home > interwju > Razgovor ugodni s Euro Black Nation

kontakt | search |

Razgovor ugodni s Euro Black Nation

Euro Black Nation je relativno novo ime na domaćoj hip-hop sceni. Njihov spot za pjesmu "Doma nema mjesta" u nešto manje od mjesec dana ima preko trideset tisuća pogleda na YouTube kanalu. Sigurno dobar razlog za intervju. A 17/04/2014 imaju prvi samostalni koncert u zagrebačkoj Močvari. Još jedan dobar razlog za razgovor.

Jeste li iznenađeni koliko je u relativno kratkom periodu poraslo zanimanje za Euro Black Nation?
DJ Buzza: Paa jesmo. Iako dosta je ljudi čulo za nas kad smo bili predgrupa Balkan beat box-u prije dvije godine.
Baba Štrumf: Joj pa to nama traje cijela vječnost. Mi bi voljeli da se to i prije desilo, ha ha . Ali dobro je i ovako. Važno da je krenulo.
[ Euro Black Nation ]

Euro Black Nation

Kakav je osjećaj pred prvi samostalni koncert u Zagrebu, imate li tremu?
Baba Štrumf: Pa, sad još nemamo, ha ha. Uzbuđeni smo. Naravno. Jedva čekamo koncert.
DJ Buzza: Da, i ja jedva čekam. Pozivam sve da dođu, bit će dobro.

Što nas očekuje u Močvari, hoćete li imati specijalne goste? Možemo li očekivati i brass sekciju?
Baba Štrumf: Pa, daa. Imat ćemo puno DJ-a. Bit će Haris Pilton iz Ljubljane, on svira dub u kombinaciji sa balkanskom muzikom, i svira non stop po europskim klubovima, onda će biti ekipa iz Goulash disko festivala. Oni sviraju ono što sviraju i na svom festivalu na Visu, u biti predstavljaju svoj festival. Ima super video o tom festivalu na internetu. Tamo se može čuti kakvu muziku tamo puštaju. A tu su i Kočani FUNKolektiv. Sad u Močvari nam svira truba, sax i klavijaturista. Oni prže pola sata, sat vremena, funky hip-hop jazz na kočanski način, he he. Oni rasturaju. To morate čut.
Onda poslije nas prate.
DJ Buzza: Onda postaju Euro Black Nation. Ha ha.



Spot "Doma nema mjesta" pravi je hit na YouTubeu. Kako je došlo do suradnje s Jasnom Nanut i koliko ste zadovoljni njime?
Baba Štrumf: Jasna je još prije dvije godine počela snimati dokumentarac o nama. Tu je bila cijele dane s nama. Svašta nas je ispitivala i svašta smo joj rekli. Spot je više bio kao usput. Smontirala je spot od dijelova filma. Super je ispao. Mi smo prezadovoljni.

Kako i gdje ste se našli, zašto baš hip-hop?
DJ Buzza: Euro Black Nation postoji tri godine, iako smo mi repali puno ranije, još od svoje 15-16 godine. Prvi je u našem getu počeo repati Baba Štrumf. Onda sam mu se uskoro i ja priključio. Tada smo se zvali "Noćni vukovi". Tada je bilo još puno klinaca iz geta koji su nam se priključili. Tada smo rokali čisti rep, prvo stvari od Tram 11 i Bolesne braće, a kasnije smo počeli raditi svoje stvari.
Baba Štrumf: U jednom trenutku smo skoro i odustali od toga, a onda se pojavio Darko. On je prvo tražio break dance plesače među nama Romima, nije ni znao za nas repere.
DJ Buzza: Njemu se odmah svidilo to što mi radimo. Počeli smo se družiti i snimati pjesme. Snimali smo prvo demo verzije na neke obične mikrofone kod mene u kući. Tako je nastala prva verzija pjesme Doma nema mjesta. Stavili smo je na Youtube i super je prošla. Imala je preko 10 000 slušanja u samo mjesec dana. Ljudima se svidilo.

Otkud ime grupe?
Baba Štrumf: To je Darko smislio, a nama se svidilo.
DJ Buzza: Darko nas ima namjeru gurati na world music tržište. Kaže da u svijetu ima masa festivala na kojima možemo svirati. On je to sa svojim bandom već prošao. Zato smo i napravili ime na engleskom.
Baba Štrumf: To je smišljena urota da strancima uzmemo novce, ha ha.

