home > interwju > MELODROM (SLO) Vs. TERAPIJA (HR)

kontakt | search |

MELODROM (SLO) Vs. TERAPIJA (HR)

Kako bi još poboljšali dobrosusjedske odnose evo jednog dobrosusjedskog hrvatsko-slovenskog intervjua...
[  ]

S obzirom da ste relativno nepoznat bend na hrvatskom tržištu, molim vas da se malo predstavite?
Melodrom obstaja že skoraj pet let; na začetku smo se ukvarjali predvsem s scensko glasbo, delali smo na področju plesa, gledališča in mode. Ploščo smo začeli snemati pred tremi leti, izdali smo jo lani, septembra 2004. V zadnjem času sodelujemo z drugimi slovenskimi glasbeniki, predvsem z DJ Umekom in skupino Rotor, Mina (vokal) pa je svoj glas posodila Laibachom na njihovem remixu Rammsteinove skladbe Ohne dich.
Sicer smo v osnovi petčlanska zasedba; kitara, bas, klaviature,bobni in vokal, poleg tega pa veliko uporabljamo še elektroniko in godala.

Vaš prvijenac jako dobro primljen od medija i kritike. Kako ste vi zadovoljni s njim?
Kar se tiče samih komadov so pač stari tri leta in več in takrat smo razmišljali drugače. V komade smo vnesli nekatere retro elemente, kot so violinski aranžmaji v smislu filmske glasbe iz petdesetih ipd. V materialu, ki ga pripravljamo zdaj, tega skorajda ni več. Sicer je ploščo precej zaznamovalo, da je nastajala dolgo in z malo denarja... Poleg tega smo delali z dvema producentoma (Jaka Jarc in Iztok Turk), kar je tudi imelo svoje prednosti in slabosti. Kritiki konec koncev o sami produkciji niso govorili in pozitivni odzivi so seveda spodbudni; glavni slovenski časopis Delo in glasbena oddaja Videospotnice sta proglasila naš prvenec za slovensko ploščo leta. Toda naslednja plošča bo boljša.

Što kažete na medijske usporedbe s drugim bendovima, primjerice česte usporedbe s Portishead? Da li vam to već pomalo ide na živce ili vam još uvjek godi?
S Portisheadi in s trip-hopom na splošno so nas primerjali predvsem na začetku in pri mogoče dveh komadih je Bristol prva asociacija. Toda mislim, da smo v celoti s ploščo pokazali, da ne mislimo iti po kakršnihkoli stopinjah. Normalno je, da kritiki pri prvencu iščejo vplive in seveda včasih popolnoma zgrešijo; primerjali so nas s kupom bendov, za katere smo prvič slišali. A nekateri med njimi so mi postali res všeč...

Pri pogledu na omot albuma, samo je jedna asocijacija - GOLDFRAPP. Slučajnost ili?
Goldfrapp sta s svojim designom na drugi plošči vplivala na celotno oblikovalsko in videospotovsko sceno in kolaža je bilo v prejšnjem letu povsod dovolj. Nam se je prilegla, glede na to, da smo na plošči kombinirali različne elemente, šli smo se nekakšen glasbeni kolaž. Tehniko je torej vzporedna s tem trendom, idejno pa se po Goldfrappih nismo zgledovali.

Vjerujem da je teško reći, ali da li vam je lakše raditi scensku glazbu (kazalište, film i sl.) ili onu koja će se vrtjeti na radiu / TVu?
V osnovi se zdi isto; gre preprosto za to, da si izmisliš enostaven in markanten leitmotiv.
Toda v resnici je navadno lažje delati scensko glasbo, saj postavljaš zvok v nek že dodelan koncept, imaš postavljene okvire, strukturo, v katerih moraš nekaj narediti. Od začetka do konca veš, kaj delaš. Poleg tega se veliko več uporablja funkcija copy/paste, komadi so pretežno instrumentalni in ti ni treba misliti na besedilo ipd. Ko delaš komad za radio, si, če nočeš kopati po svoji psihi, bolj ali manj dezorientiran. Da se temu izogneš, moraš imeti nek vnaprej izdelan koncept.

Kada vas možemo koncertno očekivati i u Hrvatskoj?
Upam, da čimprej, toda konkretnih datumov žal še ne vem. V tujini smo igrali nekaj malega po Nemčiji in Avstriji, enkrat samkrat pa smo bili na Hrvaškem,v zagrebški Močvari, skupaj z Galax 54 in Kukuriku street. Sicer pa smo v Zagrebu vsakič, ko je kakšen dober koncert.

Planovi?
Poleti bomo verjetno izdali remixe, nato pa snemamo naprej. Hkrati smo ravnokar posneli nov, četrti video za to plošo in naš čaka montaža. Ker delamo vse sami - glasbo, besedila, videospote in design, smo neprestano v stiski s časom. Osnovni plan je, da ohranimo dosedanji tempo.

pedja // 10/03/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*