home > njuz > Cherkezi United izbacili novi album

kontakt | search |

Cherkezi United izbacili novi album

[  ]

Nakon prvog albuma "Kuda poshol" izdanog 2007.za Slušaj Najglasnije, Cherkezi United odrađuju staž na underground sceni nastupima u mnogim klubovima i na festivalima širom Hrvatske i okolice, no bend prate i neke početničke bolesti poput promjena postava i nešto duže pauze u radu. Pet godina kasnije, vraćaju se jači no ikad predstavljajući novi studijski album simbolično nazvan "Petoljetka". Snimljen u studiju "Dan, mrak" kod producenta Ivana Božanića (ABOP; Pips, chips & videoclips) album donosi 9 pjesama koje povezuju prostor Hrvatske i Rusije, prošlost i sadašnjost. Glazbeno dosljedni stilu nazvanom "punk rock kazačok", ovaj put Cherkezi pjevaju na hrvatskom želeći približiti svoje priče domaćoj publici, uz iznimku klasika "Temnaya noch" na ruskom jeziku, dovoljno emotivno nabijenom da prebrodi sve jezične barijere.

"Petoljetka" pršti energijom i odmah u uvodnoj "Manifest" slušatelja se upozorava što slijedi stihovima "U vašem pravcu struje vesele melodije, Zuje uši buše valovi distorzije", ali i upoznajemo satiričan i nepretenciozan odnos prema glazbi koju Cherkezi izvode. Slijede "Dan po dan" i "Miss Vladivostoka", dvije pjesme aktualne tematike; prva o svakodnevici preživljavanja onoga što se nekad zvalo radničkom klasom, a druga je izmišljena, ali nipošto nestvarna priča o "starom momku" sa bogatog zapada koji traži ljubav svog života preko web stranica specijaliziranih za udaju djevojaka iz Istočne Europe. Naslov "Rakija" govori sam za sebe, instant hit na alkoholni pogon. Tradicionalne ruske pjesme u nešto slobodnijem prepjevu, "Smugljanka" i "Marusja" vode nas na početak i u sredinu prošlog stoljeća, u doba revolucija i svjetskih ratova, borbe za jednakost, ravnopravnost i slobodu svakog čovjeka - dvije pjesme o herojima i heroinama koje smo olako zaboravili, a koji su nam danas itekako potrebni. "Chunga changa", izvorno pjesma o sunčanom otoku, ruski ekvivalent "U svetu postoji jedno carstvo" je ponovo ispričana iz perspektive nekadašnjih pionira koji danas iz sive svakodnevice bježe ponešto drukčijim metodama. Slijedi univerzalna ljubavna "Basna o vrani", te već spomenuta "Temnaya noch", koja smirujućim tonom zatvara album.



Gostujući glazbenici doprinose općenito veselom i šarenom ugođaju, te osim standardnog rock instrumentarija možemo čuti i trube, harmoniku, čelo, zborno pjevanje...Mastering je odradio Zlaja Hadžić iz amsterdamskog Studija 150, a vizualni dio ilustrator Krešimir Certić- Misch.

Album samostalno izdaje i distribuira sam bend putem Interneta (cherkezi.bandcamp.com), publici je na raspolaganju besplatno u digitalnom obliku, a CD je dobavljiv putem webshopa. Zasad je snimljen i videospot za pjesmu "Rakija", čija se premijera očekuje do kraja tekuće godine.

o bendu:

Priča o bendu počinje na jednom tulumu 2006. godine; Aleksandar Paščenko, za prijatelje Sale, upravo se vratio iz Moskve gdje bio u posjetu rodbini i sa sobom donio kompilaciju dječjih pjesama, nekada poznatih djeci širom bivšeg SSSR-a. Društvo, mahom iz pankerskog miljea, oduševljeno je veselim melodijama i umilnim dječijim glasićima te nije dugo prošlo dok se netko nije sjetio kako bi bilo zabavno svirati iste pjesme u punk rock stilu. Počela su se smišljati i živopisna imena, a najveće ovacije dobio je urnebesni prijedlog da bend nosi naziv po ratničkom narodu, čuvenim konjanicima sa Kavkaza - Čerkezima. Sasvim uobičajena priča sa tuluma, sa neobičnim obratom - bend je doista formiran, a već sredinom 2007. izdaje album "Kuda poshol" sa 10 pjesama na ruskom jeziku, pod okriljem doajena underground scene Zdanka Franjića i njegove etikete "Slušaj najglasnije".
Cherkezi United donose svježinu na hrvatsku scenu svojim neobaveznim i zabavnim stilom koji sami nazivaju "punk rock kazačok"; zaboravljene dječije i našoj publici uglavnom nepoznate tradicionalne ruske pjesme dobivaju novi život pogonjene koktelom punkerskih riffova i plesnih ska ritmova. Kuriozitet sviranja pjesama na ruskom jeziku kao i činjenica da se radi o prvom hrvatsko-ukrajinskom bendu donose dosta pozornosti, te je u dva navrata snimljen i prilog za emisije HRT-a. Slijede nastupi po klubovima i festivalima širom Hrvatske, no bend prate uobičajeni problemi sa postavom te dolazi i do pauze u radu u trajanju od godinu i pol. Ponovo okupljanje slijedi početkom 2010. godine, u postavi koja se održala do danas:

Goran Rajić - Rajko: vokal
Aleksandar Paščenko - Sale: gitara, back vokali
Davor Novosel - Daba: gitara, back vokali
Bruno Gavran: bas gitara
Nino Šarić: bubnjevi

Ponovo ujedinjeni, Cherkezi kreću sa brojnim nastupima u Hrvatskoj i okolici (EXIT festival Novi Sad, Dirty Old festival Požega, MUN fest, Opatijske barufe fest, Organizirani Kaos Kutina, MUF Festival Sisak, Koper, Ilirska Bistrica, Kranj, Cerkno, Idemo otok festival, Garage fire fest Beograd itd...) te počinje rad na novim pjesmama. Nastupi nailaze na dobar prijem, no ipak se pokazuje da je ruski jezik uglavnom prepreka širem prijemu kod domaće publike, stoga bend odlučuje pisati vlastite tekstove na hrvatskom jeziku. Krajem 2011. snimljen je singl "Smugljanka", slobodni hrvatski prepjev tradicionalne ruske pjesme te reakcije pokazuju da je odluka itekako utemeljena. U svibnju 2012. bend ulazi u sudio i počinje rad na novom albumu "Petoljetka" koji izdaju i distribuiraju samostalno putem Interneta, u digitalnom i formatu CD-a. Za 2013. godinu u planu je snimanje više video-spotova, te nastupi na kojem će Cherkezi United promovirati novi album. 

www.facebook.com/Cherkezi
cherkezi.bandcamp.com
soundcloud.com/cherkezi
twitter.com/Cherkezi

terapija // 13/12/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*