Koliko ukupno članova broji Euro Black Nation?
Baba Štrumf: Uff, ima nas puno. Dvojca su nam u Kanadi trenutno. Ali i ovako nas je puno. Miroslav je breiker, Djukebalks nam je DJ i radi biteve, i trojica iz Kočani FUNKolektiv, oni su trubači.
Darko nam je producent, a i radi muziku i biteve.
DJ Buzza: Mi smo samo reperi u bandu, ha ha. Naše su riječi pjesama. I ovako, zezamo se s publikom. Repamo, plešemo, skačemo.
Baba Štrumf: Da. Dj Buza radi i Beat Box, i svira tarabuku i pjeva. Ja samo repam i pjevam.



U vašim spotovima se vidi puno elemenata koje smo mogli vidjeti u New Yorku krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. Najviše tu mislim na sportski način oblačenja i skrečanje na gramofonu. Imate li glazbene uzore s američke hip-hop scene i koliko je njihova scena utjecala na oblikovanje vašeg zvuka?
DJ Buzza: Pa, normalno da ima, prvo su nam uzori bili 2 Pac, Snopp dogg, 50 Cent. Hip-hop je i nastao u Americi. I mi obožavamo taj zvuk. To je čisti rep. Volimo i Old school. Ali počeli smo slušati i druge hip-hop pravce. Danas su prava i opasna geta u velikim gradovima Južne Amerike, Afrike i Indije. U New Yorku toga više skoro nema. Sad je tamo pravi hip-hop. Ali oni to rade u svom stilu. Sa svojim ritmovima. To je dosta drugačija muzika nego američki hip-hop.
Tako i u našem hip-hopu ima dosta romske muzike i ritmova. Nekima se to sviđa, a nekima ne.
Baba Štrumf: Sad u zadnje vrijeme dosta slušamo Trap. To mi je sad nekako najbolje od ove nove muzike. I mi imamo par stvari u tom stilu.

Obzirom da dolazite iz malog mjesta, koliko je Darda utjecala na izričaj teksta i glazbe Euro Black Nation?
DJ Buzza: Pa, Darda najviše utječe na naše tekstove, a pogotovo naš geto. TAMO SE STALNO NEŠTO DOGAĐA, mogao bih svaki dan napisati novu pjesmu, ha ha.
Baba Štrumf: Definitivno naš geto najviše utječe na naše tekstove. To ti je kao poseban svijet. Svaki dan neka frka, policija, hitna, ha ha. Ima se za inspiraciju.

Koliko ste popularni u Dardi? Hoće li vaša glazba i spot utjecati i na mlađu populaciju iz Darde i šire da krene vašim stopama.
DJ Buzza: U Dardi nas svi znaju. Mnogi nas na ulici pozdravljaju i daju nam podršku. Al sad, koliko smo tamo popularni, to ne znam, a nije me ni briga što neki u Dardi misle o nama..
Baba Štrumf: Mi djeci baš obrnuto pričamo. Da ne idu našim stopama. Govorimo im da idu u školu. Da im je to jedina šansa. Zašto bi živjeli ovako kao mi. Kad nemaš škole niko te neće ni zaposliti. Pogotovo danas. Kad imaš školu ipak imaš neki izbor. Možeš raditi i fizičke poslove, a možeš i ove bolje ako imaš sreće.
DJ Buzza: Većina romske djece ni ne završi nikakvu školu. Znam, teško im je. Nemaju nikakve uvjete, neki nemaju struju, većina nema ni kupaonu. Ne mogu se ni kupati svaki dan. Onda dođu smrdljivi i prljavi u školu, pa im se smiju, izrugivaju, nastavnici ih ne vole. Onda roditelji nemaju ni za knjige i tako onda odustaju. Čak im i roditelji zabranjuju da idu u školu, jer nemaju novaca za školovanje, a još jedna pomoć u kući bi dobro došla.
Baba Štrumf: Al, bez obzira na to ja im kažem, izdržite to, idite u školu, to je sigurno najbolje za vas.
[ Euro Black Nation ]

Euro Black Nation

Ima li ljubomore lokalne ekipe obzirom na vaš uspjeh?
DJ Buzza: Ma, nije to još neki uspjeh. Nama je sad bolje, krenuli su neki koncerti, i tako, ali brate dok ja vratim sve dugove, struju, grijanje, ovrha uff. Pravi uspjeh će za ove u Dardi biti kad dođem s novom bebmburom u Dardu, a u to sumnjam da ćemo uspjeti od muzike, he he. Morali bi napraviti neki svjetski hit da nam uspije.
Baba Štrumf: Ma, ja bi brate samo htio normalno živjeti. Da mogu normalno plaćati račune. To bi za nas bio veliki uspjeh. Ali ja volim muziku i uvijek ću repati i pjevati bez obzira koliko zarađivao od toga, i neću se prodati da radim neko sranje od muzike samo za novac. Radije ću skupljati željezo za novac.

