home > mjuzik > The Worlds Of Life And Death

kontakt | search |

VALE OF PNATH: The Worlds Of Life And Death (Willowtip Records, 2024)

Vale of Pnath je dosad furao neki tech-death stil, meni iskočio kao preporuka na youtubeu i promjena u odnosu na prošli album 'Accursed' je primjetna. Uvod black metal atmosfere, klavijatura, bend je doživio, bar po mom ukusu- odličnu transformaciju na ovom albumu.
[  ]

Nakon intra 'The forgotten path' slijedi 'Silent prayers', koja označava odmak ka sirovijem zvuku u odnosu na prethodni album, ali i prema black metalu, što se da iščitati iz grandiozne atmosfere. Nakon kraćeg uvoda u pjesmu kreće galopirajući death metal koji se izmjenjuje sa sympho elementima, nakon čega stvar zapravo počinje sa furioznim blast beatom i death metal riffom koji se izmjenjuje sa blackerskijim dijelovima. S obzirom da su tek evoluirali u ovaj stil moram reći da sam impresioniran, iako ima jedan riff koji je dosta sličan Immortalima sa neke stvari sa 'Sons of northern darkness' albuma. Ima ovoga dosta trenutno, čini se da je blackened death trenutno dominantni trend u ekstremnom metalu, ali meni je to super. Klavijature koje povremeno dobivaju na prominentnosti samo pojačavaju ovaj dojam.



'Soul offering' ima klavijature koje kao da su uzete sa 'In death's embrace' od Dimmu Borgira, death je malo premoderan za moj ukus, previše me podsjeća na melodičnu švedsku školu, ali je barem ubrzan pa ne zaudara na At the gatese. Utjecaj Dimmu Borgira na atmosferične aspekte je neupitan, dok se sama stvar više razvija kao furiozna death metal pjesma ovim blackerskim utjecajima usprkos. 'Shadow' počinje laganim orijentalnim dijelom koji se razvija u death black blast beat sa sličnim utjecajem, isto melodična stvar, koliko se to može za ovaj album ustvrditi, a razvija se u kombiniranju nečega što bi radio Behemoth u fazi od 'Theleme' do' Demigoda', ali sa tom dodatnom dimenzijom blackened deatha i tehničkih dijelova koji već graniče sa debelim tech deathom, uz koji se stvar prebacuje prvo na malo melodičniji segment, a potom vraća na osnovni riff. Prekid i lagano prebiranje po gitari negdje na polovici pjesme su odličan atmosferični dodatak, nakon čega stvar izranja iz dubina pakla u punokrvnu black metal grandioznost. Odličan.



'Uncertain tomorrow' je isprva grandiozna black stvar inspirirana tim orijentalnijim melosom, 1001 arapska noćna mora, da bi se kasnije pretvorila u prog death stvar sad, pa čisto death stvar sekundu kasnije. Sve to ima dobar flow, izmjene su česte ali nisu naporne, dok grandiozniji dijelovi dođu kao polovica black metal pjesme kasnih devedesetih, te se pjesma vrti oko odnosa tih mekših i nabrijanijih dijelova. 'Beneath ashen skies' počinje odmah furiozno i zvuči kao da je Dimmu Borgir klon, ali ako u obzir uzmeter i solo gitare i tech death element- rade to puno bolje i zanimljivije od bilo kojeg od mora bendova koji si je srednjih na kasne devedesete namazao lice i odradio par fotografija u šumi. Zvuči dobro, izražajno te iako je utjecaj blacka dosta jak, ipak se zadržalo dovoljno tog tech-death utjecaja da cijeloj stvari da raznovrsnost. Stvar za nijansu lošija od ostalih jer se dosta vrti oko sličnih riffova. Manja zamjerka ali primjeti se određeni zamor. 'No return, no regret' opet otvara orijentalno, ali relativno brzo idu disonantni bridge, pa baražna blastbeat paljba furioznog death metala, koji se razvija u progresivnom smjeru pritom ne gubeći na svojoj živosti. Neki riff tu i tamo je možda malo previše blackerski, pogotovo kad uzmem u obzir koliko su dobri ovi bijesni death riffovi, dok progresivni dijelovi čine kompoziciju dinamičnom. Nakon intermezza 'Echoes of the past', sa svojim uvodnim dijelom koji zvuči kao intro u sympho black strvar, album kraju privodi pjesma 'Burning light' koja ne odstupa od ostatka albuma, ali je izrazito sympho black orijentirana.

Odličan album i atipičan mix blacka i deatha za razliku od bendova u ovom valu koji su to radili od samog početka. Ovdje se vidi progresija benda iz deatha u taj mračni ekstremni metal i zbog toga je album vrijedan slušanja. Zadnja stvar pogotovo ocrtava ovaj prelaz iz deatha u death black.

Tracklista: 1. The Forgotten Path (Intro), 2. Silent Prayers, 3. Soul Offering, 4. Shadow, 5. Uncertain Tomorrow, 6. Beneath Ashen Skies, 7. No Return, No Regret, 8. Echoes Of The Past (Interlude), 9. Burning Light

ocjena albuma [1-10]: 8

marko šiljeg // 03/06/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Kroz pukotine

KORIDOR: Kroz pukotine (2024)

| 30/08/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 20

THE CHUCK NORRIS EXPERIMENT: 20 (2024)

| 29/08/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Chtonian Moribund Sovereign

GUTTERSKULL: Chtonian Moribund Sovereign (2024)

| 28/08/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Dzikkuh

ARKA'N ASRAFOKOR: Dzikkuh (2024)

| 27/08/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Urine Junkies 12-Inch Picture Disc Record (Limited Deluxe Edition)

ABSCESS: Urine Junkies 12-Inch Picture Disc Record (Limited Deluxe Edition) (2012)

| 27/08/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*