home > portret > URGE OVERKILL

kontakt | search |

URGE OVERKILL

Rijetki su oni koji se ne sjećaju legendarne scene, još legendarnijeg filma u kojoj se Vincent Vega i Mia Wallace vraćaju s uspjele večere i zajedničkog plesa na Jack Rabbit Slims Twist Contestu, Mia na magnetofon pušta Girl, You'll Be A Woman soon i pleše, a Vincent razmišlja da li ostati na piću sa ženom svog šefa ili ne…

No nismo tu zbog scene već zbog glazbene podloge koju vrlo uvjerljivo izvode URGE OVERKILL. Mnogi su tek tada upoznali taj američki bend i zasigurno im je Girl You'll Be A Woman Soon jedan od najboljih stiskavaca ikad. Mnogi ni danas neznaju da u originalu tu pjesmu izvodi Neil Diamond, a nije im ni bitno.

UO upoznao sam koju godinu prije, a susreli smo se na vrhu tkalče u skučenom cdshopu Dancing Bear, kojeg su tada vodili, sada već, legendarni dvojac Varga/Leskovar. Tu smo Fićo i ja dolazili, pasli oči, iznajmljivali cdove, presnimavali ih na kazete i slušali do besvijesti na walkmanima i kazetofonima. A radili smo i kul omote! Počeli smo sa Supersonic Storybook, "smrzavali" se uz Sister Havana i Tequila Sundae sa Saturation, a Exit the Dragon (kazetu sam kupio originalku) se izlizao od slušanja.
[  ]

No krenimo redom.

Nash Kato (b. Nathan Katruud; aka National Kato) i Eddie "King" Roeser, sreli su se, naravno na čikaškom sveučilištu. Za ime su uzeli naslov omiljene pjesme grupe Parliament, te s bubnjarem Pat Byrneom snimili EP "Strange I…" (1985) pod producentskom palicom Katovog cimera Stevea Albinija. Prepoznatljiva noise-punk forma zadržana je i na debi albumu "Jesus Urge Superstar", na kojem je na mjesto bubnjara sjeo Kriss Bataile, dok je ostatak ekipe ostao nepromijenjen. God Flintsone i Head On, ostali su favoirti do današnjeg dana. Sljedeći album "Americruiser" (1990) uslijedio je brzo nakon prvog i sadržavao je globalni hit na američkim koledžima - Ticket to L.A. Malo mekšem, popičnijem zvuku kumovao je i novi producent Butch Vig.

Promjene u imidžu i zvuku donosi novi bubnjar Blackie Onasis. Glamurozniji izgled, bluzerskiji zvuk s dodanim klavijaturama i perkusijama pribavlja im više fanova, a zvuk, kritike i prodaja novog albuma "The SuperSonic StoryBook" otvara im vrata da budu predgrupa NIRVANI na njihovoj nevermind turneji. Nakon toga im naveliko kreće. Snimaju obradu Neil Diamondove Girl, You'll Be A Woman Soon i objavljuju "Stull EP" (1992), a i Tarantino ih kasnije zapošljava za legendarni "Pulp Fiction".
[  ]

Potpisuju za DGC Records i objavljuju "Saturation" (1993). Pjesme kao Sister Havana i Tequila Sundae osigurali su im puno rotacije na koledž radijima. I kad im je "Exit the Dragon" (1995) trebao priskrbjeti planetarnu slavu - loše kritike, problemi s drogom i međusobni problemi u bendu rezultirali su prestankom rada benda.

Zbog toga začudila me najava turneje i koncerta u našoj blizini…

Diskografija:
- Jesus Urge Superstar (1989)
- Americruiser (1990)
- Supersonic Storybook (1991)
- Stull EP (1992)
- Saturation (1993)
- Exit the Dragon (1995)

pedja // 17/03/2005

Share    

> portret [last wanz]

cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 22/09/2016 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*