BILK

Mladi zagrebački bend BILK pobjednici su nedavnog međunarodnog festivala, održanog u Zenici. Uskoro sviraju u Močvari, a u najavi za taj koncert piše: Povoljno nudim: Flaute, klarineti, cool vokali, analogni sintersajzeri, lud bubanj, gro gitarskih pedala, čvrst bas. BILK (Zagreb) su neozbiljan šesteročlani bend koji radi pod utjecajem filozofije becka, matthew herberta, ADF i gybe! Sviraju veselu, duhovitu i inteligentnu muziku koja diže na noge. Jedan su od rijetkih bendova koji su svirali kao predgrupa DisciplinAkitschme. Pobjednici su ovogodianjeg međunarodnog Heineken Music Festa održanog u Zenici (BiH) pa za nagradu snimaju album u Sarajevu, hura!
Nažalost, zasad nismo bili u prilici čuti snimke jer su sve demose podijelili, a novi album je tek u planu. No, svejedno zvuči zanimljivo…Evo što Tin (gitara, klavijature, vokal) misli o svemu tome…
[  ]

T. Bilk?
B. zagrebački autorski bend bilk okupio se 1999. u postavi: j. novoselić (bubanj, vokal), l. vrbanić (bas gitara), m. piškulić (gitara, vokal), t. oberman (gitara, klavijatura, vokal). u ljetu 2001. pridruluje nam se i. biondić mirza (klarinet, efekti, vokal); u proljeće 2003. d. dolečki (vokal, flauta). i sad nas je 6.

T. Uzori?
B. stilski smo se kretali oko instrumentalnog grungea, funka, punka, post rocka, a u zadnje vrijeme asimiliramo i noise, drum'n'bass i off pop; otprilike. utjecaji? do make say think, godspeeed you black emperor!, matthew herbert, disiplinAkitshme, air, radiohead, beck, thievery corporation, asian dub foundation, blur...

T: Obzirom na puno razlicitih utjecaja - jeste svirali vec prije po nekim demo bendovima?
B. ja sam svirao gitaru u PHAB-u. sada mjesto mene s njima svira franjo iz peach pita. luka i ja smo svirali u Henriku VIII...hehe..luka trenutno svira i u jednom kaver bendu koji se zove 'veo'...janko trenutno svira i u jednom austrijsko-jamajkanskom reggae bendu..janko, biondić i ja svirali smo u sastavu 'gone'(ne onaj gone s luzzfesta) klasičnu glazbu 20.st.

T: U najavi kaže - Sviraju veselu, duhovitu i inteligentnu muziku koja diže na noge…a jedan od utjecaja je gybe??? to mi nekak nejde skupa... ili se varam?
B. u ovom slučaju je greška u nepotpunom 'veselu, duhovitu i inteligentnu'..koliko god je i istina..od gybe! preuzimamo možda viae principe, način sviranja..dok, naša glazba nije spora poput njihove, niti želi biti depresivna...poput njih pokušavamo raditi glazbu koja se na momente može nazvati lijepom ma, ima baš po tom pitanju dosta paradoksa u našoj glazbi koji znaju bit super. uostalom, evo citata: "..what does anyone want but to feel a little more free?.."

T. Demo cd-ovi i svirke?
B. u vlastitoj produkciji u zgb. studiju K266 snimili dva demo EP-a (the setting of the stage, 2001. i get rich faster, 2002.). nastupi? uglavnom po zagrebu, u klubovima: kset, močvara, pauk, spunk, melin monroe, gjuro II; jedan fašnički open air u samoboru i ljeti nas se moglo vidjeti i čuti kako sviramo obrade na ulicama rovinja... i sad taj zakon festival u BiH…sprema se nastup 10.10. u Kutini na FANI-ju s leut magnetikom..KSET, petak, 21.11. s antenatom.

T. Reci nešto više o toj famoznoj pobjedi na Heineken Music Festu u Zenici?
B. 07.07.-12.07.03. u zen'ci rock mania; cca. 25 bendova. 14.07.-19.07,03. u travniku novi tokovi; cca. 25 bendova. mi smo nastupili u utorak 15.07. u alter artu (travnik) s gordion (mak), kontra (sarajevo), r.a.k. (bihać). bilo dupke puno. kanjon vrbasa je zaaakon!!! uglavnom, prošli smo u finale. 01.08.03. u zen'ci. svaki band svirao po dve numere. otvorili su
Popper (zgb.) sa svojim ribama, pa big bang (hip hoperi iz skopja). Mi odsvirali instrumental 'ne psujte pri ovoj brzini' i 'sve super, ne'. audio zapis festivala bit će objavljen na kompilacijskom cd-u u federaciji. nagrade podijeljene. najbolji muaki vokal je mihael iz fathera(rijeka_www.fatherband.com). mi smo pobijedili. znači, snimamo album i spot za besplatno. u zakon sarajevskom studiju, pojedinosti još nepoznate. album će biti objavljen, spot emitiran. u spotu će biti puno plesačica. jako puno.

T. Internet?
B. http://www.bilk.tk/

T. Planovi?
B. iskreno? nemam pojma, puno sad ovisi o i promociji tog cd-a kad se snimi, a o tim stvarima još ne znamo ništa…

T. Poruka?
B. smrt fašizmu. sloboda narodu. ..hehe, to svakako..niš, pozivamo sve opterećene, dakle sve, ljude da se rasterete i dođu nas čuti…mozak na pašu, nudimo svašta..

T. Kontakt adresa?
B. bilk@net.hr

pedja // 15/09/2003

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*