home > portret > BUZZCOCKS - Ever Fallen in Love

kontakt | search |

BUZZCOCKS - Ever Fallen in Love

Buzzcocks, jedan od najboljih i najutjecajnijih punk bendova, su nastali 1976. godine u Manchesteru nakon što su Peter McNeish i Howard Traford, dva frenda s Bolton Institute of Technology, u Londonu pohodili koncert Sex Pistolsa i zaključili da i oni žele imati bend. Obojica su promijenila ime, Peter McNeish u Pete Shelley, Howard Traford u Howard Devoto, a bendu su nadjenuli ime Buzzcocks. Želja im je bila dovesti Sex Pistolse u Manchester i svirati s njima. Sex Pistolse su doveli, ali Buzzcocks tu večer nisu svirali u Lesser Free Trade Hall jer su prije koncerta ostali bez bubnjara i basiste. Novog basistu, Stevea Digglea, su upoznali istu večer, a bubnjara Johna Mahera su našli preko oglasa u Melody Makeru, i kasnije te iste godine ipak odsvirali koncert sa Sex Pistols u istom klubu. Buzzcocks su ubrzo napravili od Manchestera drugi po redu punk rock grad u Engleskoj, odmah iza Londona.
[  ]

Krajem 1976. g. snimaju svoj prvi demo koji je ostao neobjavljen. Nakon Anarchy Tour-a sa Sex Pistolsima Shelley posuđuje novac od svog tate i Buzzcocks izdaju prvo d.i.y. izdanje punk ere, EP ''Spiral Scratch''. EP je izašao u siječnju 1977. g. u 1000 primjeraka na njihovom New Hormones labelu. Ubrzo nakon izlaska EP-ja Devoto napušta bend da bi kasnije iste godine osnovao Magazine. Peter Shelley tada zauzima mjesto pjevača, Steve Diggle se prebacuje na gitaru, a za basistu uzimaju Gartha Smitha. Buzzcocks su svojim zaraznim pop melodijama i energičnim punk gitarama uskoro počeli privlačiti pažnju velikih izdavačkih kuća. U jesen 1977. g. potpisuju s United Artists Records koji im daju potpunu umjetničku kontrolu što su Buzzcocks odmah iskoristili svojim prvim singlom ''Orgasm Addict''. Nakon izlaska singla Gartha Smitha mijenja Steve Garvey. Izlazi im i drugi singl ''What Do I Get?'' koji ulazi na Top 40. U ožujku 1978. objavljuju svoj prvi album ''Another Music in a Different Kitchen'' kojeg slijedi ''Love Bites'' u rujnu iste godine.
[ buzzcocks cca 79 ]

buzzcocks cca 79   © unknown

Brzi tempo snimanja i live nastupa je ostavio traga na bendu. Istrošenost, droga i alkohol su ostavili traga na njihovom trećem albumu ''A Different Kind of Tension'' koji izlazi početkom 1979. g. Američka turneja na koju su uskoro krenuli nije bila naročito uspješna, ali su kod kuće u Velikoj Britaniji bili na vrhuncu slave. U Americi im izlazi kompilacija singlova ''Singles Going Steady''.
[  ]

Unutarnje tenzije u bendu su kulminirale 1980. g. kad su Buzzcocks drastično smanjili live nastupe, ali su i dalje održavali tempo izdavanja novih ploča. 1980. g EMI je kupio United Artists Records. Buzzcocks su izgubili potporu koju su imali u svojoj prijašnjoj izdavačkoj tvrtki. Počeli su raditi na svom četvrtom albumu, ali EMI je inzistirao da se prije novog albuma kolekcija singlova izda i u Velikoj Britaniji što su Buzzcocks odbili. EMI im je nije htio platiti snimanje novog albuma i Pete Shelley je raspustio bend jer se nije želio natezati s EMI. Buzzcocks su se raspali 1981. godine.
[  ]

Pete Shelley je krenuo u solo karijeru koja nakon hit singla ''Homosapien'' nije imala neke veće pomake. Steve Diggle je osnovao Flag of Convenience s Johnom Maherom koji je ubrzo napustio bend. Steve Garvey je odselio u New York gdje je neko vrijeme svirao s Motivation. Buzzcocks su se 1989. godine ponovo okupili i napravili američku turneju, a 1993. g. izdaju i novi album ''Trade Test Transmissions''. Uslijedili su brojni koncerti i turneje, a 1996. godine im izlazi i peti album ''All Set''.

2005. g. Pete Shelley je kao posvetu Johnu Peelu ponovo snimio jednu od najpoznatiji pjesama Buzzcocksa ''Ever Fallen In Love'' s all-star bendom koji je uključivao, među ostalima, Rogera Daltreya, Roberta Planta, Eltona Johna i još nekoliko bendova. Sav prihod je doniran Amnesty Internationalu. U ožujku 2006. g. Buzzcocks izdaju svoj šesti album Flat-Pack Philosophy.
[ buzzcocks 2006 ]

buzzcocks 2006   © paul madden

Diskografija

1978 Another Music in a Different Kitchen
1978 Love Bites
1979 A Different Kind of Tension
1979 Singles Going Steady (best)
1993 Trade Test Transmissions
1996 All Set
1998 BBC Sessions
1999 Modern
2002 Live Tension
2003 Buzzcocks
2004 The Complete Singles Anthology (box)
2006 Flat-Pack Philosophy
[  ]

ana // 02/06/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*