home > koncert > Održan 6. DORF @ Rijeka, 15&16/03/2012

kontakt | search |

Održan 6. DORF @ Rijeka, 15&16/03/2012

U periodu od 15. do 18 ožujka, u Rijeci je održan 6. po redu DORF, festival dokumentarnog rock filma. Uz pregršt izvrsnih dokumentaraca s glazbenom tematikom, žitelji Rijeke imali su mogućnost prisustvovati i popratnim sadržajima koji su se održali u sklopu festivala: izložbe, koncerti, promocije knjiga,...
U četvrtak, 15. ožujka, prisustvovali smo izložbi koncertnih fotografija najpoznatijih i malo manje poznatih, domaćih i stranih glazbenika, autora Saše Huzjaka (dakle, jednog od osnivača portala na kojemu se upravo nalazite).
[ Saša Huzjak, izložba ]

Saša Huzjak, izložba   © Mitja

Izložba se održala u prostoru Molekule, pod nazivom 'It's only rock'n'roll (but i like it)', a spomenute fotografije snimljene su po velikim glazbenim festivalima diljem Europe, ali i u malim klubovima te po koncertima demo bendova.
Nešto kasnije održano je i svečano otvaranje ovogodišnjeg DORF-a i to u prostoru Art kina, gdje se i održavala večina ovogodišnjeg prikazivanja dokumentaraca.
[  ]

  © Mitja

U sklopu otvaranja Dorf-a imali smo priliku prisustvovati izložbi nakita mlade makedonske dizajnerice Marije Miloševske, a na fotografijama u sklopu izložbe pogledali smo i razne poznate domaće glazbenike koji su poslužili kao foto modeli noseći spomenuti nakit: Let 3, Rundek, Rambo Amadeus,...
Prvog dana riječke verzije festivala (postoji i vinkovačka verzija) kinoljupci su uspjeli pogledati odličan islandski Backyard u režiji Arni Sveinssona. Priča je to o koncertu u dvorištu kojeg su održala imena islandske underground glazbene scene.
Ove godine imali smo se priliku družiti s Vincetom Moonom, fantastičnim filmmakerom sa stalnom adresom u Parizu, koji je u sklopu ovogodišnjeg festivala odabrao odlične istarske lokacije za snimanje svojih dokumentaraca i to sve povodom radionice dokumentarnog filma koju je održao 4 dana na našem području, a u prostoru riječke Molekule, 16. ožujka, prikazane su njegove glazbene vinjete o afričkim glazbenim imenima: Zawose Family, Bi Kidude, Sidi Toure i Zar.
Za ljubitelje pisane riječi, u prostoru RiBooka održane su 16. ožujka prezentacije knjiga autora Ante Perkovića "Sedma republika", "Hrvatski gen - Snovi o bijegu s brdovitog Balkana" Velimira Grgića te "Soundtrack života" Anđela Jurkasa.
U Art kinu Croatia, tog petka 16. ožujka, pogledali smo čak tri filma. U 18:00 na repertoaru se nudio 'In search of sound', film američkog reditelja Briana Parsonsa. U filmu se pojavljuju poznata glazbena imena poput Caribou, Slam, Mouse On Mars, Mum,...a tokom filma upoznati smo bili s promišljanjima i idejama bendova i njihovom neprestanom potragom za pravim zvukom. Još jedan film američkog redatelja prikazan je te večeri, a riječ je o filmu Search and Destroy: Iggy Pop & The Stooges' Raw Power. Režiju potpisuje Morgan Neville koji nam donosi prikaz zbivanja vezanih za treći album Iggy&The Soogesa iz prisjećanja samih članova benda i popularnog Iggy Pop-a.
Treći film kojeg smo odgledali u toku te večeri je film britanske redateljice Nicole Roberts: Brian Eno - Another Green World. Odličan film o producentskoj genijalnosti Briana Eno-a u periodu od njegovih nastupa u popularnim Roxy Music do danas.
Ovogodišnje projekcije festivala održavale su se i u popularnom riječkom Palachu te Molekuli. Tako su posjetitelji Palacha imali priliku pogledati slovenski V letu hip-hopa u režiji Borisa Petkoviča. Priča je to o hip-hop sceni Slovenije i samim njezinim počecima, a po mišljenju žirija u sastavu Ante Perković, Veljko Popović i predsjednik žirija Gjorgji Janevski, film je proglašen najboljim filmom u regionalnoj selekciji ovogodišnjeg DORF-a. Iznosimo i mišljenje žirija: "na uzbudljiv i autentičan način daje kronološki pregled slovenske hip-hop scene podjednako uvažavajući pravila hip hop žanra i filmske struke, te lokalnoj sceni osigurava identifikacijski dokument u (ne samo) regionalnom kontekstu".
Još je jedan film prikazan te večeri osvojio posebnu nagradu žirija, a to je film srpskog redatelja Siniše Dugonjića 'Fanzini s Marsa'. Film je također prikazan u Palachu iste večeri, a posebno priznanje dobio je od žiria riječima: "...zbog fanzinaški strasnog dokumentiranja društvenog značaja underground scene u Srbiji 90-ih godina" - o čemu se u filmu i govorilo.
Iste večeri u Palachu prikazan je i film srpskog redatelja Armanda Mesaroša 'Muzika sa Jasibare' o glazbenom stvaralaštvu Subotice. Slovenski redatelji Žiga Divjak, Matic Drakulić te Katarina Rešek predstavili su nam svoj 5minutni uradak o ljubljanskim uličnim glazbenicima 'Koza ozdravela bo'.
U Palachu je iste večeri prikazan i film američkog redatelja Gorman Bechard-a pod nazivom 'Color me obsessed'. Film je to o Replacementsima te objašnjenju glazbenih veličina poput Husker Du, Babes in Toyland, The Decemberists, Hold Steady, Steve Albini, Archers of Loaf,...zašto vole taj bend.
U prostoru Molekule posjetitelji DORF-a imali su priliku pogledati domaći film 'Prašina svakodnevnog života' autora Danila Lole Ilića, a film je to o glazbenicima Pule i razgovor s bendovima poput Antitodor i East Rodeo.
U Molekuli nazočni su mogli pogledati i dokumentarac o radionici s prošlogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić. Film je napravljen u režiji 10 sudionika radionice iz Srbije i Hrvatske pod vodstvom Davida Kleijwegta i Uli M.Schueppel.
U 21:00 h posjetitelji Molekule prisustvovali su projekciji filma nizozemskog redatelja Frank Scheffer-a o talentu Franka Zappe te razgovoru s njegovim suradnicima i obitelji.
Izraelski autor Ram Loevy predstavio nam je svoj film 'Enter the demon drummer'. Film je to o izraelskim zaljubljenicima u bubnjeve koji odlaze u Republiku Mali učiti svirate Djembe, tradicionalno afričko bubnjanje.
U režiji Marije Prusine posjetitelji Molekule su mogli pogledati hrvatski 'U eteru', film o splitskim glazbenicima: Igor Mihoviloviću, Zdeslav Kukoču i No Comment.
Za sam kraj drugog dana održavanja festivala u Rijeci, ekipa DORF-a i žitelji Rijeke posjetili su brod Marina gdje su imali mogućnost prisustvovati i pošteno se nasmijati na kabare performansu poznatog dvojca iz nekadašnjeg Feral Tribune-a, Predraga Lucića i Borisa Dežulovića u epizodi 'Melodije DORF-a, a ne DORH-a'.
[  ]

  © Mitja

(nastavak slijedi)

sandra vučetić // 21/03/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*