home > najawa > Etno koncerti u Saxu i Boogalou...

kontakt | search |

Etno koncerti u Saxu i Boogalou...

Skladateljica, književnica i etnoglazbenica Lidija Bajuk uz svoju će gitaru i uz pratnju Branka Trajkova na gitari i udaraljkama izvesti vlastite pjesme, koje kao proučavateljica i promicateljica mitskih motiva iz hrvatskoga pretkršćanskog svjetonazora njeguje svojim osebujnim književnim i glazbenim izričajem, primjerice u još uvijek popularnoj "Zori-djevojci", prvi puta izvedenoj prije više od 11 godina.

Nakon 10-ak godina djelovanja kao jedan od osnivača i ključnih figura etno-rock sastava "Ščukin Berek", Miroslav Evačić 2001. godine započinje svoj glazbeni odmak u avangardnom pravcu. Kao rezultat toga, 2003. godine izdaje svoj prvi samostalni album "Čardaš Blues" koji postaje sinonim za specifični glazbeni izričaj koji donosi. Kako i sam naslov govori, blues je konstanta koju oplemenjuje melodijama, ritmovima i zvukovima svog podneblja na originalni način. U SAX!-u će Miroslav i Tomislav Goluban spojem tamburice i usne harmonike stvoriti ugođaj podravsko-zagorskog bluesa.

Petnaest je godina od prvog koncerta Dunje Knebl, tada prevoditeljice, koji je u potpunosti promijenio njezin život. Otkrivši stare zaboravljene hrvatske narodne pjesme počela ih je pjevati, a zatim i snimati.U tome nimalo ne posustaje a ova joj je godina izuzetno uspješna, među ostalim i po Porinu koji je dobila za najbolji album etno-glazbe ("Kite i kitice"). Već nekoliko godina vodi etno-radionice koje pohađaju zainteresirani svih dobnih skupina, baš kao što je i Dunjina publika. Polaznici tih radionica su glavni sudionici glazbeno-scenske predstave "Oj ti tožni človek" koja je imala praizvedbu u srpnju ove godine, a pojedinci koji su imali i najznačajnije uloge u stvaranju navedene predstave glavni su joj suradnici na devetom po redu albumu "Dođe Božić, oj koledo!" koji uskoro izlazi u izdanju Dancing Bear-a. Tako će publika moći uz Dunju poslušati kantautoricu Nikolinu Romić - Ninu, Tomu Sombolca i Damjana Čakmaka.
[  ]


Drugu večer, koja se održava u klubu Boogaloo, otvorit će grupa S.o.M. - ethno doom projekt spajanja melankoličnih etno napjeva ukomponiranih u oštre zvukove teškog i sporog metala nastao 2005 godine. Temelj inspiracije čine vokalne dionice tradicionalnih napjeva pretežito hrvatskih krajeva (Međimurje) koje stavljaju u doom aranžmane (ekstremna grana teškog metala specifična po sporom ritmu i tamnoj atmosferi), naglašavajući dramatičnost pjesama mističnim ambijentom i velikim dinamičkim oscilacijama.

No, tamnu atmosferu glazbe i grubo pjevanje razbijaju čisti ženski vokali koji simboliziraju svjetlost u mraku, vodilju koja šalje nedvojbenu poruku da uvijek postoji nada i cilj ka kojemu se može krenuti. Grupa nastoji u generacijama koje vole heavy-metal zadržati poštovanje prema kulturnom nasljeđu naših starih te ljepoti tradicionalnih melodija i stihova, a starijim generacijama poruku da glazba koja je žestoka i crna po izričaju ne mora nužno biti i destruktivna po sadržaju, kako se to prečesto nastoji prikazati.

Nastupaju u sastavu: Petra Moštak i Vedrana Fadiga (vokali, optimizam), Zoran Pšeničnik (bubnjevi), Damjan Čakmak (gitara), Goran Brkić (bas) i Tomo Sombolac (gitara, vokal).

Trademark multiotočke naplavine KOPITO i dalje su mornarske majice i zavrnute nogavice kao posveta bodulskim puntarima i težacima, te pjesme kojima oslikavaju radost, ljepote, tugu i probleme života na moru i otocima uz stilski raznorodnu glazbu. Kopito je do sada izdalo dva albuma: Riba (2006. Aquarius Records/Spona) i Teotar Akvarelo (2008. Aquarius Records/Spona).

Postava benda koja će nastupiti u Boogaloo je: Pavle Sviličić (vokal, gitara), Frane Tomašić (bas), Luka Abrus (bubanj), Vlade Matulić ( klarinet, vokal), Tonči Sviličić (gitara, vokal) i Goran Jurković (saksofon).

U 5 godina postojanja AFION je iz studentske grupe nastale spontanim okupljanjem koja je svirala sebi za dušu, prerastao u pravu klupsku atrakciju. Sviraju vlastite interpretacije tradicijskih pjesama s područja od Mure do Pirina i do sada su održali gotovo 200 koncerata, a u klubu Boogaloo će predstaviti i nekoliko pjesama s novog albuma koji će u izdanju Aquarius Records/Spona biti objavljen krajem ovog mjeseca.

Članovi grupe: Lidija Dokuzović (vokal), Nenad Kovačić (udaraljke), Danijel Maoduš (gitare), Josip Mazić (kontrabas, bas) i Aleksandar Jovevski (kaval, tambura).

KRIES je svojim drugim albumom "Kocijani" prisvojio epitet najaktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora, a virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kako kod publike tako i kod kritike širom svijeta. KRIES će nastupiti u sastavu: Mojmir Novaković (vokal), Ivo Letunić (lijerica), Krešimir Oreški (udaraljke), Andor Végh (gajde, diple, frula, dvojnice, kaval), Erol Zejnilović (el. gitara), Konrad Lovrenčić (bass gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi).

Koncerte organizira Odjel etno glazbe pri Hrvatskoj glazbenoj uniji kao dio promocije CD kompilacije "Earthplugged - Croatian World Music" namijenjene predstavljanju na ovogodišnjem sajmu WOMEX (Sevilla, Španjolska, 29.10.-02.11.2008.). Koncerti, kao i sudjelovanje na sajmu Womex, realiziraju se uz podršku Ministarstva kulture.

Etno odjel okuplja glazbenike (Lidija Bajuk, Miroslav Evačić, Dunja Knebl, Livio Morosin, Mojmir Novaković, Tamara Obrovac, članovi Ansambla Lado, grupe Afion, grupe Cinkuši, grupe Kries,…), promotere (Acroanima) i izdavače (Kopito records, Spona), predstavnike domaćih world music festivala (Ethnoambient Salona i Zagreb World Music Festival NEBO), te druge.

Rad Odjela usmjeren je na popularizaciju i afirmaciju etno glazbe, te Odjel godinama sustavno promovira hrvatsku etno scenu na najznačajnijoj međunarodnoj world music manifestaciji, glazbenom sajmu WOMEX.

promo guy // 07/10/2008


PS: Ulaznice po cijeni od 40 Kn za svaku koncertnu večer mogu se nabaviti u CD shopu Dancing Bear, Gundulićeva 7. Na ulazu u klubove cijena će biti 50 Kn. Ulaz publike je od 20 sati, a programi počinju u 21 sat.
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
22.10., srijeda, 21 h, Sax!, Palmotićeva 22, Zagreb
Lidija BAJUK
Miroslav EVAČIĆ i Tomislav GOLUBAN
Dunja KNEBL


23.10., četvrtak, 21 h, Boogaloo club, Ulica grada Vukovara 68, Zagreb
S.o.M.
KOPITO
AFION
KRIES
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*