home > najawa > KLUBSKI MARATON Radija Študent, Močvara, 18/11, 20:30h

kontakt | search |

KLUBSKI MARATON Radija Študent, Močvara, 18/11, 20:30h

Klubski maraton, projekt Radija Študent, svjetlo je dana zagledao 2001. godine, a budući da je razvojni nasljednik nekad legendarnog festivala Novi rock već u samom ishodištu zauzima važnu povijesnu ulogu. Svake godine žiri glazbene redakcije Radija Študent na temelju natječaja odabere određeni broj manje priznatih i manje iskusnih a obećavajućih glazbenih stvaralaca koji pokazuju zadovoljavajući stupanj kreativnosti i svježine vlastitog glazbenog izraza. Klubski maraton omogućava im da tijekom šestotjedne turneje kontinuirano koncertiraju u gotovo svim aktivnim slovenskim klubovima, čime je "maratoncima" osigurano predstavljanje široj slovenskoj javnosti. S ovim projektom Radio Študent pokušava povezati slovensku klupsku scenu te preko organizacijskih i promocijskih djelatnosti barem jednom godišnje klubovima pomaže priskrbiti kvalitetan izbor domaćih, još nepriznatih bendova.

Ove se godine Klubski maraton po prvi put proširio i izvan slovenskih granica - u susjedne Austriju i Hrvatsku. Selekcija među bendovima, dvojcima ili pojedincima odražava godišnje stanje i oscilacije na području novog domaćeg glazbenog stvaralaštva, a ujedno pokušava odraziti žanrovsku i stilsku raznolikost mlade slovenske kreative (Klubski maraton je otvoren za rokerske kao i nerokerske žanrove poput hip hopa, jazza, etna, elektronike...). Pri suočavanju raznorodnih glazbenih praksi dolazi i do odražavanja relativnosti razlika među njima, a ujedno se potiče i glazbenožanrovska otvorenost klubova i publike. Glazbeni stvaraoci koji su primljeni na Klubski maraton tijekom ljeta se sa živim koncertima predstave u eteru Radija Študent, a intenzivno ih se predstavlja i u ostalim terminima na Radiju Študent te im se omogućava šira medijska eksponiranost kao i predstavljanje u drugim elektronskim i tiskanim medijima.

Turneja Klubskog maratona počinje u posljednjem tjednu rujna i traje šest tjedana, a poseban popratni događaj Klubskog maratona je Koncertni maraton koji se odvija u Ljubljani, tijekom jedne večeri. Na Koncertnom maratonu se predstave prijavljeni glazbeni stvaraoci koji su bili primljeni u širi izbor Klubskog maratona i time suvereno dopunjavaju uži izbor te ujedno najavljuju turneju odabranih maratonaca. U prvom tjednu mjeseca studenog slijedi zaključak turneje s finalnom priredbom u prostorima Metelkova mesta u Ljubljani, gdje se u jednoj večeri pred ljubljanskom publikom predstave svi maratonci i pokažu koncertnu kondiciju koju su nakupili tijekom šestotjedne turneje.

ELODEA (hardcore)
Njihov moderni hardcore s olovnim gitarama i pritajenim ubojitim ritmovima dugo je dozrijevao između Ajdovščine i Nove Gorice. Raniji radovi benda naslanjaju se na žanrovsku centrifugu energičnog metaliziranog emotivnog hardcora koji smo u drugoj polovici 90-ih upoznali preko europskih i američkih ali i suvremenih primorskih hardcore bendova. Elodea je prilagodljiva biljka sa snažnim korijenjem i ove se godine usprkos brojnim promjenama u bendu konačno rascvjetala. Zahvaljujući različitim pristupima u matičnim hardcore bendovima, među kojima pojedini njeguju i dijametralno suprotan glazbeni imidž, svjedočimo bogatom i vrlo artikuliranom zvuku u pažljivo dotjeranim, sporim, mračnim no udarničkim kompozicijama. Zreo glas kakav se ne čuje često na domaćoj "podzemnoj" sceni te ugođaj zamagljenih gitara i repetitivnih robusnih ritmova u nešto mračnijim i smirenim gitarskim dionicama atmosferski podsjećaju na Neurosis, ali Elodea u većoj mjeri upozoravaju na suvremenije hardcore bratovštine poput Breach i Cult of Luna.
[ elodea ]

elodea

Članovi: Miloš - vokal, Ivo - gitara, Radovan - gitara, Jure - bas, Gašper - bubanj

MUŠKAT HAMBURG (punk rock hc)
Sok dobiven iz grožđa sorte "Muškat Hamburg" pod pravim se uvjetima mijenja u plemenito vino koje je kao stvoreno za hedonističku uživanciju, a istoimeni bend se pretjerano ni ne trudi ne slijediti toj danoj nužnosti. Korijene punk-rock zabavljača koji su svoj dom našli u mariborskoj Pekarni treba potražiti već sredinom devedesetih. Tako pojedine članove nalazimo u hardcore bendu Malo bo te među punkerima Opus Hey. U današnjoj se postavi bend ustalio protekle godine i unatoč različitim referencijama glazbeno obećao rock'n'roll bogu i energičnom gitarskom stampedu. U međuvremenu su dečki primili pozivnicu za sudjelovanje u štajerskom projektu udruživanja poezije i rock'n'rolla "Rokeri pojejo pesnike", a pred sobom još imaju snimanje prvijenca.
[ muškat hamburg ]

muškat hamburg


Članovi: Andrej Berglez - bubanj, Primož Kuzmič - gitara, Matej Utroša - vokal, Silvo Zemljič - bas gitara, Aleš Otorepec - gitara

