home > interwju > ASHPIPE

kontakt | search |

ASHPIPE

Ekipa iz Udruge navijača NK Zagreb "Bijeli anđeli" ponosno predstavlja svoj godišnji koncert i to šestu godinu za redom. Ove godine glavni headlineri su Ashpipe iz Italije. Sedmeročlani bend praši, žestoki ska punk s antifašističkim korijenjem. Više o njima možete saznati u intervjuu koji su dečki iz anđela obavili s njima uoči svirke.

Kao predgrupa će nastupiti ivaničkgradski Oi! ska punkeri Bootstock, koji spajaju žestoku punk rock svirku s melodičnim i ritmičnim ska dijelovima, te nas još čeka i bend iznenađenja.

Zagrijavanje uz slušaonu započinje oko 22h dok bendovi startaju oko 23h. Upad je free.



Nešto o počecima benda? Kako je bilo biti Ashpipe na početku karijere?

Prvi korak prema onom što je danas Ashpipe je 2001. godina i bend Parte Lesa. Bend je nastao u Vogeri/Volpedu na sjeveru Italije gdje smo studirali i oformili svoj prvi punk rock bend. Zajedno smo svirali godinu dana, svirali u lokalnom klubu i razišli se. Dva člana Parte Lesa tada su osnovali ASHPIPE, uskoro im se prirdužio ostatak benda i nastao je militantni ska punk bend čiji sound podebljavaju violina i klavijature.
Od onda nas drži obiteljska atmosfera, poput braće smo. U 2007. Godini snimili smo "Waiting for wave". 2008. smo ge reizdali za Diffifati Records iz Njemačke i od tada smo imali dosta koncerata po Italiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Ashpipe se razvijao korak po korak, godinu za godinom. Upoznali smo masu dobrih ljudi koji su nam pomogli oko vizualija i videa za bend što nam je jako pomoglo u promociji. To nas je odvelo nas na mnoga zanimljiva mjesta te smo uvijek pružili odlične svirke. Danas smo bend koji promovira slobodu i glazbu koja nam znači.

Muzički utjecaji?

Ska i punk rock, ali i svi ostali pravci underground glazbe. Volimo taj duh, kulturu i stav DIY pokreta pa i vjerujemo u njega.

Ska u Italiji?

Da, Italija ima masu odličnih bendova. U 90tima je bila prava eksplozija tog sounda i trajao je sve do početka 2000ih. Sama glazba vuče korijene sa starim bendovima poput nama omiljenih Statuto iz Torina koji su počeli 1983. i jako su bitni za razvoj talijanske scene. Neki stari i novi, no bitni bendovi su Persiana Jones, Shandon, Talco, Redska, Vallanzaska, Matrioska, Banda Bassotti, Arpioni, Stiliti, Cantiniero, Askatasuna, Stirke, Fahrenheit 451, Offenders, Roy Paci and Aretuska, Giuliano Palma. Nama su najdraži Los Fastidios, Banda Bassotti i The Offenders!

U vašim pjesmama zastupljene su teme antirasizma i antifašizma. Zašto?

Naša glazba odličan je kanal za komunikaciju i razmjenu ideja. Širimo ideje bez kompromisa i mislimo da je antifašizam korjen iz kojeg želimo sudjelovati u izgradnji novog svijeta. Ne volimo politiku koju vodi našu zemlju i želimo slobodu. Bend nam daje priliku da budemo slobodni i idemo nekim svojim putem.

Da li pratite nogomet i koje klubove prefereirate?

Volimo nogomet i kao bend suportamo mali niželigaški klub Virtus Veronu i njihove fanove. Također volimo i St. Pauli i Celtic. Imali amo čast biti na nekim tekmama sa Green Brigade (Celtic) i bilo je odlično. Također, neki članovi igraju nogomet u lokalnim klubovima i svi volimo tu igru u kojem su dresovi numerirani od 1 do 11.



Hrvatska?

Bili smo u Hrvatskoj kao turisti i svaki put nam je odlično. Također popije se i dosta šljivovice. Između ostalog; sječam se '98 kada je Hrvatska igrala u Francuskoj na svjetskom prvenstvu pa i kada je Boban centrirao policajca u dupe na tekmi Dinamo - Crvena Zvezda.

Italija?

Italija je diljem svijeta poznata po glazbi, kulturi, gradovima, hrani. No najveći problem je mafija udružena s političkom elitom. Počeli su djelovati prije dvadesetak godina i usporili su razvoj naše zemlje. Od kada je Berlusconi preuzeo zemlju zajedno s ostatkom političara i mafijom vratio nas je u srednji vijek. Radnici su izgubili prava i počeli biti sve siromašniji. Protiv toga valja se boriti, pogotovo zato što volimo svoju zemlju i ne želimo živjeti u ovom sranju.

Poruka pred koncert u Hrvatskoj?

Cure i dečki, vidimo se 20.12.2013 na Noći Bijelih Anđela. Mi smo Ashpipe i napravit ćemo ludnicu!

terapija // 17/12/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*