home > interwju > MARIO KOVAČ - Sadašnjost, Prošlost i Budućnost

kontakt | search |

MARIO KOVAČ - Sadašnjost, Prošlost i Budućnost

Ako još niste svakako pogledajte uživo Zvonko i gradski ured za kulturu 08.04. u Močvari ili 09.04. u Koprivnici (Kuglana2), a ako ste slučajno u Kanadi tijekom travnja pričekajte i dva travanjska nastupa (Quebec, Montreal). Dakako obavezno pogledajte novu predstavu Nove Grupe pod nazivom "Žohari" (Witkiewicz). Premijera je 18.03. u ZKM. Tko ili Što je zajedničko gore navedenim pojmovima i još koječemu pročitajte u narednom textu, iz usta i pera Maria Kovača.

Sadašnjost...

T. Zvonko i gradski ured za kulturu?
Nakon što smo raspustili Schmrtz Teatar koji je istovremeno bio bend i kazališna grupa, skužili smo da nam fali činjenica da imamo neki bend koji ima probe jednom tjedno i unutar kojeg možemo ispucavati svoje neiživljene mladenačke frustracije. Iz te potrebe rodio se Zvonko. Naprosto, mala skupina prijatelja (praktički obitelj) koji bez većih pretenzija svirucka glazbu koju voli. Trenutačno nas je desetoro u bendu: Max (gitara), Lana (bas), Krvavi (bubnjevi), Cigo (perkusije, frulice), ja (synth, teremin), Ana F. (uleće na synth i gitaru) te Ziz, Maja i Kiša kao vokali i plesačice. U principu se svi izmjenjujemo na lead i back vokalima, a nikako ne smijem izostaviti i počasnog člana Keja koji ima godinu i pol te ponekad nastupa sa nama - kad ga pusti baka. :)
Do sada smo svirali preko 20 koncerata po Hrvatskoj, Bosni te Sloveniji, a imali smo i 12-dnevnu turneju po Francuskoj. Prije ljeta planiramo mini turneju po doma (Koprivnica, Kutina, Knin, Split...) te dva koncerta u Kanadi (Quebec, Montreal) gdje gostujemo u sklopu studentskog kazališnog festivala. Što se tiče imena benda, to je zapravo spoj dviju ideja. Nismo se mogli odlučiti da li da se zovemo Zvonko ili Gradski Ured za Kulturu pa smo onda spojili ta dva imena u jedno. Neko vrijeme smo ozbiljno razmišljali da bend nazovemo "Srbi" (može li u Hrvatskoj postojati bolje ime za pank bend? :) no cure su bile protiv pa eto... :)

T. Uzori?
Što se tiče uzora, tu bi svatko iz benda mogao pričati sam za sebe jer stvarno slušamo različitu glazbu. No, kako većinu naših stvari ipak piše jezgra benda koja je još žestoko inficirana pankom onda bi se moglo reći svašta. Uglavnom, ekipa na koncertima nam najčešće govori da ih podsjećamo na Velvet Underground što ja doživljavam kao kompliment.

T. Demo cd ili neko drugo izdanje?
Sljedeći mjesec nam treba izaći album prvijenac "Rapa A Sastama" za izdavača "Zvuk Močvare". Stvari su snimljene, masterirane, omot je spreman za tisak i samo se čeka da oslobodimo neke termine za promotivne svirke. Album ima 11 stvari, a neke od njih se mogu poslušati i skinuti sa našeg web sajta.

T. Nova Grupa?
Kako je Zvonko & GUZK nastavak glazbenog rada Schmrtz Teatra, tako je Nova Grupa evolucija kazališno/performerskog rada. Trenutno istražujemo mogućnosti suigre glumačkog tijela sa tehnološkim okruženjem. Na repertoaru imamo tri stalna duža performansa no povremeno radimo i prigodne politički angažirane performanse. Posljednji takav je "Svijet nije dovoljan ili koga će sada ubijati James Bond" koji smo izvodili pred Britanskim veleposlanstvom i na Trgu Bana J.J. u sklopu demonstracija protiv rata u Iraku.
Sa Novom Grupom smo gostovali po brojnim festivalima nezavisnog, ekspermentalnog i studentskog kazališta u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Francuskoj te Iranu. Krajem travnja gostujemo na festivalu studentskog kazališta u Valleyfieldu (Kanada), a dobili smo poziv i za festival u Caracasu (Venezuela) tijekom prosinca no pitanje je da li ćemo moći ostvariti to gostovanje s obzirom na činjenicu da smo nezavisna grupa koja ne prima nikakve dotacije.
Detalje o našim predstavama također se mogu naći na gorenavedenom web sajtu.

Prošlost...

T. Schmrtz Teatar?
Schmrtz Teatar je u svojih 5 godina postojanja izveo više od 120 predstava, performansa, koncerata, akcija, hepeninga i ostalih događanja koja mi previše znače da bi ih mogao ukratko opisati. Kreirao je moj sadašnji svjetonazor te pokrenuo mnoge stvari, akcije i projekte od kojih neki i danas postoje. To je bila jedna buntovna mladenačka energija koja nije priznavala pravila ni autoritete te će vjerojatno zauvijek biti moj najdraži dio života.

T. Milijunaš?
Jedna smiješna epizoda u mom životu koja mi je donijela par dana zabave i 32000 kuna (već davno potrošenih). Naravno, nakon epizode sa mnom svi moji "prijatelji" su odjednom pokazivali nevjerojatno znanje zemljopisa te geoloških razdoblja i era. :)
Ako ništa drugo, morat ću snimiti svoj prvi kratkometražni film kad sam već to spomenuo tako javno. Scenarij je već napisan, samo se čeka producenta.

Budućnost...

T. Internet?
Hm, pa nemam baš nekih planova vezanih uz internet. Naš web sajt (te ostale dizajne grupe) uređuje Lana pa bi ona vjerojatno mogla više o tome. Meni komp isključivo služi za pisanje, skidanje e-maila te izradu glazbe za predstave. Za njegove ostale mogućnosti (programiranje, prženje, dizajn...) sam nekompetentan.

T. Planovi, koncerti, predstave…?
Većinu planova vezanih uz Novu Grupu te Zvonka & GUZK sam već naveo u prethodnim pitanjima. Ovaj mjesec (ožujak) nas očekuje premijera nove predstave "Žohari" rađene po tekstu poljskog klasika Witkiewicza koju ćemo premijerno izvesti na festivalu studentskog kazališta TEST! (Teatar studentima!). Imamo još čitav niz poziva za nastupe širom svijeta no ne znamo koliko će nam financijska situacija omogućiti da ih prihvatimo. Naime, većina festivala pokriva troškove smještaja, prehrane i promocije grupe no ne i putne troškove. Da od nekih institucija dobijemo barem desetinu para koje dobijaju osrednji sportaši većinu toga bi mogli ostvariti no kulturu su vlasti na ovim prostorima oduvijek doživljavali kao "nužno zlo" koje je najbolje gurnuti u nekakav zapećak.

T. Poruka?
Ne vjerujem u instant poruke! :)

T. Kontakt adresa?
Sve informacije i nemoralne ponude članovima Nove Grupe te Zvonka & GUZK možete slati na naš e-mail: zvonkoiguzk@yahoo.co.uk

pedja // 16/03/2003

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*