home > interwju > TONE TUORO (Chew The Fat! Croatia)

kontakt | search |

TONE TUORO (Chew The Fat! Croatia)

Bila je tvrda zima , siječanj ove godine, kad sam se otuđila u Zagreb, bježeći od južine Dalmacije. Pravac plesni podij i party Chew The Fat! Croatia ekipe. Krenuli su 2009. godine promovirajući UK underground glazbu, usredotočenu na Drum'n'Bass / Dubstep / Grime / Bass / Trap pravce pune masnih i "prljavih" elektronskih bass beatova, pa tako već šestu godinu kotrljaju kroz Zagreb. Dio njihovog kolektiva koji se sastoji od DJ Yesha-a, DJ DMT-a , VJ Polygona čini i mladi hip hoper, MC i beatmaker Tone Tuoro.
Tu večer nabacio je koju rimu kroz Yeshov set, koja mi nije sijela u uho,pa sam se usudila oteti mu mikrofon iz ruku i reći mu "dvije, tri" kroz zube.
Tek tada sam shvatila koliko ustvari profesionalno njegov rad i "rime" itekako sjedaju u uho i zvučnike.
Rođen u Amsterdamu, sa Hrvatskim korijenjem, ove godine izdaje EP "90's Kid" .
Pjesme izvodi na engleskome (za sada) ,a o tome što očekujemo od "domaćeg stranca" popričali smo na hrvatskome;
[  ]

Terapija: Prilično si nov na hip-hop sceni, predstavljaš Chew The Fat! Croatia i Blackout ekipe. Kako bi se predstavio za one koji te neznaju i što ti je bitno u hip-hopu?
Tone: Izvodim svoje pjesme na engleskom, bavim se produkcijom i studiram je u Ljubljani, pretežito preferiram 'Boom Bap' ili ti 'Old School' stil Hip Hopa, makar sam uvijek otvoren za nove ideje. U Hip Hopu su mi bitni stav, pozitivna poruka, originalnost i kvalitetna izvedba. Bez dobrog beat-a, 0 bodova.


Terapija: U Ljubljani na SAE Institut- Studij Audio Produkcije, studiraš na drugoj godini Bachelor of Arts program, koliko ta diploma, međunarodno priznata može biti odskočna daska u karijeri, ili samo predstavlja dokaz veće profesionalnosti od onoga koji taj papir nema?
Tone: Papir ili ne, bitno je znanje koje stekneš. Dobra strana ove diplome je što me može bolje povezati s profesionalcima diljem svijeta, odnosno velik broj ljudi upoznajem pomoću ovog studija. Na kraju dana, najbitnije je znanje koje sam stekao s ovim programom i zbog toga se isplati. Preporučujem i drugima, iako nije uvjet za nikakav uspjeh, sve ovisi o individui i njihovoj želji za znanjem i dobrom glazbom.

Terapija: Kako je došlo do suradnje sa Chew The Fat! Croatia ekipom?
Tone: Došlo je do suradnje 2012, kada je DJ Yesh objavio post na fejsu da će se održati Jabbaton MC contest i ima li MC-a voljnih za natjecanje. Bivša djevojka je tada u komentaru post-ala neki moj uradak, što je Yeshu bilo zanimljivo, pa mi se sam javio. Tako sam se na kraju prijavio. Iako nisam pobjedio, Yesh je htio da ja budem MC za CTF. Bio sam totalni početnik, ali me Yesh učio kako se to radi, slao mixeve raznih drugih Drum & Bass MC-a i tako sam korak po korak naučio. Danas se još držimo skupa, barem jednom mjesečno nastupamo, a sada sam potpisao i svoj sljedeći EP - "90's Kid" za njegov Jabbaton Records label. Shout out i DMT-u!:)



Terapija: Prvi tvoj demo je nastao 2011. pod nazivom "The Beauty and The Beat", 2013. ga prati beat-traka''Soulful Redemption'' i EP 'Prepared For Life'', zatim "The Adventures Of Tony Brown" (Mixtape - 2014), te ove godine izlazi EP "90's Kid". Što možemo očekivati od djeteta 90-tih?
Tone: Na "90s Kid" EP-u možete očekivati 7 traka, različitih stilova i zvukova iz 90-tih godina. Od tvrde New York spike, do neke blaže varijante po uzoru na rani Outkast, a ima i velikog utjecaja J Dille i A Tribe Called Questa. Taj djir volim. Također sam na jednoj traci preradio pjesmu Tram 11-a 'Kog Je Briga Za Vas', gdje sam remixirao beat originala i napravio englesku verziju texta. U Hip Hop svijetu se to zove 'paying homage' ili na hrvatski bi se moglo reći, odavanje poštovanja onima koji su kročili Hip Hop putevima prije nas. Pozdrave šaljem i Rob Steezu iz Ljubljane i Dr.Strapazootu koji su producirali po jednu pjesmu s albuma, te Mr Dirty Hairyju za scratcheve na jednoj pjesmi.

Terapija: Planovi za budućnost?
Tone: Pripremam još jedan EP pod nazivom 'Bitinada' sa rovinjskim producentom Flowdeepom. Van stvaralaštva, urednik sam i Blackouthiphop.com bloga. Za završni rad svoje diplome sam odabrao temu koja se veže za unapređivanja bloga i istraživanja kako glazbeni blogovi funkcioniraju, napreduju i posluju. To znanje ću prenijeti na naš blog i tim putem pokušati napraviti zanimljiv i sadržajan portal. Ukratko, stvoriti kvalitetnu platformu promocije i vijesti za sve ljude koji su uključeni u domaću Hip Hop scenu i šire. Shout out Phat Phillie!
Na zagrebačkim Srednjacima otvaram i studio u kombinaciji sa još dva producenta, Def Starzom i Blissom. Studio je već u pogonu, ulažemo u njega i imamo prostor za rad. Više će služiti kao prostor za stvaranje, rad vlastitog materijala i kao ured. Ne planiram snimati nikog s kim sam ne bi htjeo surađivati i radit ću temeljito sa specifičnim umjetnicima za ozbiljne projekte. S 'ozbiljnim' ne mislim nužno na afirmirane izvođače ili izdane albume, več na one koji se trude napraviti nešto kvalitetno i autentično. Moja vrata su za takve ljude uvijek otvorena i radujem se budućnosti. Za nove projekte uvijek ima mjesta!

Donosimo novi spot za pjesmu "Show Baby" sa novog EP-a "90's Kid", a Toneta popratite na fan page-u i zvučnom oblaku.

Mateja Ivoš

terapija // 30/05/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*