Slušate li domaću i regionalnu hip-hop glazbu i koji izvođači s domaće scene su vam zanimljivi, a u kome vidite konkurenciju, ako je uopće ima?
DJ Buzza: Pa, prije smo slušali Tram 11, Nered i Stoka, El Bahattee. Prvo smo njih počeli slušati. Sad su nam super Mikri Maus iz Beograda, on je naš Rom, a dobar je i Edo Majka.
Baba Štrumf: Od ovih starih repera koji su bili super je ostao samo General Woo i Stoka, on je kul lik.

Ima li netko na glazbenoj sceni, ne nužno iz hip-hop miljea, s kim bi rado snimili duet?
DJ Buzza: Pa, s nekom zgodnom damom. To bi bilo super , hehe. Ma šalim se. Pa, ne znam. Od ovih drugih, Bare mi je zakon ili Mile iz Hladnog piva.
Baba Štrumf: E i Dječaci su mi super. Ona stvar "Zoni ti si lud", s tom zajebavamo našeg producenta.

O vama su snimljena i dva dokumentarna filma. Koliko su ti dokumentarci pomogli vašoj široj popularanosti?
DJ Buzza: Pa, sigurno su pomogli. Zato pozdravljam Jasnu i Željkicu. Pa, film od Željke Kovačević u produkciji Faid in-a je već nekoliko puta bio na HRT-u. To je više film o nama dvojci iz banda. O našim životima.
Baba Štrumf: Film od Jasne Nanut još nije gotov. Rekla je da će biti gotov sad za koji dan. To je film o cijelom bandu. Tu su i trubači i plesači. Pa vidjeli ste u spotu.

Koliko je koncerata iza vas i kakva iskustva nosite sa njih? S kim ste sve dosad nastupali i tko vam je ostao u najboljem sjećanju?
DJ Buzza: Prije smo samo nastupali po Dardi, a sada evo krenuli smo i po klubovima i festivalima. Izdvojio bih dva koncerta, naš prvi u Zagrebu kad smo nastupili kao predgrupa Balkan Beat Box-u i kad smo nastupali na Motovun film festivalu. U Motovunu smo jedini put nastupili sa komplet trubačkim orkestrom. Malo smo kiksali, jer sam ja imao užasne bolove u trbuhu i jedva sam stajao na bini. Prije koncerta sam završio na hitnoj pa mi je doktor dao neke injekcije, vitamine i ljekove protiv bolova.
Baba Štrumf: Ali ipak je bilo OK. Publika nas je super primila.

Planira li se debut album, što na njemu sve možemo očekivati?
Baba Štrumf: Pa mi praktički već imamo gotov album. Sve je snimljeno i sve je izmiksano. Možda još tu i tamo treba popraviti neke detalje. Sad ćemo ga na koncertu u Močvari i izvesti uživo. Tako ako nekog zanima, neka dođe na koncert pa da čuje, ha ha.
DJ Buzza: Samo smo se s izdavačem dogovorili da prvo izbacimo dva, tri singla, pa tek onda cijeli album.

Kratkoročni i dugoročni planovi za budućnost.
Baba Štrumf: Nemamo nikakve planove. Mi živimo od danas do sutra. Znaš nas Rome, he he.
DJ Buzza: Jedino muzika, to nam je uvijek u planu, ha ha. Umrijet ću pjevajući.

Ljubav prema hongkoškim akcijskim filmovima je jako razvijena u romskoj zajednici, pa je tako prisutna i u vašoj glazbi. Što vas toliko veže za kung fu filmove? Dal' je Bruce Lee najveći kung-fu borac svih vremena i može li mu se itko od novije generacije približiti?
DJ Buzza: On je u svakom smislu legenda. On je pokrenuo mase. Nakon svakog prikazivanja filmova klinci su izašli na ulicu i pokušavali skinuti te udarce. Danas to više nije tako. Danas klince više ništa ne impresionira. Svašta mogu vidjeti na internetu. Nekad su ljudi zbilja mislili da se on tako bori i da sredi njih pedeset. Al to je samo film.
Baba Štrumf: Tako u filmu on će sigurno biti najveći borac svih vremena. he he.

Puno hvala na odgovorima i rasturite na koncertu u Močvari!
DJ Buzza: Hvala i vama.
Baba Štrumf: Vidimo se u Močvari!

jura // 15/04/2014

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*