home > najawa > 65DAYSOFSTATIC @ Močvara, 11/10/2013

kontakt | search |

65DAYSOFSTATIC @ Močvara, 11/10/2013

Nakon više nego uspješnog prošlogodišnjeg premijernog gostovanja na
Terraneo festivalu te posljednjeg izvanprosječno kvalitetnog i jedinstvenog modernog rock albuma We were exploding anyway engleski bend 65DAYSOFSTATIC nastupit će 11. listopada u zagrebačkom klubu Močvara.

65DOS dolaze sa sjevera Engleske iz Sheffielda, centra/prijestolnice kvalitetnog europskog synth popa, inteligentne elektronske glazbe (IDM) i drugih glazbenih trendova koji su nastajali kao miks elekronske glazbe, klasičnog rock'n'rolla, te industrial glazbe. Podsjetimo se samo nekih bendova i izvođača nastalih u Sheffieldu u posljednja četiri desetljeća, kako bi lakše percipirali što nam to donose 65DOS u Zagreb: The Human League, Heaven 17, Cabaret Voltaire, Clock DVA, The Arctic Monkeys, Joe Cocker, Pulp, Paul Carrack, Def Leppard, Richard Hawley, The Longpigs, Milburn, Moloko, etc . Pored elektronske glazbe inkomponirane u pop i rock izričaj, Sheffield je poznat po legendranoj izdavačkoj kući elektronskih bendova WARP records u kojoj se krije čitav niz elektro velikana, a čiji se utjecaj jasno osjeća u 65DOS glazbi : Aphex Twin, Autechre, Boards of Canada, etc.



65DaysOfStatic krenuli su kao trio 2001. godine kroz post/math rock izričaj prožetim modernom glitch estetikom i Aphex Twinovskom džunglom space samplova. Posvećeni komponiranju glazbi, a ponajviše živim nastupima 65DOS u sljedećih par godina sigurno koračaju kroz glazbeni svijet ne ističući se previše, gradeći gotovo kult obožavatelja diljem svijeta. Osnovna kvaliteta benda 65DOS upravo je živi nastup i kako bend tvrdi svake godine cilj je odsvirati čim više koncerata što im je inspiracija i životna energija za daljne stvaralaštvo. Po tvrdnji benda minimalno godišnje odsviraju 90 koncerata, s čime nisu baš sretni, a zadovoljni su ako doguraju do 200 nastupa. Ovakvim tempom bend funkcionira od samog početka, a rezultat koji su postigli su unikatni energični glasni koncerti na granici transa u što se hrvatska publika mogla uvjeriti prošle godine u Šibeniku na Terraneo festivalu.

Iza sebe imaju četiri studijskih albuma, pregršt EP izdanja , live izdanja kao i masu B side oficijalnih i neoficijalnih izdanja, a takođe masu remixa i mash upova svjetki poznatih pop izvođača koje su radili u svom prepoznatljivom stilu. Također su snimili izvrstan i jedinstven LP soundtrack za SF film iz 1972. godine - Silent Running koji su uživo izveli na Glasgow Film Festivalu. Zanimljivo je da su za snimanje spomenutug soundtracka pokrenuli web indie gogo koji je služio za prikupljanje sredstava kako bi realizirali album. Trebalo je prikupiti 7.500 američkih dolara, a na kraju su od svojih obožavatelja došli do višestruko veće cifre od 27.000 dolara. Upravo ovaj primjer odličan je pokazatelj kolika je moć i kvaliteta 65DOS živih nastupa i autorskog rada.
Pozitivno iznenađenje za glazbenu industriju i fanove bio je posljednji studijski album iz 2010. godine We were exploding anyway u kojem bend hrabro odlazi korak više u futuristički izričaj oplemenivši svoj zvuk još većom elektronskom kompleksnošću uzdignutom na još viši nivo gitarskom kontroliranim bukom rock izričaja. Uspjeli su dobiti jedinstven masterpiece moderne popularne glazbe u kojem se osjeća doslovno glazbena povijest nezavisne glazbene scene u posljednjih pola stoljeća. Može se reći da je posljednji album 65DOS abeceda moderne glazbe - rocka, elektronske glazbe, te klubske elektronske glazbe. Možda nije najmjerodavniji primjer, no glazbeni kritičari njihove live nastupe uspoređuju sa energičnim The Prodigy, Pendulum, Aphex Twin, s autentičnom 65DOS kompozicijom jasnog rock/punk stava.



Na koncertu u Zagrebu imat ćemo priliku čuti i pjesme s novog albuma čiji je izlazak najavljen za rujan 2013. S obzirom na prošli izvanserijski dobar album i otvaranje novofuturističke elektronske epohe u 65DOS svijetu zagrebačku publiku očekuje nezaboravno energično putovanje kroz recentnu modernu glazbu.

Koncert 65DaysOfStatic bit će održan u legendranoj Močvari. Ulaz za posjetitelje se otvara u 21:00h, a koncert počinje u 21:30h.
Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinjska 22 i Rockmarku, Berislavićeva 13 i prodaja počinje danas u 12:00h. Na ulazu će koštati 80 kn.

promo guy // 19/06/2013

Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*