home > kolumna > ČudNoReĐe "Dno je sve rjeđe": kratki vodič kroz album

kontakt | search |

ČudNoReĐe "Dno je sve rjeđe": kratki vodič kroz album

Kažu:
1) da je pjesma loša ako joj za razumijevanje uz tekst treba dodatno pojašnjenje;
2) da su objašnjenja tekstova suvišna jer impliciraju da je samo jedno značenje ispravno;
3) da se tumačenjem pjesama slušatelju spoila gušt da sam otkrije radnju i/ili stvori vlastitu interpretaciju;
4) da čak nije ni nužno da autor teksta zna što je njime htio reći, jer na njemu je samo da izbaci ideju iz sebe, a na slušateljima da se snalaze kako znaju.

Sa svime time se slažem. Međutim, ako su pjesme poput kratkih filmića, zašto ne bi imale svoj sinopsis? Time se ne otkrivaju detalji, ali se pruža kontekst i kratki hintovi za bolje snalaženje, a ne brani se slušatelju da ju tumači prema vlastitom nahođenju. Stoga, krenimo redom kroz albumske pjesme:
[  ]

https://cudnoredje.bandcamp.com/

01. DA NE MORAŠ
Pjesma o mučnoj potrazi za istinom gdje dileme "da ili ne?", "je ili nije?", "moram ili ne moram?" izazivaju poprilični bijes, konfuziju i suočavanje s paradoksima. Da li čovjek mora biti gad da bi se suprotstavio gadostima koje ga ugnjetavaju? Treba li se trovati opojnim sredstvima da bi se osjećao zdravo u otrovnom psihosocijalnom okruženju? Pjesma rešeta mozak raznim pitanjima, ali prepušta odgovore svakome ponaosob.

02. NI-NU-NI-NU
Pjesma nastala prema događaju izmišljenom tijekom slušanja probe Nine Romić.

03. SAMO ODLAŽNO
Pjesma tematizira snobizam i pomodarstvo unutar aktivističkih NGO krugova te ograničenost i privid djelotvornosti njihovih akcija spajajući autorski tekst s parafrazama B. Štulića ("Nedjeljni komentar") i M. P. Thompsona ("Lijepa li si") te citatima M. Mirića ("Ne može nam nitko ništa").

04. TI SI U BANANI
Ne pratim nogomet, ali on prati mene. Pošto mimo svoje želje ipak o njemu nešto saznam, ova pjesma je pokušaj da odjebem nogomet od sebe, ali i iznesem pokoji dojam o vodećem zagrebačkom i hrvatskom klubu s distance nezainteresiranog promatrača.

05. SITNO PO SITNO
Pjesma govori o pojedincu kojeg ojačava što ga ne ubije. Unatoč spoznaji o svim problemima društva koji ga okružuju on nalazi optimizam, motivaciju i snagu da se iznad toga uzdigne te ostvari svoje želje i potrebe.

06. STEVO ČOKRLIĆ
Taj čovjek zaista postoji imenom, prezimenom i strukom koje se spominju u pjesmi. Saznao sam za njega putem stare i prašnjave vizitke koju pronađoh u jednom napuštenom restoranu. Priča se da je još živ i radno aktivan. Pjesma ocrtava njegov socijalno-psihološki profil pri čemu je svaka eventualna sličnost sa stvarnom osobom nenamjerna.

07. HVALA OD SRCA
Tekst je kolaž sastavljen od (polu)pismenih obavijesti i upozorenja koje su stanari i njihovi predstavnici kačili po stubištima zagrebačkih zgrada, a koje sam skupio dijeleći letke. Kao takav predstavlja svojevrsnu kroniku urbanog stambeno-komunalnog života i mentaliteta suvlasnika stanova.

08. IME TVOJE
Jedna od bivših djevojaka mi nije dala da spominjem njezino ime u svojim pjesama. Ali zato se spominju razne riječi čiji prefiks je isti kao njezin nadimak ili prva polovica imena. One u kombinaciji s ostatkom teksta tematiziraju svijetle, a ponegdje i problematične trenutke dotične veze.

09. PROTEZA
Tematizacija raznih socijalnih, psiholoških, djelomično i filozofskih reperkusija koje izazivaju ideologije (bilo da su totalitarne ili slobodarske) kada ih čovjek nastoji provesti u praksu.

10. AVETINJO DE LA PUNTA KRISTO (OBEĆO JE)
Satirični hommage puljanskom Seasplash festivalu. Zamamna izmaglica hedonističkih ideala koja kruži nad festivalom personificirana je u obliku fantomskog Rastamana koji posjetiocima lažno obećava raj na zemlji. Glavni lajtmotiv pjesme ujedno je i melodijska parafraza iz pjesme "Vampire" (Lee Scratch Perry) čiji refren počinje s: "Obadiah, Obadiah", pa tako izgovorom ("Obiđaja, Obiđaja") podsjeća na "Obeć'o je, obeć'o je".

11. RANČIĆ NA SPEEDU
Rančić je prezime stvarnog čovjeka, a ova pjesma je pokušaj da zamislim kako bi se dotični ponašao da povuče par lajni speeda.

ognjen bašić // 26/04/2016

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*