home > najawa > Festival kulturne raznolikosti - Zagreb 2011 @ 20. i 21. svibnja, klub Močvara

kontakt | search |

Festival kulturne raznolikosti - Zagreb 2011 @ 20. i 21. svibnja, klub Močvara

Festival kulturne raznolikosti - Zagreb 2011, nastavak je koncertnih programa ETHNOAMBIENT, a pripremljen je u svrhu obilježavanja UNESCO-vog Dana kulturne raznolikosti.

Prvi festivalski dan donosi kombinaciju afričkog ritma i keltske duše - grupu BAKA BEYOND, te začetnike preporoda pučke glazbe istarskog poluotoka - grupu VRUJA, a tradicijsko glazbalo mbiru i napjeve iz Zimbabwea posjetiteljima će približiti ZUZANA NOVAK.
U subotu, 21. svibnja, virtuozna svirka i energični nastup grupe KRIES nastavit će proslavu zajedno sa čarobnom grčkom bajkom dua GREEKADELIA.
Dobar uvod i završetak programa obje večeri omogućit ce DJ BATIS.

Ograničen broj festivalskih ulaznica po cijeni od 100 kn kao i dnevne ulaznice po 65 kn mogu se nabaviti od 20.4. u glazbenoj knjižari Rockmark (Berislavićeva 13) i poslovnicama Aquarius music shopa u Varšavskoj 13, Vlaškoj 44 te u Maksimirskoj 16 u Zagrebu.
Vrata kluba bit će otvorena od 20.00h, a programi počinju u 21.00h.

Organizator programa je Kopito records. Suorganizator programa je Hrvatsko povjerenstvo za Unesco pri Ministarstvu kulture RH.

Ovu manifestaciju sufinancirao je HDS ZAMP iz fonda sredstava koje služba ZAMP prikupi na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja HDS-a za potporu projekata s područja popularne glazbe.

Ovu manifestaciju sufinancirao je i HUZIP temeljem Natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti.
[  ]

BAKA BEYOND - http://www.bakabeyond.net/

"Kad bismo morali odrediti definiciju world musica to bi bilo to." (BBC).
Baka Beyond okuplja glazbenike iz Gane, Senegala, Sierra Leone, Bretanje i Velike Britanije čije se stvaralaštvo temelji na tradiciji naroda Baka iz Kameruna. Mnogi glazbeni kritičari slažu se da Baka Beyond predstavlja izvrsnu kombinaciju afričkog ritma i keltske duše. Grupu su početkom devedesetih osnovali Martin Cradick i Su Hart, nadahnuti doživljajima, ritmom i melodijama tradicijskih pjesama pigmejskog naroda Baka u Kamerunu. Veliki dio prihoda od objavljenih albuma usmjeravaju za potrebe naroda Baka, smatrajući da je to pošten način da se oduže za nadahnuće njihovom glazbenom kulturom.

VRUJA - http://www.vruja.net/

Nazivaju ih pionirima preporoda pučke glazbe istarskog poluotoka. Članovi Vruje često su na istraživačkom pohodu, slušajući one koji se sjećaju drevnih melodija, ali podjednako se koriste i već zapisanim glazbenim motivima koje su entuzijastični etnolozi spasili od zaborava. U skladu s raznolikošću glazbene tradicije Istre, Vruja se pri interpretaciji polke, valcera, šaltina, mazurke, štajre sjeverne Istre koristi tipičnim glazbalima tog područja; vijulinom, bajsom, klarinom i remonikom dok glazbenu tradiciju južne Istre, kao što su mantinjada i balun zasviraju velom i malom sopelom ili roženicom, mehom i šurlama.
Katkad sve ove melodije nadopune zvukom gitare, mandole, flaute, gajdama i električnom bas gitarom, te karakterističnim vokalnim dionicama.

ZUZANA NOVAK - http://www.myspace.com/zuzananovak

Baka Beyond pronašli su svoj glazbeni izričaj u Kamerunu, a Zuzanu Novak, engleskinju češkog podrijetla, privukli su zvukovi tradicijskog glazbala mbire pri posjetu Zimbabweu te se uz tamošnje učitelje osjećala kao da se tek prisjeća tih neobičnih ritualnih zvukova, kao da ih izvlači iz nekih nevidljivih korijenja koji su već otprije bili dio nje. Zuzana, mbira i tradicijski napjevi iz Zimbabwea. Nesvakidašnja i čarobna kombinacija.

KRIES - http://www.kries.info/

Hrvatska grupa koja vlastite inačice tradicijske glazbe Hrvatske vec godinama prenosi diljem svijeta.
"...Sumnjam da ste do sada čuli ovakve pjesme razvijene s takovim stupnjom odlučnosti i uvjerljivosti. Ova se glazba cini jednako relevantna i za seosku svadbu i za urbane mega rave partyje. Nadalje, osobno nikada nisam bio zainteresiran za albume koji bi mi bili podloga za vožnju i putovanja, ali me prolaze trnci pri pomisli na proputovanje Hrvatskom uz ovu glazbu pojačanu "do daske."
Mark Hudson, Saturday Telegraph

GREEKADELIA - http://www.myspace.com/krististassinopoulou

Kristi Stassinopoulou i Stathis Kalvyotis poznata su imena poznavateljima međunarodne world music scene. Grčki glazbenici nadahnuti tradicijskom glazbom raznih područja Grčke, pomoću pripovjetki te tradicijskih i suvremenih elektroničkih instrumenata na koncertima stvaraju bajku, ali jednako stvarnu kao i prisutnost svakog slušatelja koji se prepusti neobičnim zvukovima Greekadelie.

promo guy // 20/04/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*