home > njuz > U iščekivanju novog Radiohead (a u međuvremenu)

kontakt | search |

U iščekivanju novog Radiohead (a u međuvremenu)

Radiohead; post-rock/experimental bend koji se nijednom poznavatelju odlične glazbe i dobrog ukusa ne treba posebno, bolje rečeno uopće, predstavljati. Krenuli su sa "Pablo Honey", probili se s "The Bends", "OK Computerom" osvojili svijet, kritičare i publiku. Pomaknuli granice i preokrenuli naglavačke barijere same glazbe i glazbenog stvaranja sa "Kid A" i "Amnesiac" da bi 2003. predstavili hibrid svih "svojih" stilova - "Hail To The Thief". Koliko visoko kotira svaki od njihovih albuma na raznim kritičarski priznatim ljestvicama najboljih albuma svih vremena je također bespotrebno spominjati.
[ RADIOHEAD Tour 2003 ]

RADIOHEAD Tour 2003   © lydia

Dakle, 2006. je godina. Tri godine čekanja i skoro pa potpunog Radiohead zatišja. Neki su se pitali "kad će nešto novo?", neki ne, neki malo čeprkali po netu, neki tu i tamo nešto načuli, ali ne dobivali ništa više od trunčice informacija i ponekih glasina. Zadnji puta se toliko s nestrpljenjem čekalo na "Kid A", također tri godine.
E pa, Radioheadovci se polako izvlače iz svojeg brloga, gdje god da su bili. Što se događalo s njima? Jednostavan prirodno normalan odmor od svega, konstantno stvaranje glazbe u svojoj tajnosti ili pak oboje, teško je reći, ali sigurno je da je svakim danom sve bliže trenutak izlaska novog albuma. Potvrđeno od samog Radioheada i njima "bliskih" osoba.

*Neke od ovih informacija su točne/činjenice dok su neke prilično sigurna nagađanja medija na temelju informacija koje Radiohead daju

Tako na www.radiohead.com (zar baš uvijek moraju imati labirint-made sajtove) pod sekcijom DEAD AIR SPACE (dnevnik benda, pretežito postovi Yorka i Colina) već se neko vrijeme može uživati u slikama iz studija (izgleda im prilično ugodno tamo), svakakvim čičkarijama članova, ponekim stihovima novijih pjesama, Thomovim razmišljanjima o životu i vanjskoj politici Velike Britanije, pa čak i u izvješćima o ekonomskom stanju Afrike i zemalja u tranziciji. Vrijedi posjetiti. Ako ništa drugo nego da se izgubite u sajtu.

O novom albumu se ne zna još ništa konkretno, ni ime ni datum izlaska.
Poznato je sljedeće, iz usta/tipkovnice Thom Yorka s NME - album neće biti nikakav nasljednik "Hail To The Thiefa", naročito ne u političkom smislu, već će više sličiti tekstualnom konceptu "OK Computera". Napomenuo je da će lyricsi biti još mračniji i svojevrsno šokantniji za njihov uobičajeni stil pisanja. Imaju novog producenta, Mark Stenta (Madonna, Oasis, Keanu - ??), a 16 pjesama u nastajanju se uzima u obzir za album (neke su već dovršene - Nude, 15th Step, House of Cards, Arpeggi).

Thom Yorke (sa službenog sajta) - "...by the way listening back to things we are doing and looking through the lyrics today and stuff it feels like we are finally getting somewhere. there are lots of songs. too many to get together straight away. so we will be furiously rehearsing and writing as we go..."
[ Thom listens... ]

Thom listens...

Dečki smatraju da im rad na novom albumu oduzima premalo vremena pa su angažirani ili su se angažirali (svejedno) da pripomognu u stvaranju glazbe za novi film Richarda Linklatera "A Scanner Darkly" po knjizi Philip K. Dicka s Keanu Reevesom u glavnoj ulozi. Još nije najjasnije hoće li samo "posuditi" svoje pjesme ili će raditi sveukupan score filma. Ali to nije sve, u filmu će se moći čuti i samostalan singl Thom Yorka.

Da! Thom Yorke priprema solo album. Vijesti o solo albumu nisu službeno potvrđene, ali su definitivno i mnogo više od samo pukih glasina jer Yorke ništa ne demantira, a i u web-dnevniku se mogu pronaći postovi koji govore o njegovoj želji za radom i van matičnog benda. Svoj prvi singl "I Want None Of This" je izdao nedavno, za kompilaciju "Help - A Day In The Life" u dobrotvorne svrhe, za djecu-žrtve rata.

To je, uglavnom, većina najvažnijih novih informacije vezanih uz Radiohead, sljedeće što svi i jedino možemo čekati su prvi singlovi te sam album. Kako zvuče nove pjesme moći će čuti posjetitelji 16 koncerata koje Radiohead planira održati u UK-u tokom svibnja, lipnja i srpnja.

vidman // 06/04/2006

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*