home > najawa > Isis (SAD) + Boris (Japan) + Oxbow (SAD) 17.06.2007. Cvetličarna Mediapark, Ljubljana (Slovenija)

kontakt | search |

Isis (SAD) + Boris (Japan) + Oxbow (SAD) 17.06.2007. Cvetličarna Mediapark, Ljubljana (Slovenija)

Ako ste ljubitelj dooma, post-metala, dronea i općenito pomalo perverznih glazbenih uradaka, ove nedjelje zasigurno nećete sjediti doma pred televizorom. U glavni grad susjedne nam Slovenije dolaze Isis, Boris i Oxbow!

Isis su nastali prije deset godina u Bostonu. U početku su se dosta oslanjali na zvuk svojih uzora Neurosis i Godflesh, ali s godinama je njihov zvuk evoluirao u tolikoj mjeri da sada njih kopira cijeli niz bendova, a glazbeni kritičari svako malo smisle neki novi uvrnuti glazbeni smjer kojim pokušavaju opisati glazbu koju stvaraju Isis. Trenutno su najsretniji s post-metal, po čemu dijele smjer sa švedskim Cult Of Luna, koji ih i navode kao svoje uzore, a nedavno su imali odličan koncert u Močvari. Aaron Turner, gitarist i pjevač Isis-a, je pak njihovu glazbu opisao kao ''a thinking man's metal''.
Isis sa svakim novim albumom pobiru sve bolje i bolje kritike, a posljednji ''In The Absence Of Truth'' je čak dospio na 6. mjesto Billboardove ljestvice. Prošle godine Tool su pozvali Isis da im budu support na sjeverno-američkoj turneji. Na europskoj ih nažalost nismo imali prilike vidjeti zbog snimanja posljednjeg albuma.
Članovi Isis-a imaju i mnoge side-projekte, od kojih su jedan, Red Sparowes, ovaj tjedan održali genijalan koncert u KSET-u. Osim njih tu su još i House Of Low Culture, Old Man Gloom, The Gersch, Lotus Eaters…
[  ]

Boris dolaze iz Japana, i kao dosta japanskih bendova, skloni su raznim egzibicijama. Boris su poznati po svojem mijenjanju žanrova, dok u isto vrijeme ostaju vjerni svom prepoznatljivom zvuku. Kao uzore navode Nicka Cavea, Venom i Melvinse, po čijoj pjesmi s albuma ''Bullhead'' su se i nazvali. Počeli su kao drone metal bend, a prvi album ''Absolutego'' im je izašao 1992. godine i na njemu je bila samo jedna pjesma koja traje preko sat vremena i uključuje vrišteće vokale. Nakon nekoliko takvih albuma Boris su odlučili malo istražiti rock s kraja '60-ih i '70-ih, pod utjecajem Motörheada i Creama, što se lijepo može čuti na njihovom albumu ''Heavy Rocks'' koji nema nikakve veze s njihovim epskim drone-metal počecima. Boris su surađivali s japanskim avangardnim čudakom Keiji Hainom, elektroničkim noise legendama Merzbow i sa zlom pretvorenim u glazbu, američkim drone-metalcima Sunn o))) koje smo isto nedavno mogli gledati u Zagrebu.
Još jedan ''čudački'' detalj je koncept velikih i malih slova kojima na albumu piše ime benda. Naime, ako piše BORIS album je glasan i više usmjeren na metal. Ako piše Boris ili boris onda se radi o više eksperimentalnom albumu.

Oxbow su pak boleština sasvim druge vrste. Poremećena kombinacija delta-bluesa, noisea i ogoljenog rock'n'rolla, koja na trenute podsjeća na The Jesus Lizard, ponekad na The Birthday Party, a i Neurosis se naslućuje, dolazi iz San Francisca i izdaje ih Hydra Head Records, izdavačka kuća Aarona Turnera iz Isis. Pjevač Oxbowa je uvrnuti Eugene Robinson, poznat po svojim egzibicionističkim nastupima, nekoliko albuma im je producirao Steve Albini (a to nikako ne može biti loš znak), a petljali su i s Lydijom Lunch, Marianne Faithfull, Jarboe, Richardom Kernom… Albumi im nose nazive poput ''Fuckfest'', ''King Of The Jews'', ''The Balls In The Great Meat Grinder Collection'' i ''Let Me Be A Woman''. Oxbow, inače kvartet, u Ljubljani će nastupiti kao duo (Eugene Robinson + Niko Wenner) s akustičnim ''Love's Holiday'' setom.
[  ]

Ulaznica za ovaj koncert, koji nikako ne bi smjeli propustiti, je u pretprodaji 16 eura, a na dan koncerta će biti 18 eura. Početak je zakazan za 21h. A kako ćete se osjećati na kraju? Pa samo pogledajte plakat za turneju. Sve će vam biti jasno…

ana // 12/06/2007

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*