home > muviz > Hobbit: An Unexpected Journey

kontakt | search |

HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY [Hobit: Neočekivano putovanje] (Peter Jackson, 2012)

Redatelj Peter Jackson se, prije uspješne tranzicije književne trilogije Gospodar prstenova na velika platna, već dokazao kao interesantan i zanimljiv filmski tvorac. Trilogija ga je postavila među najutjecajnije ljude u Hollywoodu, a usprkos otvorenom polju za igru i stvaranje, nakon toga nije uspijevao ostvariti jednaku vrstu filmske kreativnosti i komercijalne uspješnosti. Kada je nedugo nakon završetka prikazivanja trilogije započelo kruženje priča o tome da će se ekranizirati još jedan klasik J.R.R.Tolkiena smješten u istom, fantastičnom svijetu Međuzemlja - Hobit - Jackson se povukao s redateljske stolice. Borba oko prava ekraniziranja je, nakon nekoliko godina posvećenih izradi scenografije i zamisli kako će dva filma o Hobitu izgledati, povukla Guillerma Del Tora iz igre, ostavljajući sudbinu filmova u rukama Petera Jacksona. Jackson se vratio redateljskom poslu i Hobit je napokon krenuo, ali uz još jedan film u pratnji. Tako je knjiga koja je imala za četvrtinu manje stranica od prethodnih ostvarenja, došla rame uz rame u kontekstu količine filmova i njihovih trajanja.
[  ]

Kada bi se moglo isčitati koja je motivacija vodila tu odluku, bilo bi sasvim krivo gledati taj aspekt projekta kroz prizmu novaca (ako izuzmemo glavešine u studiju), barem ne što se tiče Jacksona. Ono što je sasvim sigurno bilo presudno je bio taj povratak u sigurno okrilje Međuzemlja kojeg je tako uspješno, upečatljivo i turistički isplativo 'glumio' Novi Zeland. Pod zaštitom sigurnog hita i uz svu prtljagu prethodnih filmova koji su snimani godinama, nije teško zaključiti zašto bi se jedna knjiga mogla raširiti na tri punokrvna filma u trajanju od skoro devet sati. Nijedan predstavnik studija ovdje ne bi povukao crtu i rekao da to nije izvedivo jer se ipak radi o prilici da se trostruko zaradi. Kakva god bila pozadina iza svih tih peripetija i odgađanja, stvari su sjele na svoje mjesto i prvi od filmova je stigao na vrijeme u kino dvorane. I priča tako kreće sa starim Bilbom, dok se priprema za zabavu koja se odvijala na početku prvoga filma iz trilogije, koji odgovara na upite znatiželjnog Froda, čija je avantura ispričana u prethodno spomenutim ostvarenjima. Vrijeme se vraća unatrag i napokon kreće put jednoga hobita koji nije htio nikakva posebna uzbuđenja niti je bio posebice zainteresiran za bilo što izvan dobre hrane, lagodnog uživanja i mirnog života u okrilju Shirea. Kada Bilbu u trenutku najvećeg opuštanja pred ručak, u kuću bane jedan patuljak, pa još jedan, pa još dvoje, pa dok se skupi sva sila njih i počne pustošiti njegovu smočnicu, teško je razaznati uživaju li više patuljci u hrani ili strepi li više nad svim tim metežom Bilbo, beznadno gledajući kako se njegove zalihe namirnica smanjuju nezdravom brzinom. Dolazak čarobnjaka Gandalfa ne pomaže previše pri razjašnjavanju situacije, ali nakon obilnog jedenja Bilbo se i službeno upoznaje s družinom koja kreće na put kako bi vratila svoje kraljevstvo i zlato koje im pripada, a koje je pod budnim okom zmaja Smauga. Oni žele Bilba kao svojeg 14-og člana, ali on ne želi čuti ništa o tome, barem dok oni ne krenu na put. Zadihani Bilbo ih stiže u nekom trenutku, potpisujući službeni dokument, pri tome mijenjajući svoje vlastite karakterne predispozicije i pokrečući sve one događaje koji će promijeniti cijelo Međuzemlje, pa čak i male, naoko nevažne hobite.
[  ]

U nekom trenutku rastezanje materijala postaje očitije - unatoč tome što se ovim putem puno toga iz knjige odvija na filmskom ekranu - djelo kroz svoje dugačko trajanje vuče sve više i više nepotrebne prtljage, a posebno u usporedbi s prethodnicima.
Predivne lokacije, izvrstan glavni glumac i avantura koja je možda manja u opsegu od onih koje su došle kasnije, ali sasvim zadovoljavajuće zanimljiva, navode na relativno ugodno gledanje filma. No gledano kroz prizmu mnogobrojnih bitki, dvoboja i okršaja, nema neke posebne hitnosti ili opasnosti za likove. Nitko nema ozbiljnih rana, nitko nije ni u posebno velikoj životnoj opasnosti, što u jednu ruku izvlači bilo kakvu napetosost iz scena u kojima dolazi do sukoba, a koje nastoje evocirati osjećaj pogibelji i strepnje.
U moru patuljaka koji bolje funkcioniraju na stranicama knjige, tek ih se nekoliko izdvaja i to ponajviše zahvaljujući većem broju rečenica, nitko ne radi nešto posebno za kolektiv da bi se izdvojio na fizičkom planu, kada već ne mogu svi doći do izražaja na dijaloškom ili karakternom. I tako se taj skup pozitivnih i negativnih dijelova filma nekako kreće prema svojem cilju, ali bez pravoga zaključka. Avantura je tek krenula svojim putem, a ono malo ubrzanja unutar priče staje prije nego što glavnina događaja uopće dođe na red. Uz tek malu naznaku zmaja Smauga koji spava okružen zlatom, film završava, ali poriv za čekanje sljedeće instalacije nema intezitet i snagu koje su tako lako izvlačili filmovi iz trilogije Gospodar prstenova.

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 06/01/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: Hobbit: An Unexpected Journey
režija: Peter Jackson
scenarij: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
glazba: Howard Shore
fotografija: Andrew Lesnie
montaža: Jabez Olssen
uloge: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Andy Serkis, Ken Stott, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*