home > interwju > Krešimir Znika (MIMO)

kontakt | search |

Krešimir Znika (MIMO)

1. Kako je došlo do ideje za MIMO projekt?

Ideja je nastala nakon prvog Beat manifesta javne tribina u organizaciji udruge Vibra na kojoj su se iznosili problemi i tražila riješenja vezana uz domaću neovisnu glazbenu scenu.

Još pod dojmom kvalitetno organiziranog Beat manifesta, našli smo se na sastanku Jelena Balent s HRT-a, Valet Samardžija iz udruge Vibra i ja koji vodim FREE STAGE glazbenu inicijativu. Jelena je glazbena urednica Hrvatskog Radija i ima dugogodišnje radijsko iskustvo, a uz to je i fantastična jazz pjevačica, Valet je glazbenik u nekoliko sjanih bendova, ima veliko iskustva u glazbenoj produkciji i kuži nove tehnologije, a ja pak organiziram evente u zadnjih 15 godina, u Londonu 7-8 godina i isto toliko i u Zagrebu. Shvatili smo da imamo slične želje i interese, a vrlo različita znanja i iskustva te da zajedno možemo napraviti kvalitetne projekte koji će povezati ljude i različite sektore i osvježiti glazbenu scenu u Hrvatskoj.

I tako su krenuli planovi, prije tocno godinu dana.



Već na drugom sastanku krenuli smo sa idejom izravnog prijenosa koncerata na Hrvatskom radiju, bendova i izvođača koji stvarno imaju što pokazati, a nisu imali prilike pred širom publikom. Nismo htjeli da to bude samo još jedna u nizu radijskih emisija, već smo htjeli da to bude projekt u koji su uključene različite institucije i sektori te da postignemo što veći odjek u javnosti.

Razmišljajući o povezivanju i najboljem prostoru za koncerte odmah je pala ideja za dvoranu Gorgona u MSU jer je to najbolje opremljena dvorana u Hrvatskoj, a što može biti prikladnije za razvoj suvremene glazbe, od Muzeja suvremene umjetnosti.

Također, jedna od bitnih ciljanih skupina projekta su i srednjoškolci jer oni sad otkrivaju glazbu pa im zelimo ponuditi i domaće, kvalitetno i autentično kroz koje mogu skužiti širinu glazbene scene u Hrvatskoj. To nas je potaklo i da uključimo Grafičku školu koja je već surađivala s udrugom Vibra na različitim projektima i ovo je bila prilika za nastavak dobre suradnje.

I tako, uz silna sastančenja pripreme i planiranja, međusobno bodrenje "možemo mi to", pregovore, odustajanja pa opet vraćanja projektu, pripremu projekta za razne natječaje, godinu dana kasnije naš projekt MIMO je oživio i krenuo punom parom.

2. Tko je sve uključen u realizaciju projekta?

Na to pitanje s veseljen odgovaram jer mislim da zajedno činimo baš moćnu ekipu. Mislim da je naša snaga upravo naša različitost: javna televizija, neprofitne udruge, ustanova kuluture i obrazovna ustanova, a svi povezani i usmjereni na iste ciljeve. Kako sam već gore opisao nositelji projekta su udruga Vibra, FREE STAGE i Glazbeni program Hrvatskog Radia, a glavni partneri su nam Grafička škola Zagreb i Muzej suvremene umjetnosti.

Grafička škola je osigurala opremu za snimanje live streama i učenike koji snimaju. Sjajna je stvar to što učenici dobiju super korisno iskustvo, a mi marljive i entuzijastične snimatelje, dobre snimke i značajnu potporu obrazovne institucije.



MSU se projekt jako svidio i podržava ga kroz ustupanje prostora po višestruko nižim najmom dvorane Gorgona koju si inače nikako nebi mogli priuštiti s našim malim budžetom. Samim time što se koncerti održavaju u MSU, projekt postaje pristupačan i široj publici, od starijih osoba koje ne zalaze u klubove do roditelja koji mogu doći u društvu svoje djece. Na prvom koncertu smo imali prilike vidjeti bas takve primjere; Toma iz Olovnog plesa rekao je za vrijeme svirke da se u publici po prvi puta u 15 godina sviranja nalaze i Stipini roditelji, ali i njegovi učenici iz škole u kojoj radi. Tako da mislim da smo MSU zaista približili novoj publici i dodatno ga promovirali pogotovo po glazbenim portalima, naprimjer koliko puta se prije spomenuo MSU na vašem portalu?.

Uz glavne partnere, važno je spomenuti i ZAMP koji nam je donirao za projekt 10. 000kn, "Bad habit" koji mentorira učenike prilikom snimanja i izrađuje nam majice, nevideno.com koji su izradili animiranu pozivnicu i pomažu nam kod montiranja videa te naravno glazbeni portali terapija.net, mixer.hr i muzika.hr koji šire ovu pozitivnu glazbenu priču i preuzimaju live stream.

3. Na koji način ste odabrali izvođače koji će nastupiti u ovom prvom i nadamo se ne i zadnjem ciklusu?

Nepotizmom, ha ha, šalim se. Kažem to jer smo prije dva dana pričali o tome u udruzi. Naime voditelj udruge bi bio dobar izbor za MIMO pa smo diskutirajuči o tome zaključili da ipak ne dolazi u obzir jer bi ličilo na nepotizam.



Za ovaj prvi ciklus odabir smo napravili nas 3 pokretača MIMO projekta, a u budućnosti se planira oformiti komisija od 5-6 osoba za procjenu koju će, uz nas organizatore, sačinjavati i 2-3- poznavalaca neovisne glazbene scene. Završni odabir izvođača potvrđuje Hrvatski radio, koji je do sada prihvatio sve prijedloge s naše strane. Uzeli smo u obzir da program mora biti što šareniji, da pokrijemo više žanrova i išli smo na kvalitetu, autentičnost, predanost i nedovoljnu zastupljenost u javnosti. Isto tako za ovaj ciklus, bili smo primorani odabrati što veći broj izvođača iz Zagreba i okolice zbog ograničenog budžeta. Vjerujem da ćemo na jesen nastaviti s projektom, okupiti komisiju i organizirati još kvalitetnije koncerte i to sa bendovima iz cijele Hrvatske

4. Prvi koncert, moram reći odličan, odsvirali su Nina Romić i Olovni ples, na drugom Chui i Sara Renar. Koga ćemo još moći pogledati do kraja ciklusa?

Ovaj tjedan imamo mantranje na veliki petak uz Marinadu, predivno nešto, bend sa 10 godišnjim iskustvom i 17 albuma iza sebe, ne može biti bolje MIMO od toga. Uz Marinadu tu je i zagrebački kantautor Rokambol, bolje poznat kao glumac Nikša Marinović. A onda redom Druyd, Lovely Quinces, Bonebomb, Ivan Vragolovich, Radost!, Irena Žilić, Bamwise, Surka, Luka Belani i Spremište. Uglavnom šareno, kvalitetno i originalno.



5. Svi koncerti se kvalitetno snimaju audio i video. Da li postoji neka mogućnost objavljivanja zajedničke kompilacije bendova?

Da! Kompilacija je u planu, po jedna pjesma od svakog izvođača ali nismo ulazili još u detalje. Isto tako stavljat ćemo redovno video snimke na naše web stranice i you tube kanal.

pedja // 27/03/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*