home > najawa > JOHN SCOFIELD TRIO @ Istarsko Narodno Kazalište, Pula, 22/10/2010

kontakt | search |

JOHN SCOFIELD TRIO @ Istarsko Narodno Kazalište, Pula, 22/10/2010

Johna Scofielda smatraju jednim od "velike trojke" aktualnih jazz gitarista zajedno s Patom Methenyjem i Billom Frisellom. Njegov glazbeni utjecaj započeo je već u sedamdesetima, a danas je još jači. Scofield posjeduje vrlo prepoznatljiv zvuk, vrhunski je jazz improvizator čija se glazba može smjestiti između post-bopa, funkom obojenog jazza i r&b.
[ JOHN SCOFIELD TRIO ]

JOHN SCOFIELD TRIO

Scofield je gitaru počeo svirati sa 11 godina, nadahnut rock i blues gitaristima. Nakon debitantske ploče s Gerryjem Mulliganom i Chetom Bakerom, Scofield je dvije godine bio član banda Billyja Cobhama i Georgea Dukea. 1977. snimao je s Charlesom Mingusom te se priključio kvartetu Garyja Burtona. Od 1982 do 1985. Scofield je svirao turneje i snimao s Milesom Davisom. Angažman s Milesom zapečatio je njegovo mjesto izvođača i skladatelja u jazz povijesti. Od tada vodi vlastite bandove na međunarodnoj jazz sceni, snimio je preko 30 albuma kao vođa sastava (mnogi od njih su već postali klasicima), uključujući suradnje sa suvremenim miljenicima, kao što su Pat Metheny, Charlie Haden, Medeski, Martin & Wood, Bill Frisell, Brad Mehldau i Jack DeJohnette. Svirao je i snimao s Tonyjem Williamsom, Jimom Hallom, Ronom Carterom, Herbijem Hancockom, Daveom Hollandom i drugim legendama jazza.
John Scofield Trio, kojeg je glazbena kritika i publika diljem svijeta proglasila jednim od njegovih najboljih sastava, čine i basist Steve Swallow i bubnjar Bill Stewart. Jedan od vodećih jazz basista, Swallow je zapažen po suradnjama s Jimmyjem Giuffreom, Garyjem Burtonom i Carlom Bley. Jedan je od prvih akustičnih basista u jazz glazbi koji se potpuno prebacio na električnu bas gitaru, na kojoj je razvio karakterističan žustar zvuk. Swallow je od sredine 1980-ih redovito osvajao nagrade u kategoriji najboljeg basiste u godišnjoj anketi časopisa Down Beat. Scofield je treću, vrlo važnu kariku ovog svog tria pronašao u samoukom bubnjaru Billu Stewartu s kojim surađuje više od 20 godina. Dakle, ne propustite koncertni događaj godine u Puli - John Scofield Trio.
[ JOHN SCOFIELD ]

JOHN SCOFIELD

JOHN SCOFIELD - BIO

John Scofield se smatra članom "velike gitarističke trojke" u današnjoj jazz glazbi - zajedno s Patom Methenyjem i Billom Frisellom. Njegov utjecaj započeo je kasnih 1970-ih i još uvijek je snažan. Sa svojim karakterističnim zvukom i stilskom raznovrsnošću, Scofield je majstor improvizacije, a njegova glazba na razmeđi je post-bopa, jazza s prizvukom funka i R & B-a.

Rođen u Ohiju i odrastao u predgrađu u Connecticutu, Scofield je gitaru počeo svirati s 11 godina, nadahnut rock i blues gitaristima. Pohađao je glazbenu školu Berklee u Bostonu. Nakon debitantske ploče s Gerryjem Mulliganom i Chetom Bakerom, Scofield je dvije godine bio član banda Billyja Cobhama i Georgea Dukea. 1977. snimao je s Charlesom Mingusom te se priključio kvartetu Garyja Burtona. 1978. počeo je snimati i započeo međunarodnu karijeru vođe banda. Od 1982 do 1985. Scofield je svirao turneje i snimao s Milesom Davisom. Angažman s Davisom zapečatio je njegovo mjesto izvođača i skladatelja u jazz svijesti.

