home > portret > THE CRANBERRIES

kontakt | search |

THE CRANBERRIES

Članovi:
Dolores Mary O'Riordan Burton (glas, električna i akustična gitara, klavijature) '71, Limerick, Irska
Noel Anthony Hogan (električna i akustična gitara), '71, Limerick, Irska
Michael Gerard Hogan (bas gitara) '73, Limerick, Irska
Fergal Patrick Lawler (bubnjevi i udaraljke) '71, Limerick, Irska
[  ]

Biografija:
"The Cranberry Saw Us" bio je prvi naziv benda, a potekao je od prvog pjevača Niailla Quinna kojem je to bila i jedina ostavština jer band iz toga razdoblja nema nikakvih rezultata. Pri odlasku preporučio je frendicu svoje sestre kao potencijal za svojeg nasljednika, a to je bila Dolores, "sitno stvorenje nevjerojatnog glasa" - prvi dojam ostatka benda nakon što je otpjevala Linger, pjesmu posvećenu njenoj prvoj ljubavi. Nakon toga snimili su Linger na kazetu, i 300 primjeraka je planulo u roku od par dana po lokalnim CD shopovima. To je bio znak - skratili su ime u THE CRANBERRIES, napravili demo snimku i poslali je svim izdavačkim kućama za koje su ikad čuli.
Bilo je to 1990. godine kad su svi još bili srednjoškolci. Već iduće godine bend je izdao svoj prvi EP i krenuo na turneje. No nije bilo suđeno da sve ide tako lako jer je prvi singl "Uncertain" bio pravi fijasko. Kad imaš 18 godina takve stvari u životu prihvaćaš još emotivnije pa je bend obeshrabren pao u depresiju.
Gledajući neki lokalni bend u Limericku iz publike, Dolores je šapnula svom prijatelju "Everybody else is doing it so why can't we?" (svi drugo to rade, pa zašto ne bismo mogli i mi). Borba je ponovo počela sa debi albumom istog naziva, "Everybody else is doing it so why can't we?", snimljenim u Dublinu 1992., te turnejom po Britaniji (sa BELLY), Europi (sa HOTHOUSE FLOWERS) i Americi (sa SUEDE). Zanimljivo je da su u Americi bili popularniji od SUEDE kojem su bili predgrupa. Njihov album je tamo prešao milijunsku tiražu, a tek nakon povratka počeo se uspinjati i po ljestvicama britanskih top lista. Singlovi s tog albuma bili su "Linger" i "Dreams"
U međuvremenu Dolores se udala za Dona Burtona, Kanađanina kojeg je upoznala negdje u vrtlogu turneja rock svijeta. Medeni mjesec su proveli kampirajući po Irskoj. (znam još takvih parova!!!)
Drugi album naziva "No Need To Argue" izdan je 1994., a singlovi "Zombie", "Ode To My Family", "I Can't Be With You" i "Ridiculous Thoughts" napravili su od Cranberriesa velike zvijezde. U toj fazi sam se i ja prvi puta sa njima upoznala i naravno oduševila. Uslijedila je svjetska turneja, a nakon nje i nastup u dobrotvorne svrhe u Modeni u Italiji na osobni poziv Pavarottija sa kojim je Dolores otpjevala duet "Ave Maria".
[  ]

Neke velike stanke nije ni smjelo biti jer "željezo se kuje dok je vruće" pa su tako i THE CRANBERRIES krenuli na snimanje svojeg trećeg albuma "To The Faithful Departed" i na još jednu svjetsku turneju. Bilo je to 1996. Mnogi taj album smatraju njihovim najboljim, a uspjeh singlova "Salvation", "Free To Decide", "When You're Gone" i "Hollywood" to samo potvrđuje. Dolores je za taj album rekla da u potpunosti prikazuje osjećaje članova i okarakterizirala kao najdepresivniji.
Bend je dotad u potpunosti bio posvećen karijeri i uspjehu, a privatni život je bio zanemaren. Shvatili su da im treba stanka. No od shvaćanja do realizacije je prošlo dosta vremena jer je svjetska turneja bila već u zamahu. Dolores je u međuvremenu imala ozljedu koljena pa je drugi dio turneje privremeno bio otkazan, a već su počele i kružiti glasine o njenoj anoreksiji jer je izgledala slabo i iscrpljeno. Te glasine su kasnije opovrgnute.
U listopadu te godine donesena je definitivna odluka o otkazivanju ostatka turneje i nakon 7 godina bend se odlučio za prvu ozbiljnu stanku. Do kraja godine krenuli su svako svojim putem. Jednostavno su uzeli stanku kao bend. Fergal je sa djevojkom krenuo na Tajland i Daleki Istok. Mike se preselio u Manchester gdje je mogao uživati u nogometnim utakmicama, a Noel i njegova žena Kathryn su otvorili restoran u Limericku. Dolores je otišla na dugi odmor na Karibe.
U travnju 1997. svi su se okupili na Fergalovom vjenčanju, a tada je i Dolores objavila da će u studenom postati majka. Mediji su ih konačno ostavili na miru na neko vrijeme. Godinu dana nakon prestanka sviranja okupili su se ponovo da vide da li ima još kemije među njima i odlučili da snime novi album, ali ovaj put pod vlastitim uvjetima. Novi album nazvan "Bury The Hatchet" (da li i tu ima simbolike??) je bio spreman do kraja rujna 98. U veljači 99, izašao je "Promises", prvi singl, a album je pušten u prodaju u aprilu i odmah zauzeo vrh ljestvica. Uslijedila je live turneja pod nazivom "Loud And Clear" za vrijeme koje su svirali u 90 gradova, 23 zemlje, a trajala je do srpnja 2000. uz redovne stanke od nekoliko tjedana kako bi se članovi imali vremena posvetiti i svojim obiteljima.
U zadnjoj fazi turneje saznalo se da Dolores očekuje drugo dijete koje se trebalo roditi u veljači 2001. Bila je to djevojčica Moly.
Peti album naziva "Wake Up And Smell The Coffee" izdan je potkraj 2001. ujedno obilježavajući 10-godišnjicu njihovog sviranja, a zadnje njihovo izdanje koje možete imati u rukama je ujedno i najbolje iz svih 10 godina - "The best of" .
To je i repertoar kojim će se The Cranberries predstaviti po prvi puta u Hrvatskoj nadolazeći četvrtak 31/10/02 u velikoj dvorani Doma sportova. Bez obzira da li u detalje poznajete njihov opus ili ne, ovaj koncert ne bi trebao za nikog biti nezanimljiv jer su sve stvari poznate i ušle su vam u uho pa makar i samo zbog slušanja radija na kojem su se vrtile u ovih 10 godina. Uz nešto novaca vidimo se tamo.
[  ]

Diskografija:
1992. - Everybody Else is Doing it, So Why Can't We?
1994. - No Need To Argue
1996. - To the Faithful Departed
1999. - Bury the Hatchet
2001. - Wake Up & Smell Coffee
2002. - Stars: The Best of 1992-2002.

lana // 20/10/2002

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*