home > portret > Pet Shop Boys

kontakt | search |

Pet Shop Boys

Jedno od najranijih sjećanja i jedna od prvih stvari snimanih na tada novom VCR-u, vezana su uz Pet Shop Boys. Spot se, s 'rec' na pauzi, danima čekao na raznim MCM, MTV i inim programima. "Phone box" se svako jutro bezuspješno nazivao. Bilo je tu raznih pjesama i izvođača, ali jedna od najvažnijih bila je "Domino Dancing". Da ne kažem da je cura u spotu bila mrak.
Malo se tada znalo, a i nije nas baš bilo briga tko su i što Pet Shop Boys. Cura na spotu bila je mrak.
[  ]

Pet Shop Boys su londonski electro dance duo. Neil Tennant (glavni vokal, klavijature) i Chris Lowe (klavijature i povremeno vokal) upoznali su se 1981. Već tada, počeli su zajedno stvarati prve materijale. U početku pod imenom "West End" a kasnije kao Pet Shop Boys. U tom razdoblju nastale su pjesme koje će kasnije pojaviti na albumima, te postati hitovi, "It's a Sin," "West End Girls", "Rent" i "Jealousy".

Prvi single "West End Girls" (1984) nije baš postigao veliki uspjeh. Kao ni drugi "One More Chance". 1985. godine potpisuju za izdavačku kuću Parlophone, nakon raskida s Bobbyjem Orlandom. Slijedi single "Opportunities (Let's Make Lots of Money)" ali ne prolazi baš najbolje. Tek drugo izdanje "West End Girls" dovodi ih na vrhove glazbenih ljestvica. Godinu dana kasnije izdaju prvi album "Please" (1986) koji dostiže 3. mjesto u UK i 7. u SAD-u. Slijede singlovi "Suburbia" i drugo izdanje "Opportunities (Let's Make Lots of Money)".
[  ]

1987. godina je odlično počela za Pet Shop Boys. Osvojili su BRIT Awards i Ivor Novello Awards s "West End Girls". Jedna od njihovih najpoznatijih pjesama "It's a sin" izlazi u lipnju, dostiže prvo mjesto i podiže dosta prašine. Jonathan KIng optužuje ih za plagijat, gubi parnicu, ispričava se i novac uplaćuje u dobrotvorne svrhe po njihovom navodu.
Pred kraj godine izlazi i drugi album "Actually" koji muzički ne odskače puno od prvoga. U isto vrijeme završavaju i film "It Couldn't Happen Here" u kojem se pojavljuju mnoge njihove pjesme. A najpoznatiji je po tome što sadrži spot za "Always on My Mind", koja iako nije na albumu, izlazi kao single. Zanimljivo je da je spot za pjesmu "Heart" sniman u dvorcu Mokrice. Iako sam ja ko klinac godinama mislio da je to bio Trakošćan :)

Izlaskom "Introspective" (1988) završavaju svoju tzv. "imperijalnu fazu". To je njihov treći studijski i drugi najprodavaniji album, prodan u više od 4,5 milijuna primjeraka. Iako i dalje dance album, njime rade odmak i koriste pravi orkestar i popriličan broj gostujućih muzičara (Richard Niles, Nestor Gomez, Josh Milian....). Iako je na albumu samo 6 pjesama, niti jedna nije kraća od 6 minuta. 4 su izdane kao single i to u kraćoj "radio friendly" verziji: "Left to My Own Devices", "Domino Dancing", "Always on My Mind" i "It's Alright".
[  ]

Početkom 1990-e u Minchenu počinju snimati novi album "Behaviour". Objavljuju ga nešto kasnije iste godine. Na tom je albumu jedna od (meni) njihovih najboljih pjesama "Being Boring". Spot je režirao modni fotograf Bruce Weber. U crno bijeloj tehnici prikazuje veliki party te jako upečatljivu scenu u tuš kabini napunjenu pjenom. Iako jako popularna pjesma, pogotovo među fanovima, i često izvođena na koncertima, nije se našla na playlisti njihove prve svjetske turneje "Performance" 1991. Godine u sklopu koje su posjetili i zagrebački Dom sportova.
[  ]

