home > mjuzik > Mjesec

kontakt | search |

PUTOKAZI: Mjesec (Dallas records, 2009)

The Signposts, kako se službeno preove, ne žele postati jako popularni jer bi to značilo prebacivanje glazbe na drugi plan, a to nikako ne žele. Također ostaju vjerni genre-u ne mjenjajući apostile svoga stvaralaštva još od 87.-e. Mjesec tako ostaje hladan, najčešće mračan, istodobno nježan u trenucima kada glasovne sposobnosti doprinose svoje.

Omot albuma ljubičast, crnobijela fotka na poleđini, članice benda u dekadentnim pozama, dakle odaje se slika distanciranosti na sofisticiranoj kvalitetnoj razini. U briljatnim dijelovima albuma čini se da oni svakako znaju gdje stremi hrvatski girl band, dakle ne samo da kazuju već i utrljaju put novim planinarkama na glazbenoj stazi.

U skladu s hladnom nam Rijekom, Fiumanke su posvetile i pjesmu Vodena koju shvaćam više kao Kišovita, maglovita, baš kako ju interpretiraju, istina, na talijanskom jeziku. Inače je album čistokrvno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ono što odvaja album od bilo kakvih nacionalnih nota su redom sve pjesme albuma. Djevojke, žene, se bave bajkovitim tema, često metaforičnih značenja, koje se doimaju nekad izvanuobičajeno tipa extraordinary, art i samo ponekad extreme.

InPUT je prava početna pjesma za album jer putokazuje kuda će svirka krenuti. Zatim mračne Dvojnica, Ogledalo žalosti, pa putujuće Spavači spavaju i Sreća, te ambivalentna ambijentalna Tuga tek su uvod u najbolje dolazeće stvari.

PUTOKAZI (2009) - TU SAM


Nije to album s prevelikim hitom, ko n'Arancia, ali solidno se može opustiti uz Vodenu, Grad, s druge strane stakla i svemašnom The Laughter of Kind Dada. Za pjesmu Tu sam postoji videouradak. Pjesma Sam je ok, a sljedeće Onoj što je rasla, ubrana je i više je nema, te Šumska, popunjavaju minutažu, dok se za zadnje dvije Lunin NumiNei i dodatna tema PUTnik / Voyager zaista opravdavaju status albuma te ga mirno dovode kraju.

Čist ok album, čist zvuk produkcijske Dallas R. kuće, Rijeka kao kišna asocijacija, cure kao odlične vokalistice, tekst aranžmani na razini Šeks-pirovih soneta, Made in EU piše na CD-u, sve to nas vodi ravno na Mjesec, kako nam Putokazu i ovim smotuljkom pjesama ''riječki radosno'' pjevuše. Vrijedilo je truda!

marin // 12/07/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Sloboda

NINA ROMIĆ: Sloboda (2018)

| 16/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: The Shadow Lizzards

THE SHADOW LIZZARDS: The Shadow Lizzards (2018)

| 15/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Salutations du Fond du Monde

JALL AUX YEUX: Salutations du Fond du Monde (2018)

| 14/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: NorN

VONNEUMANN: NorN (2017)

| 13/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Nøll

THE CANYON OBSERVER: Nøll (2018)

| 12/06/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
> diskografija
cover: Mjesec
  • Putokazi (1987)
  • With Respect for The Beatles (1991)
  • Good Morning Musicals (1992)
  • The End Collection (1994)
  • Putokazi Predstavljaju (1995)
  • Zemlja (1997)
  • Nova zemlja (2000)
  • Hrvatske Uspavanke (2001)
  • Androida (2004)
  • Androida remixed (2006)
  • Treća zemlja (2008)
  • Mjesec (2009)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*