home > koncert > Demo(n)strator - Retro Pult, Silent i Thee Mad And Hairy Wombats, 24.I 2011., KSET, Zagreb

kontakt | search |

Demo(n)strator - Retro Pult, Silent i Thee Mad And Hairy Wombats, 24.I 2011., KSET, Zagreb

KSET je kalendarsku novu godinu i redoviti program Demo(n)strator odlučio da okrene u takmičarskom pogledu tako što će svakog mjeseca odabrati po jednog izvođača koji će nastupiti u 'finalu' iz kojeg će se saznati ime za predstojeću Brucošijadu, tamo negdje u 10/11 mjesecu 2011. Pravila su sasvim jednostavna - publika glasa putem ulaznica za svojeg omiljenog izvođača, a tu je i mišljenje žirija.

Večeras su na rasporedu bila tri benda, KSET je bio prijatno popunjen, a ja sam u žurbi zaboravio ponjeti foto-aparat, tako da je ovaj izvještaj ostao bez popratnih slika... Prvi su nastupili već dobro znani garažni zagrebački punk dvojac THEE MAD AND HAIRY WOMBATS koji je vidno napredovao u ponekim sintagmama. Premda su tehnički ograničeni na samo dva instrumenta (gitara i bubnjevi) uz obostrana dvoglasja, uspjeli su 'pokrpati' aranžmane zanimljivim intervencijama gdje je jednom prilikom bubnjar izašao na front pozornice i otpjevao solo komad uz pratnju gitare. Scenski su se također 'oslobodili', te više nisu onako grčevito zabetonirani na statičnost. To sad već funkcionira nešto bolje i interesantno ih je za pogledati. Zvuk im je konstantan, tj. nabrušen i energičan s ponekim izletima u hardcore-punk tempove s mnogo gitarskog 'jamminga' i egzibicija, a između svega ovoga se naziru i konture melodija. Jedino što ne funkcionira na nivou su vokali koji se apsolutno ništa nisu razabirali, ali taj sindrom su imali svi večerašnji bendovi. Tja, zna se - razglas... Bend je kao ovakav još uvijek čvrsto vezan za opskuran stil koji pokazuje stanoviti napredak, ali transparentniji učinak od njih za sada se ne može očekivati. Zanimljivo ih je poslušati u malom prostoru poput Spunka.

RETRO PULT su trojac iz Varaždina kojeg čine Damir Šalajić (bubnjevi, prateći vokal), Igor Kranjec (bas, synth, laptop) i Janko Kralj (vokal, gitara). Ono što su večeras pružili neopisivo me podsjetilo na Vatru iz mlađih dana, te premda postoje svega tri mjeseca, evidentno je da imaju itekakve komercijalne potencijale. Tekstovi su im na hrvatskom jeziku, vrlo su emotivni (mada ih se vrlo malo moglo ukapirati zbog razglasa), a glazbom protežiraju uglavnom klasični indie-rock u rasponu od Arcade Fire, The National do Kings Of Leon čiju su obradu velikog hita "Radioactiv" odsvirali pred samim krajem nastupa. Prvih nekoliko pjesama bilo je u fahu indie-rocka, elem melodično i plesno, a posebnost zvuka su vrlo lijepe gitarske melodije koju je Janko u jednoj pjesmi potkrijepio na akustičnoj gitari. U nekim skladbama zalaze u laganiji shoegaze/ dream-pop/ post-rock s mjestimičnim psihodeličnim ugođajem i vrlo senzibilnom atmosferom ispreplićući programirane laptop efekte i synth harmonije, a po strukturi su se mogle osjetiti natruhe The Cure iz 80-ih godina. Imaju odličan kontakt s publikom što im donosi palac gore i na ovaj bend valja obratiti pozornost zbog suvremenog zvuka, emocija i veoma ljepih gitarističkih melodija.

SILENT su pristigli čak iz Dubrovnika (osnovani su 2006), a ovom prilikom doživjeli su sjajan feedback, tako da se na momente stekao dojam kako je riječ o nekim zvijezdama, a ne o demo-bendu. Ima ih čak šestoro - uz dvije gitare, bubnjeve i bas, imaju i dvije djevojke (violinisticu koja se ubacuje na vodeće vokale i klavijaturisticu). Glazbena baza im je vrlo jednostavan minimalistički rock-pop/folk na pragovima postmoderne a'la Swansi iz vremena ona 2-3 albuma s prelaza 80-ih u 90-te, a specifičnost zvuka donosi im violinistica koja šara sa mnogobrojnim improvizacijama melodija i pozadinske klavijature druge djevojke. Otprilike nešto vrlo slično zagrebačkom Mika Male bendu, velikogoričkom Mel Camino ili nekadašnjem osječkom Rodericku. Pjevaju na hrvatskom jeziku, ali iskreno rečeno, ja nisam uspio pohvatati ama baš niti jedan stih, tako da uistinu nemam pojma o čemu im govore tekstovi. Djelovalo je vrlo zabavno i veselo s puno energije, tako da unatoč mojim poredbama sa ovim mračnjacima u tehničkom pogledu, Silent nisu niti malo depresivan ili 'tromi' bend. Frontmen ima veoma lijep sugestivan, senzibilan i emotivan vokal pun podrhtavanja, podsjetivši na neku rockersku verziju Ibrice Jusića, a njegov nastup je bio obilato nošen melankolijom na krilima publike koja je znala gotovo sve pjesme. Violinistica koja se povremeno ubacivala u duete malko je šlampavo djelovala kada je ostavila violinu; njene kretnje, ples i grimase frcale su kerefekama nalik na zaboravljene Toyah Wilcock plus Nina Hagen u razblaženom izdanju. Djevojka se htjela otkačiti, naravno 'pala' je pod dojam sjajnog feedbacka izgubivši ravnotežu za dobro odmjerenim scenskim nastupom slično poput nekih hrvatskih bendova u kojima su cure frontwomen, primjerice Izolir Band ili Morso koji su znali imati vrlo blizak problem na nastupima uživo. Međutim, to se sve može popraviti, no Silent ima jedan daleko veći problem - nema izgrađen stil. Sve pjesme, a osobito one s violinom djeluju kao da su spoj Dylanovog "Hurricane" i Azrinog "Balkana" uz dodatak Zabranjenog pušenja i ponešto primjesa new-wavea. Nije to nikakav 'čušpajz' kao što bi se moglo pomisliti, već prilično linearno i predvidljivo postavljene konstrukcije koje su unatoč pojačanom instrumentariju preslabo i pretanko dotjerane. Evidentno je da oni mogu više učiniti sa aranžmanskim zahvatima, a da nemaju vrlo dobru violinsku međuigru u nekim pjesmama, bili bi uzgred rečeno, veoma dosadan bend.

No, kako su glasovi publike najvažniji, upravo su Silent pobjedili u ovoj prvoj izlučnoj večeri ubjedljivo ispred Retro Pulta, dok su Thee Mad And Hairy Wombats zauzeli treće mjesto.

horvi // 28/01/2011

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*