"Very" (1993) je njihov najprodavaniji album, širom svijeta prodan u više od 5 milijuna komada. U isto vrijeme sa snimanjem albuma, snimili su i dodatnih šest pjesama koje su dolazile kao bonus disk "Relentless" u limitiranoj verziji albuma. U originalu inače od Village People, "Go West" je jedna od najupečatljivijih, kako pjesama, tako i video uradaka. Atletski gradjeni tipovi sa zastavama, zvijezdama, crveni kip slobode, sve to sa puno 3D grafike... I riječi kao "go west, life is peacefull there" (blsht). "Liberation" je još jedan zanimljiv single s istog albuma. Spot je u cijelosti 3D animacija, što je u ono vrijeme ostavljalo bez daha. Čak je i jedan virtualni simulator, zasnovan na spotu, kružio većim britanskim gradovima. Kao single prošao je lošije od 4 ostala singla, iako je po meni, to je jedna od njihovih najmoćnijih pjesama.
[  ]

Tri godine kasnije izlazi "Bilingual" (1996), njihov šesti studijski album. Ovoga puta malo koketiraju sa latino-američkim ritmovima, što su vjerojatno pokupili na turneji po Južnoj Americi, promovirajući prijašnji album. Kao što samo ime albuma kaže, čak tri pjesme su višejezične, gdje engleski, kombiniraju sa španjolskim i portugalskim. Iste godine izlazi i rezultat suradnje s Davidom Bowiem, s kojim su obradili njegovu stvar "Hello Space Boy", te ju zajedno s njim izveli na Top of the Pops i BRIT Awards.
[  ]

Nakon toga slijede "Nightlife" (1999), koji je ustvari više konceptualni album, sastavljen od pjesama iz "Closer to Heaven" mjuzikla, koji su pisali sa Jonathanom Harveyjem. Na albumu gostuje i Kylie Minogue na pjesmi "In Denial".

Opet tri godine kasnije izlazi "Release" (2002) kao osmi studijski album, komercijalno najslabiji, svega 800 000 prodanih primjeraka. Kao i uvijek i ovaj album je pomak od prijašnjeg, u jednu ili drugu stranu. Ovdje prevladavaju gitare i klavir, Johnny Marr (The Smiths) snimio je, što akustične, što električne gitare na sedam od deset pjesama.
[  ]

Ovaj put 4 godine kasnije nastupa "Fundamental" (2006) koji ima donosi dvije Grammy nominacije za najbolji dance/electro album i najbolju dance stvar za "I'm With Stupid" te slovi kao njihov najviše politički nastrojen album. Dotiče se svega, od tada aktualne britanske i američke politike i službenika do osnovnih ljudskih prava. Muzički to je njihova prva ponovna suradnja sa Trevorom Hornom još od "Left to My Own Devices" (1988), pa cijeli album ponovo poprima njegov orkestralni stil.

I konačno, početkom 2009. izašao je "Yes", najnoviji album dinamičnog dvojca. Na albumu se ponovo pojavljuje Johnny Marr, te Owen Pallett (Arcade Fire, The Last Shadow Puppets). Produkciju je obavio Briana Higgins i njegov Xenomania tim, koji su također i suautori tri pjesme.
[  ]

U veljači 2009. Pet Shop Boys su na BRIT Awards dobili najprestižniju nagradu za poseban doprinos britanskoj muzici, a u sklopu promocije novog albuma s "Pandemonium on Tour" dolaze i u zagrebačku Arenu 29. 11. 2009. Ono što se do sad moglo čuti na turneji uključuje i starije stvari kao što su "West End Girls", "It's a Sin" i "Always on My Mind. Što definitivno garantira odličnu zabavu i dozu nostalgije...

Ulaznice su već u prodaji, a mogu se nabaviti putem Eventima.
Cijene ulaznica::
5.kat - tribine - 220 kn
4.kat. - tribine - 250 kn
3.kat - tribine & parter - 280 kn
VIP parter - 300 kn
LOŽE - 500 kn
[  ]

Odabrana diskografija:

Please (1986)
Actually (1987)
Introspective (1988)
Behaviour (1990)
Very (1993)
Bilingual (1996)
Nightlife (1999)
Release (2002)
Fundamental (2006)
Yes (2009)

glass // 03/11/2009

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*