake daleko od nas' i blueserska "Zli do kosti" koja može stati uz najbolje evergreene Idola poput "Stranac u noći". Žešći komad je "Zaboravi" koji ima i new-wave konotacije onog dobrog Parnog Valjka iz 1979-82 koji se nakon toga transformirao u mainstream mašinu štancanja karakterističnih hitova s plitkom poetikom, a samo uvodni instrumental "Uveritira" dovlači prvobitnu epohu VIS Asteroida iz 60-ih kada su svirali surf obožavajući The Shadows uz legendarni citat pokojnog Franje Majetića iz jednog od ponajboljih hrvatskih filmova "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika iz 1970.: 'dejte mi avion, idem dobrovoljno za avijatičara u Abesiniju'. Jedina mana albuma je "Tužna pjesma feat. Zvone zM" koja previše asocira na onaj seljački dio ex-Yu rocka Bijelo Dugme, Merlin, Crvenu Jabuku, ITD Band, u današnje vrijeme konvertirano rečeno, Thompson.

Veoma lijep, sadržajno bogat, gitaristički izvrsno dekoriran i nimalo banalan, ali nadasve zabavan rock album. Da je pravde, ovo se mora vrtjeti po radio stanicama. Barem jedno 3-4 pjesme su iznimni hitovi, a čitav album se doima kao kompilacija s ukusno promišljenim konceptom o Abesiniji Franje Majetića i Kreše Golika u 21. stoljeću. Tu se samo pripoveda, a ništ' se ne pije. Nije istina. Ovdje se i pripoveda, a bome i pije. Čak je i Relja Bašić zatražio malo kisele paprike da si popravi dojam. Ovi rockeri iz Belišća znaju ubosti i karikirati, metaforični su i zabavni u tome što su napravili, te je naprosto teško povjerovati da im je ovo jedini i zadnji album. Ovo bi trebao biti tek početak.

Hoćemo još!

Naslovi: 1.Uvertira, 2.Ovaj dan, 3.Zaboravi, 4.Zli do kosti, 5.Noćne sjene, 6.Daj samo daj, 7.Putujem sam, 8.Druga strana priče, 9.Ja nisam tvoj, 10.Tužna pjesma feat. Zvone zM, 11.Za kraj...

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 08/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*