home > najawa > Zaklonišče prepeva, Septica, Kontradiktorna predispozicija @ Pogon Jedinstvo, Zagreb, 04/10/2014

kontakt | search |

Zaklonišče prepeva, Septica, Kontradiktorna predispozicija @ Pogon Jedinstvo, Zagreb, 04/10/2014

Karte se mogu kupiti preko sustava Eventim i na njihovim prodajnim mjestima.
Cijena karte: u pretprodaji 50kn, na dan koncerta 70kn

U sklopu AkTer fest-a, izložbe akvaristike i teraristike koja će se održati 1. do 5. listopada u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma organiziran je i humanitarni koncert 4.listopada u Pogonu Jedinstvo. U subotu, 4.listopada 2014. u jutarnjim satima bend Zaklonišče prepeva će potpisivati svoj novi album na AkTer fest-u, gdje će se isti moći i kupiti.

Čast nam je najaviti kontraverzni slovenski bend Zaklonišče prepeva koji nakon 9 dugih godina ponovo stiže u Zagreb predstaviti svoj novi album "Samo da prođe demokratija". Slovenska grupa Zaklonišče prepeva je započela svoju karijeru 1994. godine, a dvije godine kasnije stigao je njihov prvi album zanimljivog naslova Nešto kao Džimi Hendriks (1996). U onom turbulentnom vremenu, poslije nezavisnosti Slovenije, su sa svojim ne konformističkim pristupom i pjevanjem na srpskohrvatskom jeziku uglavnom šokirali, iskreno živcirali i izazivali osjećaj nelagode. Pjevali su o temama koje su tada postale, za većinu, tabu i ujedno se poigravali s ikonografijom (srp, čekić, zvijezda…), koja je postala omražena. Zaklonišče prepeva su oduvijek bili daleko od etabliranih muzičkih smjernica. Sa angažiranim socijalno-političkim tekstovima su zasigurno bili jedna od rijetkih grupa tadašnje mlade generacije u Sloveniji, koja je muziku doživljavala na malo drugačiji način - ne samo kao svakidašnji vizualno-muzički zanat, već također i kao medij, preko kojeg su iznosili svoje stavove o događanjima u zemlji i šire.
Albumi: Novo vreme-stare dileme (1998), Glasajte za nas (1999), Odoh majko u rokere (2001), Sellam alejkum (2004), te Bolje ne bo nikoli (2009).

Poslije točno 20 godina rada došlo je vrijeme za njihov već sedmi album Samo da prođe demokratija (2014). Po mišljenju mnogih, autorski je najzreliji album grupe do sada - u svojim tekstovima Zaklonišče prepeva ostaju ironični i društveno kritični. S novim izdanjem idu u korak sa vremenom, ali ostaju vjernoi rock tradiciji.

Stilski različiti, ali i dalje kontraverzni nastupit će i bend Septica iz Vinkovaca. Ova metro -sado -gay - porno skupina antifašista djeluje od 23.12.2003. godine i njeguje ljubav prema lakim notama, narodnoj nošnji, navijaštvu, oružju, poljoprivrednim alatkama, zlatovezu, transvestiji, nizozemskom kormilu, duplom nizozemskom kormilu, strančarenju, lovu i domoljublju te piciginaštvu.

Pjesme su im pretežito hrvatsko-euroskeptičkog i ognjištarskog karaktera s natruhama patrijarhalnih nazora i nabožnog ozračja, a u kojima se redom nabrajaju dijelovi domovine i njihove karakteristike.

Počesto su teme njihovih pjesama i narodni običaji vezani uz ilegalnu destileriju, obavljanje sezonskih poslova na njivi ili u voćnjaku, sodomiziranje teladi te škakljive teme o privođenju komšinica na štagalj, kupinjak, groblje i druga mjesta zaštićena od radoznalih pogleda. Zbog toga je ova skupina iznimno omiljena među žitelji ,mladeži i župljanima. Pet puta su se prijavljivali na natječaj za pjesmu Eurovizije, znani Eurosong, svih pet puta odbijeni ( dva puta jedva) pod izlikom da ne možemo predstavljati Hrvatsku s pjesmama u kojoj se spominju riječi: penis, vagina, Gestapo,koitus, grincajg, koitus interuptus, pokolj,sperma, prtljaga, govno, sise, krematorij, otorinolaringolog, pizdarije,smegma, skrotum, zagrobni život, kita, špajz, paleontologija i studiorum! Nakon žalbe Međunarodnom tribunalu u Štrasburu s tvrdnjom da su spominjane riječi redom uzete iz kulturnog, latinskog jezika- konkretno medicinskog Rječnika medicinskih pojmova, pokušaja i pogrješaka ( Bratoljub Karakljajic, Zagreb 1943. ) žalba je odbijena s obrazloženjem da riječ špajz ne spada u latinske pojmove i mudre izreke. Bumushku Kushlu- faza u kojoj je robovao klišeima čobanskog rocka, cijelih 50 godina prije no što će izvršiti utjecaj na Bregovića. Iz tog razdoblja pamtimo evergreene kao što su " Sijem repu da imam u džepu", " Ja se kokoši ne bojim", " Na čijalu" i operu "Eine kleine Gumno".
Ipak, 2006. godine, na intervenciju Branka Uvodića i na intervenciju Ljilje Vokić , izlazi im album bez naziva i prodaje se u svim primjercima. Otisnuto ih je još 20. Nakon turneje po mjestima i zaseocima Dalmatinske zagore, dolazi do sitnijih trzavica medu članovima orkestra, uglavnom zbog podjele plijena, a do raspada dolazi kada B.Kušlu optužuje D.Dortmunda za palež i pljačku po selima nastanjenima pretežito amiškim življem. Na poticaj izdašnog sponzora klagenfurtaške Haknšparendušcurbrigenvinkl banke dolazi do ponovnog okupljanja. Nastaje prividno-idilično ozračje i u studijima u Taškentu i Nagornosvrbsku Septica snima novi single Enlarge your penis, nešto tvrđeg zvuka koji bi trebao dočarati čvrstoću muškog uda. Neki od kratkoročnih planova djelovanja grupe je i snimanje dueta sa Masimom Savićem i tamburašima te preorkestriranje i harmoniziranje svih pjesama koje će na Staru godinu izvesti Veliki tamburaško-diplaški orkestar HRTa s Tundrom Pumpwajndlingom kao solistom na okarini te Brložnicom Ćiribiriprčicicky na 220, uz ravnanje Minimilijana Teodokoskusa- Starog mlađeg.

Kao predgrupa nastupit će bend Kontradiktorna predispozicija (KDP), skupina entuzijasta iz malog slavonskog mjesta Slavonskog Šamca. Zagrebačkoj publici predstavih će stvari sa svog zadnjeg albuma "Novi dan".

Organizator koncerta je Udruga Akter, a sav prihod od koncerta će se donirati Domu za nezbrinutu djecu, Kuća Svete Terezije od Malog Isusa, na zagrebačkom Vrhovcu.

promo guy // 20/08/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*