SPHERICUBE (post rock)
U Sloveniji postoji malo grupa koje u svom stvaralaštvu drže korak s najkreativnijim i najinovativnijim glazbenim tokovima i istraživanjima. Jedna od njih je sasvim sigurno skupina izuzetno mladih, a zvukovno iznenađujuće zrelih glazbenih entuzijasta iz Prekmurja. "Sphericube" internaliziraju i autorski originalno "mijese" tzv. post-rock idiome. Njihov zvuk je pun iskričavosti, sjetne melodičnosti, bogatih zvučnih sfera i lelujave energije koja poletno putuje kroz smirene trenutke, uravnotežene prijelaze, iznimnu ritmičku plesnost i ekstatične erupcije. "Sphericube" su jedni od vjesnika izuzetno obećavajuće, svježe i neovisne nove slovenske rock generacije.
[ sphericube ]

sphericube

Članovi: Andrej Lapoša - gitara, vokal, Sašo Bonifarti - bas, David Halb - bubanj, Manuel Hahn - gitara

SALAMANDRA SALAMANDRA (crossover)
Jeste li možda u alpskom varivu zvanom Slovenija očekivali da će vaše uši primiti glazbu koja je u svojoj osnovi baštinik zvučnih avangardi, a lišena je pretjeranih intelektualnih podtonova i krutih konceptualnih nota? Glazbu koja se lako, iskričavo i s pregršt nestašluka prepušta spontanom kasu kojem ne nedostaju bizarna preturanja žanrovskih elemenata i slušnih zavođenja? Glazbu koja ide ukorak sa sličnim inozemnim glazbenim umotvorcima "podzemnog" karaktera, a koja u sebi nosi previše izabranih glazbenopovijesnih stranputica, da bismo je nazvali trendom? Dobrodošli u glazbenoeksperimentalni cirkus Salamandra Salamandra ...
[ salamandra salamandra ]

salamandra salamandra

Članovi: Samo Kutin - zvučila, Jani Kutin - zvučila, Matej Magajne - električna gitara, Neža Naglič - klavijature, Sabina Magajne - rog, Dejan Lapanja - udaraljke

THUNDERBABIES (garage punk'n'roll)
Mnogi ljubitelj garažnog zvuka u Sloveniji očajno jadikuje kako ništa više nije kao što je bilo te "što se dovraga dogodilo s rock'n'rollom". No stvarnost ipak nije tako crna. Odgovor za sve ljubitelje garažnoga rocka nude ljubljanski "Thunderbabies". Iza sebe imaju demo prvijenac snimljen u kućnom studiju te šačicu scenskih nastupa. Bend u sadašnjoj postavi djeluje dvije godine i na slušanje nam daje očaravajuće robusnu glazbu koja ne sakriva ljubav i poštovanje prema tradiciji gitarske svirke. Iskonski zvuk i jednostavni kompozicijski obrasci isprepliću se s motivikom koja je svoje korijenje duboko usadila u blues, rudimentarni rock i punk. Spomenuta trojka tako u naše prostore donosi nadu za vjerne štovatelje garažnog punk'n'rolla.
[ thunderbabies ]

thunderbabies


Članovi: Alenka Hrvatin - bas, vokal, Peter Nose - bubanj, Brane Škerjanc - gitara, vokal

KLEEMAR (elektronika)
Prekmurskog producenta Mateja Končana aka Kleemar-a žanrovski bismo najlakše mogli uvrstiti u IDM, iako daleko nadilazi "inteligentnu plesnu glazbu", a u svoju intimni glazbeni hibrid uvrštava i ostale vrste suvremene elektronike, semplove kultnih filmova te post-rock motive. Upravo potonji su vjerojatno od ključnog značenja, budući da za sobom povlače čitav niz zvučnih aranžmana za koje je već prilikom prvog slušanja jasno da nisu nastajali isključivo u elektronskom vrtu. Kleemar mašinske ritmove spaja s organskim zvukovima analognih sintetizatora i s minimalističkim gitarskim intervencijama, što će sa živim bendom još i nadgraditi na Klubskom maratonu. S elektronskom glazbom Kleemar se počeo baviti prije nešto više od pet godina te je u u tom vremenu razvio osebujnu zvučnu sliku koja melankolične ambijente spaja s analognim ritmovima i inteligentno odmjerenim semplovima. S pomalo drukčijim pristupom na KM 04 Kleemar jedini zastupa boje elektronske glazbe, pritom Daleko nadilazeći slovenski elektro prosjek posljednjih godina.
[ kleemar ]

kleemar


Članovi: Kleemar - Fender Rhodes, sampler, analogni sintisajzeri... , Sašo Benko - gitara, sintisajzeri, David Halb - bubanj, sampler, Jernej Šavel - bas, sintisajzeri

pedja // 18/11/2004

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*