home > najawa > THE NATIONAL, 24/06/2024, InMusic Festival, Jarun, Otok Hrvatske mladeži, Zagreb

kontakt | search |

THE NATIONAL, 24/06/2024, InMusic Festival, Jarun, Otok Hrvatske mladeži, Zagreb

U KSET-u 2004. godine malo sretnika upoznalo je ovaj, tad još neprepoznat bend, na intimnom i pamtljivom koncertu www.terapija.net/koncert.asp?ID=172. Prošlo je dvadeset godina od tog nastupa, nakon kojeg je bend na našim prostorima izgradio vjernu publiku, dolazeći u Zagreb još nekoliko puta.
[  ]

Ipak nakon dva vrlo produktivna desetljeća na sceni, i deset izbačenih albuma, odjednom je na tom jedinstvenom koncertu u KSETu bilo na tisuće ljudi. Istinu ipak zna samo šačica ekipe koja je tu večer upoznala bend koji će obilježiti indie scenu čitavoj generaciji. To je bila turneja njihovog tek drugog albuma, ,,Sad songs for Dirty Lovers'' (2003.), a uskoro će izbaciti i mračni ,,Alligator'' (2005.), zatim duboki i introspektivni album ,,Boxer'' www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=3214 (2007.) i kritički i komercijalno najuspješniji album ,,High Violet'' (2010.) - s kojeg dolaze i poznate stvari kao ,,Bloodbuzz Ohio'' i ,,Terrible love'' i koji ih je onda predstavio još široj publici. Nakon toga slijede melankolični ,,Trouble will find me'' (2015.), 2017. izbacuju ,,Sleep Well Beast'' www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=27609 u kojem definitivno najviše do tad eksperimentiraju sa zvukom i istražuju svoje granice. Pjesma ''The System Only Dreams in Total Darkness'' dobar je primjer kako Matt Berninger zadržava svoj uvijek refleksivan i točan songwriting, a potpuno proširuje zvučnu paletu benda.
[  ]







Matt Berninger je lik koji voli istraživati egzistencijalne teme poput identiteta i svrhe, a pronicljivo napiše i jako intimne balade i himničke rock pjesme. Također ima takav vokal, dubok i malo tajanstven, kojeg bi u nedostatku hrvatskog izraza nazvali haunting ('opsjednutost', opaska Horvija), što spoj njegovog pronicljivog pisanja i pjevačke interpretacije čini cijeli paket jako emotivnim, iskrenim, a i uvijek uspijeva ostati jednostavan i točan. Sa često samokritičnim tonom, nerijetko ironičnim, ovo je jedan od naj-samorefleksivnijh i introspektivnijih frontmena na indie sceni. Cijeli njegov pristup je užasno osoban, Matt ima svoji narativ koji prenosi kroz pjesme i njegova surova emocija rezonira s publikom. Kad spojimo to sa zvukom ovog benda koji bez napora spaja elemente indie i alt rocka, post-punka, zvuk koji je jedinstveno atmosferičan i misteriozan, dobimo stvarno dragulj od benda koji uvijek i iznova istinito prenosi ljudsko iskustvo, ranjiv i ne-repetitivan u svom zvuku i pristupu.
[ The National - Matt Berninger ]

The National - Matt Berninger

U prošloj 2023. godini izbacili su čak dva albuma, sa samo par mjeseci između. ,,The First Two Pages of Frankenstein'' nježan je album u kojem Berninger postavlja pitanja o stvarima koje su prošle, koje su jednom imale značenja, a sada su izgubljene, cijeli album kao da je omaž i posveta nekim prošlim životima, ljubavima, odnosima, vjerovanjima i odlukama. Tu su pjesme poput ,,Eucalyptus'', koja tematizira prekid vjerojatno iznimno dugog odnosa i alegorijski govori o svemu što veže ljude i o beznadnim pokušajima nastavka izgubljene veze ('What about the ornaments? What if I reinvented again?') ili poput ,,Tropic Morning News'' gdje Berninger secira i analizira bivši odnos ('Oh, where's the brain we shared?') u kojoj kao da govori sve što tada, meni osobno se čini davno, nije mogao ni shvatiti ni reći ('I was so distracted then, I didn't have it straight in my head' ili 'There's nothing stopping me now from saying all the painful parts out loud').





