home > interwju > PUTOKAZI

kontakt | search |

PUTOKAZI

Putokazi imaju dvanaesti album imaju dvadesetpetgodina rada iza sebe, a trenutačno ih je osmero... A bili su i na Međunarodnoj smotri folklora u Bugarskoj...

Što vas je najviše dojmilo sa Međunarodnog festivala folklora, te, nastupajući tamo, jeste li zadovoljni vašim predstavljanjem hrvatskog etna?

Zadovoljstvo nam je bilo biti dio smotre Međunarodnog festivala folklora u Burgasu i promicati međukulturnu raznolikost. Upoznali smo puno mladih ljudi iz Bugarske, Italije, Srbije, Poljske, Indije, Izraela, Litve i Rusije...prevladavao je osjećaj zajedništva upravo zbog raznolikosti tradicijskih oblika. Naravno, uložile smo veliki trud u svojim svakodnevnim koncertima i osjećamo da smo zapalile iskru u onima koji još nisu čuli hrvatski etno. Naša su energija i originalnost bile upečatljive.

Koncem rujna nastupate u Grazu ponovo na predstavljanju hrvatske etno glazbe: u kojoj mjeri će, mislite, drugačije biti prihvaćena hrvatski folklor sjeverno, u Austriji u odnosu kako je to bilo u Burgasu, Bugarskoj?

Uvijek je upitnik kad se nađeš u drugoj sredini. No, to baš donosi dah uzbuđenja ..U tome i jest šarm.. No, čini se, nema razlike. Publika iz Austrije, Bugarske, Argentine.. to je vrlo jednostavno, svojim dolaskom na takve festivale i slična događanja pokazuje da prihvaća i podržava različitosti koje svijet nudi.
[  ]

Prosječno osvajate jednog Porina svakih 4 - 5 godina. Koji biste od osvojenih Porina istaknuli kao najdraži: onaj za etno pjesmu Tararajčicu 1998. godine, za vokalnu suradnju s Gibonnijem u pjesmi Libar 2002. godine, ili pak najboljeg albuma klupske i urbane glazbe Androida remixed?

Uvijek je najdraži onaj koji će tek doći..

Pobijedili ste već dva puta na Dori; imate li ambicija opet slaviti na Dori i natjecati se na Eurosong natjecanju?

Treba pustiti i drugima.. Ima mnogih koji nikad nisu došli tamo….

Zanimljivo jest da ste iz jedne urbane cjeline i u isto vrijeme promovirate etno simbole Hrvatske. Također je zanimljivo da, iako ste živi simbol Rijeke, više promovirate Hrvatsku kroz međunarodne nastupe. Možete li to malo prokomentirati.

Etno Hrvatska ne postoji samo u ruralnim sredinama, nego i u urbanim. Osim toga mi smo premala zemlja da bi se mogla povući oštra crta razdjelnica. Na pet minuta hoda, doslovce, od naših najvećih gradova počinju ruralni krajevi, a osim toga i većina stanovništva naših urbanih središta su iz ruralnih područja.
Rijeka ima sjajan položaj, zapljuskuju je valovi etno pjesama Krka ,Istre, Gorskog kotara ..Dovoljno je imati otvorene uši i čut ćeš mnogo toga.

Nakon četvrt stoljeća postojanja, jeste li ponosni svojim doprinosom širenju etno kulture u Hrvata, te hoćete li išta mijenjati u sljedećih 25 godina postojanja?

U svojih 25 godina postojanja ispisali smo pokoji redak u povijesti hrvatskog etna i na to smo jako ponosni, a kao što je vidljivo i iz našeg novog projekta MJESEC, održavamo tu tradiciju, uz nova moderna, elektronička art rješenja.

Kanite li i jeste li ikad kanili pjevati vedrije melodije i kao takvi nastupi primjerice kao predgrupa Gustafima, ili pak oni vama?

Naši koncertni favoriti su upravo vedre pjesme kao Tararajčica ili Naranča… Život se sastoji od vedrih i manje vedrih trenutaka, a takav je i naš repertoar. Nudi pjesme i za jedna i za druga raspoloženja…Različit etno pristup Gustafa ne bi trebalo miješati na istoj pozornici.

Među vas 8 putokaza, možete li izdvojiti jednu pjevačicu koja je ''najputokaznija'', i po kojem biste kriteriju baš nju mogli izdvojiti? U tom smislu, tko je najhumorističnija, tko najzabavnija, a tko najpametniji Signpost?

Funkcioniramo kao kolektiv u kojem svatko zadržava svoju osobnost…Svaka smo posebna i zračimo na svoj način, te je isto tako svaka svojom energijom pridonijela nastanku izvora kreativnosti i ljubavi prema našim novim i već postojećim glazbenim putovima.
[  ]

Možete li, ocjenama od 1 do 8, opisati koliko vas je članica Putokaza u braku ili duljoj vezi, i s druge strane, koliko vas je zadovoljno svojim privatnim životom?

Baš zato što smo pjevački kolektiv, nastojimo svoje privatne živote držati privatnim..

Što se promijenilo od osnutka Putokaza do dana današnjeg u vašim glavama, a što se promijenilo u okolini? Jeste li danas jednako motivirani za stvaranje glazbenih vrijednosti kao što ste bili vjerojatno entuzijastični pri samom početku? Je li danas etno znači ono što je značio prije četvrt stoljeća?

Teško je reći što se promijenilo u pojedinačnim glavama, jer su se mijenjale i glave. Kroz PUTOKAZE je prošlo 394 pjevača kroz 9 pjevačkih generacija, a svaka generacija unijela je nešto svoje, nešto drukčije od prethodne. Komercijalnost i opća prihvaćenost nisu nam u prvom planu, volimo glazbu i cijenimo entuzijazam. Ne želimo instant uspjeh. A što se etna tiče, etno je zimzelena vrijednost, čine ga biseri baštine, a svaki ga novi naraštaj doživljava u skladu sa svojim iskustvom. I tradicija može imati stotine lica, a naš rad pokazuje jedno od tih lica.

Planirate li već sljedeći album, i općenito, kojim putem će Putokazi krenuti u skorijoj budućnosti?

O budućnosti najviše znaju oni koji gledaju u staklenu kuglu, mi se ipak družimo s Mjesečevom kuglom.

promo guy // 23/09/2009

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*