home > koncert > The Jon Spencer Blues Explosion (SAD) + Urban Jr (Švicarska) @ Flog, Firenca, Italija, 10.12.2010.

kontakt | search |

The Jon Spencer Blues Explosion (SAD) + Urban Jr (Švicarska) @ Flog, Firenca, Italija, 10.12.2010.

Na svojoj prošloj europskoj turneji The Jon Spencer Blues Explosion su opet prošli kroz Italiju. Ovaj put karte su se kupovale za prekrasnu Firencu.

Nakon šest sati truckanja u vlaku, za koji smo imali lude sreće da je uopće išao, jer talijani su, čudnog li čuda, taj dan imali još jedan po redu nacionalni štrajk, i cjelodnevnog tumaranja po zaista predivnom gradu, uputili smo se prema klubu Flog. Vijugajući mračnim ulicama, tražeći prolaze ispod pruge i oslanjajući se na upute pripitih ljudi sumnjivog izgleda u kojem smjeru trebamo ići, pentrajući se uz brdo, shvatili smo se da se klub nalazi na kraju križnog puta. I ne, ne mislim to u prenesenom značenju. Na vrhu strme krivudajuće ulice sa slikama za svaku od 14 postaja križnoga puta, nalazio se klub Flog. Što sve čovjek mora proći da bi vidio Jona Spencera…
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Kako koncert još nije bio ni blizu početka odmah smo se bacili na nevjerojatno bogat i jeftin merch i isprepadali jadnog prodavača s upitima za ovaj i onaj CD (tada friško izašla reizdanja, još nedostupna u prodaji u Europi, i neke starije, teže dobavljive artikle), a on se sav gubio i petljao i nije imao pojma di što stoji i na što mislimo, da bi nam na kraju priznao da on samo čuva štand dok ne dođe pravi merch guy koji je sad na večeri. Pa dobro. Uzeli smo što je mogao naći, malo se družili i zafrkavali i onda se uputili u dvoranu gdje je već svirala prva predgrupa. Neki domaći dvojac kojem ne znam ime, gitarist koji očajnički želi biti i izgledati ko Jon Spencer (nda, sretno s tim stari…) i bubnjar. Ono što su svirali nije nam bilo dovoljno zanimljivo da nam zadrži pažnju, pa smo se otišli malo sjesti u separe.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Odmarajući umorne noge ubrzo smo čuli neke nove zvuke s pozornice. Neka luda kombinacija rock'n'rolla, bluesa, punka i sintića! Približivši se, na pozornici smo ugledali našeg zamjenskog merch guyja! S ogromnim osmjehom sjedio je okružen sintićem, gitarom, megafonom, bubnjem i ko zna čime sve ne. OK, naš merch guy je zapravo Urban Jr, ludi švicarac koji zvuči i izgleda kao odmetnutno dijete Dana Deacona i Boba Loga III, rođenog iz epruvete u nekom super tajnom vladinom laboratoriju zakopanom 100 metara ispod švicarskih Alpi. Nenormalna mješavina svega i svačega, koju je Urban Jr tako entuzijastično prezentirao na pozornici, je nevjerojatno zarazna, i uskoro je cijela publika sudjelovala u njegovim ludim pjesmama i još luđim obradama San Remo šlagera, uz konstantno dobacivanje gore-dolje s publikom. Totalno iznenađenje i super nastup.
[ urban jr ]

urban jr   © glass

Nakon što se Urban Jr odšerafio s pozornice došlo je vrijeme da za mikrofon dođe ''the number one blues singer in the country''. I bome je došao, zgodan kao i uvijek, u crnoj košulji i crnim, po mjeri rađenim, nevjerojatno uskim hlačama, koje su se presijavale pod reflektorima, praćen Judahom Bauerom i korpulentnim Russellom Siminsom. Napad blues eksplozije je mogao početi. Kako su na ovoj turneju promovirali reizdanja starih JSBX albuma, obogaćenih gomilom nikad objavljenim pjesama, imali smo prilike čuti sve, od prvog do zadnjeg albuma. Moram priznati da sam cijela dva sata bila u blagom deliriju, kao i većina publike u dvorani, ali vrhunac (za mene barem) je bila ''History of Sex'', nevjerojatna luđačka dvominutna makljaža s prvog albuma, tj. sa svih verzija prvog albuma. Što bi se reklo, čisti punk!
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Na repertoaru su se našle i neizbježna ''Bellbottoms'', koja obično završi u medleyju s drugom pjesmom, što je i ovaj put bio slučaj, ''Afro'', ''Calvin'', ''Identify'', ''Wail'', ''Train #3'', ''Very Rare'', ''Shirt Jac'', ''Attack''… Čuli smo čak i tri potpuno nove pjesme, kao i nekoliko obrada, poput genijalne ''Son of Sam'' Chain Gang i, čudno, ali istinito, ''My War'' legendarnih Black Flag. I zvučalo je kako treba - brzo i žestoko, čak i bez basa. Nije baš istetovirani Henry Rollins koji u hlačicama skače i urla po pozornici, ali ja se neću žaliti. Sve u svemu, lijepo iznenađenje, ali bojim se da većina prisutnih nije baš shvatila o čemu se tu radi, jer osim mene i još par prisutnih pankera, koji smo skakali i derali se iz petnih žila, nitko nije baš previše reagirao. Ali ti isti nisu baš ni reagirali na neke stare stvari JSBX s raznih B- strana. A kaj im ja mogu što su neinformirani. Propuštaju divnu glazbu.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

U najavu za pjesmu ''Hell'' Jon Spencer je uključio bubnjara Russella Siminsa pitavši ga kuda bi nas sad on rado odveo. Russell baš nije surađivao, pa je rekao da bi on sad najradije sa svima nama otišao na koncert Slayera. Eto ti ga na, starog metalca Russella. Nakon kraćeg zafrkavanja i smijanja između njega i Jona, Jon je ipak morao sam reći da će nas odvesti u pakao. Tamo će ionako vjerojatno svirati Slayer, tako da je Russell ipak bio u pravu.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Kao što smo se mogli uvjeriti prije koju godinu na koncertu kraj Milana, JSBX su daleko od penzije, što su potvrdili i ovim koncertom. Dva sata nevjerojatne energije, seksa i znoja. Istinski užitak za oči, uši, tijelo i duh. Regenerira bolje od makrobiotike i yoge.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Poslije koncerta smo na merchu opet naišli na Urban Jr-a koji je već svoju i našu problematiku objasnio pravom merch guyju, upoznatom s lokacijama i naslovima, pa se shopping uz druženje mogao nastaviti.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Još u transu od koncerta i natrpani raznim JSBX stvarčicama požurili smo u novu avanturu zvanu ''hvatanje taxija kojeg nema i vraćanje kući noćnim vlakom iz Napulja koji ide u krivi grad u vagonu koji ne postoji''. Ah, bella Italia... Ali to je već neka druga priča…

ana // 02/06/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*