Od tada vodi vlastite bandove na međunarodnoj jazz sceni, snimio je preko 30 albuma kao vođa banda (mnogi od njih su već postali klasicima), uključujući suradnje sa suvremenim miljenicima, kao što su Pat Metheny, Charlie Haden, Eddie Harris, Medeski, Martin & Wood, Bill Frisell, Brad Mehldau, Mavis Staples, Government Mule, Jack DeJohnette, Joe Lovano i Phil Lesh. Svirao je i snimao s Tonyjem Williamsom, Jimom Hallom, Ronom Carterom, Herbijem Hancockom, Joeom Hendersonom, Daveom Hollandom, Terumasom Hinom i drugim legendama jazza. Tijekom karijere Scofield je svoje tradicionalno jazz naslijeđe upotpunjavao funky električnom glazbom i stalno bio otvoren za različite glazbene stilove.

Osim što 200 dana godišnje provede na turnejama s vlastitim grupama, Scofield je i vanjski predavač glazbe na Sveučilištu New York, suprug i otac dvoje djece.

www.johnscofield.com

STEVE SWALLOW - BIO

Steve Swallow (rođen 4. listopada, 1940) jazz bas gitarist i skladatelj rođen u Fair Lawnu, u saveznoj državi New Jersey.
Jedan od vodećih jazz gitarista, Swallow je zapažen po suradnjama s Jimmyjem Giuffreom, Garyjem Burtonom i Carlom Bley. Jedan je od prvih akustičnih basista u jazz glazbi koji se potpuno prebacio na bas gitaru, na kojoj je razvio karakterističan žustar zvuk.
Kao dijete, učio je klavir i trubu prije nego što se u 14. godini okrenuo kontrabasu. Kao srednjoškolac okušao se u jazz improvizaciji. 1960. napustio je Yale gdje je studirao kompoziciju te se skrasio u New Yorku, gdje je u to vrijeme zajedno s Paulom Bleyem svirao u triju Jimmyja Giuffrea. Nakon što se priključio kvartetu Arta Farmera 1964., Swallow je počeo skladati. 1960. započela je njegova dugogodišnja suradnja s različitim bandovima Garyja Burtona.

Ranih 1970-ih Swallow se prebacio isključivo na bas gitaru, a najdraža mu je ona s 5 žica. Uz Boba Cranshawa, Swallow je jedan od prvih jazz basista koji je to napravio (uz veliko ohrabrenje Roya Haynesa, njegovog omiljenog bubnjara). Svira koristeći trzalicu (bakrenu, marke Hotlicks), a njegov stil uključuje kompleksne solaže u gornjem registru; jedan je od prvih koji je prihvatio visoku C žicu na bas gitari.
Od 1974. do 76. Swallow podučava na glazbenoj školi Berklee. Često se nagađa kako je utjecao na sadržaj knjige "Real Book", koja sadrži dobar broj njegovih ranih skladbi. Kasnije je snimio album istog naziva, sa slikom pohabane i kavom zamazane knjige Real Book na naslovnici.
1978. Swallow je postao ključni i stalni član banda Carle Bley. Ranih 1980-ih svirao je puno turneja s Johnom Scofieldom i toj suradnji se vraćao nekoliko puta tokom godina.

Swallow je od sredine 1980-ih redovito osvajao kategoriju za najbolju bas gitaru u godišnjoj anketi časopisa Down Beat, u kategoriji nagrade kritičara i čitatelja. Obrade njegovih skladbi napravili su, između ostalih, Jim Hall (koji je snimio njegovu prvu skladbu, "Eiderdown"), Bill Evans, Chick Corea, Stan Getz i Gary Burton.