Ovaj album može izgledati i kao Berningerovo odgođeno suočavanje sa dubljim ranama, nekim svojim kočnicama, što se čini još snažnije kad znamo da je imao dugogodišnju spisateljsku blokadu prije izbacivanja ovih stvari. Na albumu se pojavljuju i Sufjan Stevens, u meni najomiljenijoj pjesmi na albumu ,,Once Upon a Poolside''- čiji naslov i asocira na nešto nepovratno, zatim i Pheobe Bridgers i Taylor Swift. Cijela atmosfera albuma je nostalgična, ali sa onim njihovim prepoznatljivim osjećajem nade i otpornosti koji možemo pronaći u svakom albumu do sad.



Ipak ,,The First Two Pages…'' je meni možda naj-dad-rock album koji je The National izbacio i bend se definitivno vratio na scenu u svom najboljem izdanju, nakon njihovih osobnih teških perioda. Par mjeseci nakon, kao iznenađenje, stiže ,,Laugh Track'', album pisan u isto vrijeme kao i ,,The First Two Pages…'' što se i osjeti po temama i senzibilitetu pjesama, ali ipak u drugačijem izdanju. Blagi i nenametljiv ritam iz ,,The First Two Pages…'' sad zamjenjuje više groovy osjećaj kojim bubnjar Bryan Devendorf podiže čitavu energiju ovog albuma. Taj snažniji i življi, malo eksperimentalniji zvuk donosi katarzu u pjesmama kao ,,Space Invader''. U pjesmi ,,Turn off the House'', koja govori o povlačenju ('Full body gentle shutdown, so many people to let down'), udaraljke donose osjećaj hitnosti i nemira- što prevladava u ovom albumu ako ga usporedimo sa ,,The First two pages…''. Uglavnom su ovi albumi kao dva djela iste priče, a to nam i njihove naslovnice potvrđuju.
[  ]





I evo, ponovno se vraćaju kod nas, šest godina od zadnjeg nastupa na Šalati. Ovaj ustanovljen i cijenjen bend koji je na sceni već dugo i dalje uspijeva proširiti i osvježiti publiku pa će zasigurno tako biti i na ovom gostovanju. Ovog lipnja, na prvom danu festivala 24. 06. 2024., sa hrpom novih stvari od samo prošle godine, nekom novom motivacijom, The National nastupa na InMusicu. Znajući da je ovaj bend u zadnjim godinama prošao egzistencijalno kritičan period i da su se iz tog vratili sa čak dva albuma, dokazali kao konzistentno dobri muzičari, sa uvijek bezvremenskim temama i mističnim podtonom, prepoznatljivim zvukom, potičem da pogledate ovaj bend live, pogotovo ako vas vozi post-punk melankolija ili kako ih je frontmen nazvao sad-sack-mope-dad-rock-brunch-core-Americana.
[  ]

Jednodnevne ulaznice po cijeni od 89 EUR (+ troškovi transakcije) za 1. i 3. dan festivala, te jednodnevne ulaznice po cijeni od 94 EUR (+ troškovi transakcije) za 2. festivalski dan mogu se kupiti isključivo putem službenog webshopa INmusic festivala. Količine jednodnevnih ulaznica su ograničene, a ukoliko ne budu rasprodane u pretprodaji, bit će dostupne i na blagajni na ulazu festivala. Dnevne ulaznice su idealne za one posjetitelje koji nisu u mogućnosti posjetiti sva tri dana festivala, a kupljena ulaznica vrijedi isključivo za točan dan festivala za koji je ulaznica kupljena, odnosno ulaznica koja je primjerice kupljena za treći dan festivala, ne može se iskoristiti za prvi ili drugi festivalski dan, a trodnevne festivalske ulaznice dostupne su po cijeni od 99 EUR (+ troškovi transakcije) putem službenog INmusic webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 34, Zagreb) po cijeni od 99 EUR. Putem službenog festivalskog webshopa dostupne su i sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 49 EUR koje su važeće isključivo u paru s trodnevnom ulaznicom za INmusic festival #16.
[  ]

Ulaznice u pretprodaji:
www.inmusicfestival.com/ulaznice/cijene-prodajna-mjesta-i-pogodnosti

InMusic linkovi:
www.inmusicfestival.com
www.inmusicfestival.com/en

Josipa Krčelić

terapija // 08/04/2024

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Queens Of The Stone Age & The Armed @ Šalata ZG 23-24/07/2024

Queens Of The Stone Age & The Armed @ Šalata ZG 23-24/07/2024

| 29/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Leap @ Boogaloo, Zagreb 04/05/2024

Leap @ Boogaloo, Zagreb 04/05/2024

| 29/04/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mudri Brk festival 25-28/07/2024, Jelsa

Mudri Brk festival 25-28/07/2024, Jelsa

| 28/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Igralom @ Močvara, 29/04/2024

Igralom @ Močvara, 29/04/2024

| 25/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*