home > koncert > La Phaze @ KSET, 22.03.2012

kontakt | search |

La Phaze @ KSET, 22.03.2012

Hoću li dočekati jednom u svom životu da bendove koje volim, vidim u subotu ili petak, pa da, kao i sav normalan svijet mogu mamurati nedjeljom? Nadam se da će se i to desiti, jednom kad pristupimo nekom od mnogobrojnih svjetskih udruženja za napredak kao što su Europska Unija, OPEC, ili Svjetsko Udruženje Obožavatelja Hokeja na Travi. Koji god od pobrojanih obećaju pravo zaposleniku na spavanje poslije dobre pijanke, tome dajem svoj glas, pa bili hokejaši, Europljani, čistači septičkih jama ili crni vragovi. Iako se još nikad nije desilo da cijeli posao stane zbog toga što je jedan prespavao dan, pravila su pravila. Radit se mora, a što se mora nije teško, jebem li ga tko je to izrekao, u paklu se pržio dvjesto života.
[ la phaze ]

la phaze   © Alekasnder Paschenko

Nasreću, La Phaze su bili uvjetovani radnim vremenom KSET-a, pa su morali započeti dosta ranije, na čast i na slavu nas zaposlenih tupana, što je automatski značilo da moraju biti manje opušteni od izdanja na desetom DOF-u pred nekoliko godina. Tada mi je njihova prijemčiva mješavina drum&bassa, punka, junglea (iliti punglea, kako oni sami vole nazivati svoju muziku) sjela kao budali šamar, što zbog rakije, a što zbog atmosfere, koja je, naravno jedna od direktnih posljedica rakije. Koliko god La Phaze zvučao pretenciozno kad se pušta sa zvučnika, jer radi se o još jednom bendu a la Asian Dub Foundation koji bi rušio sisteme i dizao pobune, uživo podiže raspoloženje za petsto posto. Nemoguće je poslije La Phazeovog koncerta osjećati se loše, taman išli rintati u skladište naredno jutro.
[ la phaze ]

la phaze   © Alekasnder Paschenko

U KSET-u su počeli s novom stvari čiji naziv mi je promakao, a čini mi se da se radi o jednoj od pjesama sa novog "Psalms and Revolutions" albuma. To je već treća stvar s tog albuma koja mi zvuči kao da je pravljena za MTV, što nikako nije dobro. Kao tipični crveni paradajz iz Bille za koji mislite da pršti od okusa sve dok ga ne zagrizete, a onda shvatite da morate potrošiti žličicu soli da mu date okus. Zabrinuo sam se da bi mogli nastaviti u tom maniru, ali već na slijedećoj stvari su pokazali da namjeravaju napraviti isto što su napravili na DOF-u: ubaciti u petu i ne dati publici da se umiri. "Devil's Game", njihov najveći hit, je zarazni, brzovozeći drum&bass pojačan distorzijom i himničnim refrenom ne može promašiti. A tekst? Iskreno, pojma nemam. Kao i za druge njihove stvari, uostalom. Ovo je bend koji sporadično slušam godinama i još se nijednom nisam udostojio pogledati tekstove na netu. To jest zato dijelom zato što su većinom na francuskom, ali imam jak osjećaj da su "Tatiana", "Rude Boy" ili "Johnny Jamma" sve, samo ne biseri pankerskog tekstopisanja. Ali isto tako mislim da momci to vrlo dobro znaju i zato ne pokušavaju prodavati filozofiju, već samo zarazan drum&bass koji nerijetko prerasta u punk podebljan pjevljivim, angažiranim pop-refrenom. Koji nitko koga znam pojma nema. Ali svejedno, to pali. Kako kod mene, tako i kod svih pankera koji su otkrili drum&bass. Zašto pali, pojma nemam, ali znam da je ovo već drugi njihov koncert na kojem sam se osjećao odlično, i to puno prije nego sam se napio. Nije baš da bih išao dizati pobunu uz njihovu muziku, ali plesao bih, to da. Ako se to uopće može nazvati plesom. Zamislite nekog kome je domet plesa pogo kako pleše uz drum&bass s plastičnom časom piva u ruci, i sve će vam biti jasno. Još se borim da naučim kako da ne prolijevam pivo po sebi i po okolini.
[ la phaze ]

la phaze   © Alekasnder Paschenko

La Phaze je trajao još dva bisa poslije glavnog jela, s tim što je na drugom ostalo pola benda, jedan za ritam mašinom, a drugi na mikrofonu. Za hvalu su nam odrepali "Immigrant Punk" koji su napravili s Eugenom Hutzom iz Gogol Bordella, premda bi mi draže bilo da su je izveli u punom sastavu. No, dobro, nećemo se ni upucat ni vješat zbog toga. Da nije bilo fajronta, ne bi tako LA Phaze lako sišli sa stagea, niti bi nas naše kuće/stanovi vidjele tako skoro. Zato apel momcima iz La Phazea: Slijedeći put kad budete dolazili, ostavite jednu subotu slobodnu i za nas, pa vas možda pozovemo kod sebe doma na džoint, jer poslije fajronta za bolje ne znamo.

djole // 27/03/2012


PS: fotke stižu
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*