BILL STEWART - BIO

Stewart, Bill, rođen 18. listopada 1966. u Des Moinesu, savezna država Ohio, SAD. Perkusionist Bill Stewart ustoličio se kao ritmička snaga u bandu gitarista Johna Scofielda, s kojim je radio pet godina, od 1990. do 1995. Osim što je samouki bubnjar, Stewart je i vješt pijanist, a na klaviru i sklada. Odrastao je uz zvuke jazz i R&B ploča svojih roditelja, ali osim toga, jazz se u Iowi 1970-ih rijetko mogao čuti. Tamo je u srednjoj školi svirao u bandu koji je svirao obrade hitova ljestvice Top 40 te u školskom orkestru.

Nakon mature upisao se na Sveučilište Sjeverne Iowe u Cedar Fallsu, gdje je svirao u jazz bandu, limenoj glazbi i orkestru. Zatim se prebacio na koledž u Wayneu, u saveznoj državi New Jersey, gdje je studirao s Daveom Samuelsom, Rufusom Reidom i Haroldom Mabernom. Tamo je upoznao svog budućeg suradnika, saksofonista Joea Lovana. Kao student je snimio i svoju prvu ploču sa saksofonistom Scottom Kreitzerom te još dvije kompilacije s pijanistom Armenom Donelianom. Nakon diplome 1988. preselio se u Brooklyn u New Yorku, gdje je zasnovao dom. Tamo je započeo spori proces građenja reputacije redovitim sviranjem na jam sesijama i usmenom predajom, što je dovelo do prvih gaža s triom Larryja Goldingsa.

Jednoj od redovitih sesija u Augie's Clubu na Manhattanu prisustvovao je i Maceo Parker, koji ga je pozvao da svira na njegovom sljedećem snimanju (za Roots Revisited). Nakon toga je dobio poziv od banda Johna Scofielda, gdje je svirao i Lovano, koji se pojavio na oba dotadašnja Stewartova solo albuma. Prvi, Think Before You Think, izdala je japanska izdavačka kuća Jazz City, a na njemu su osim Lovana svirali Dave Holland na basu i Marc Copland na klaviru. Na drugom, naziva Snide Remarks, svirali su pijanist Bill Carrothers, trubač Eddie Henderson i basist Larry Grenadier. Na ovom albumu pojavljuje se devet originalnih Stewartovih skladbi, a krasi ga sofisticirana tehnika kompozicije koju je Lovano jednom opisao kao onu "melodičnog izvođača unutar ritmičnog koncepta".

John Scofield trio live

Ulaznice u pretprodaji

PULA:
Centar Cd Shop, Fontička 4
Activa Travel Istra, Scalierova 1, Tel: 052 215-497
Commodore Travel, Riva 14, Tel: 052 211-631

ROVINJ:
Link, Carera 72, Tel: 052 813-493

BUZET:
Marinac Video, Trg Fontana 7/7, Tel: 052 663-310

UMAG:
Atlantis turistička agencija, J. Rakovca 11, Tel: 052 721-312

MATULJI:
Newsound, Trg Maršala Tita 2, Tel: 098 1894687

RIJEKA:
Dallas Shop, Splitska 2a, Tel: 051 332-524
Aquarius Shop, Matije Gupca 3a, Tel: 051 321-540

ZAGREB: Aquarius Shop
KOPER: Adriatica.net
TRIESTE: Radioattivita
i ostala Ticketpro.hr prodajna mjesta diljem Hrvatske i Slovenije...www.ticketpro.hr

Kupovina online / Purchase on line via internet:
www.ticketpro.hr

Rezervacije VIP LOŽA i informacije / Reservation of VIP and info:
E-mail: press@jazzbina.net
Phone: +385 (0)98 1791977

Cijena ulaznice u pretprodaji / Tickets price in presale now:
01.07.-31.08. 130 kn (parter)
01.09.-21.10. 150 (parter), 120 (balkon)
rezervacija VIP loža - mezanin i 1. kat/floor: +385 (0)98 1791977

promo guy // 18/10/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*