home > njuz > Žedno Uho festival se ne vraća jer zapravo nikad nije ni otišao!

kontakt | search |

Žedno Uho festival se ne vraća jer zapravo nikad nije ni otišao!

Naime, još se lani, kad je poslužio kao uvod u nadolazeći premijerni Terraneo, ovaj festival vratio svom izvornom formatu koji je svojevremeno njegovan u KSET-u pa je kroz 3 tjedna trajanja predstavio niz iznimnih imena u rasponu od Mercury Rev i Crippled Black Phoenix, preko Animal Collective i Swans, sve do zaključnog The Jon Spencer Blues Explosion koncerta.

Budući se takav obnovljeni koncept pokazao jako zahvalnim odlučeno je da se s njim nastavi i ove godine pa će tako u rasponu od 13.05. - 04.06.2012. Tvornicu kulture pohoditi mnogi vanserijski izvođači.

SLEEP

Na samom otvaranju u nedjelju 13.05. iznova oformljeni američki stoner-doom metal heroji Sleep će demonstrirati zbog čega ih se smatra jednim od najutjecajnijih metal bendova devedesetih iz kojeg su kasnije nastali ništa manje cijenjeni High On Fire i Om. Uz njih će zasvirati i naši stari znanci A Storm Of Light, post metal bend predvođen gitaristom Joshom Grahamom koji je najpoznatiji kao pridruženi član legendarnih Neurosis zadužen za vizualizacije. Sličnu ulogu danas ima i u grupi Sleep.

TINDERSTICKS

Već dan poslije 14.05. u Zagreb se sa sjajnim novim albumom vraćaju miljenici ovdašnje publike Tindersticks. Tako će dvije godine nakon nezaboravnog nastupa u prepunom Kinu SC i, što je još važnije, neposredno po objavljivanju albuma za koji je kritika gotovo jednoglasno ustvrdila da prestavlja njihovo najbolje izdanje u zadnjih 15 godina, ovi britanski velikani soulom obojenog indie rocka ponovo demostrirati zašto s godinama postaju sve bolji, baš poput najboljih crnih vina koja toliko vole.

TERA MELOS

Ovo će trodnevno otvaranje Žednog uha u utorak 15.05. zaključit izvrsni kalifornijski Tera Melos. Premda je math rock pojam koji se najčešće vezuje uz ovaj potpuno nepredvidivi trojac, svojom otvorenošću i sklonošću eksperimentiranju s raznolikom glazbom u rasponu od jazza i ambijentalne elektronike, sve do noise rocka s daškom improvizacije, svaki pokušaj opisivanja unaprijed osuđuju na propast. I sve što vam tada preostaje je pokušati izbaciti imena na koja vas u određenom trenutku njihova glazba asocira, što na kraju rezultira vrlo zanimljivim i šarolikim društvom: US Maple, Health, Animal Collective, Hella, Don Caballero, Squarepusher te mnogi, mnogi drugi.

RICHARD BUCKNER

Nakon, nadamo se, zasluženog odmora, priča se nastavlja 24.05. uz nastup iznimnog američkog kantautora Richarda Bucknera. Premda je tijekom gotovo dvadesetogodišnje karijere objavio jedanaest albuma svo je to vrijeme svojevoljno djelovao negdje na društvenoj i medijskoj periferiji vodeći život nomada-trubadura. Nijemu svo to vrijeme nedostajalo podrške mnogo poznatijih kolega poput dvojca Burns-Convertino iz Calexica koji su ga na albumima pratli prije deset ili petnaest godina, ili Stevea Shelleya iz Sonic Youth koji je to isto radio na izvrsnom lanjskom albumu "Our Blood", no čini se da je za njega konačna prekretnica nastupila s planetarnim usjehom Bon Ivera, odnosno Justina Vernona koji Bucknera redovito ističe kao svog najvećeg uzora. To ne znači da se ovaj već po povratku s euroske turneje neće preseliti u neki drugi grad, ali će mu zasigurno unijeti dašak sigurnosti u njegov težak i mukotrpan, ali zato sjajnim ostvarenjima prepun život.

ROCKET FROM THE TOMBS

Još jedna istinska legenda se vraća u Zagreb 26.05. kad će David Thomas po treći put nogom kročiti u ovaj grad. Nakon Wooden Birds 1986., Two Pale Boysa 1996., a zatim i Pere Ubu koji su prije 6 godina zasvirali upravo na Žednom uhu, ova se ikona američkog nezavisnog rocka vraća sa svojim prvim bendom, legendarnim proto-punkerima iz Clevelanda Rocket From The Tombs. Nastali 1974. nakon nepunih godinu dana djelovanja rascjepili su se na punkerskije The Dead Boys i avangardnije Pere Ubu, ne ostavivši pri tom za sobom nikakav pristojniji tonski zapis ali zato pokupivši sa sobom svatko svoj materijal koji je potom postao prvim službenim snimkama novonastalih bendova. Trideset godina poslije ova se grupa okuplja kako bi konačno u studiju snimila originalne pjesme, da bi lani svjetlo dana ugledao i potpuno novi materijal koji se našao na albumu "Barfly" i pokazao da nakon gotovo 4 desetljeća karijere ovi momci imaju još puno toga za reći.

TORTOISE

Za kraj ovogodišnjeg Žednog uha 04.06. nam dolaze genijalci iz Chicaga, grupa koja je sredinom devedetih mijenjala zvuk rock glazbe kakvu smo dotad poznavali i koja je najzaslužnija za nastanak danas popularnog post-rocka. Tortoise su zadnji album objavili 2009.

promo guy // 21/03/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*