home > koncert > TBF @ Tvornica kulture, Zagreb, 22/12/2012

kontakt | search |

TBF @ Tvornica kulture, Zagreb, 22/12/2012

Ovaj vikend u Tvornici kulture obilježila su dva nastupa TBF-ovaca. Vidjevši najavu, odlučio sam pogledati ih jer se još sjećam zadnjeg susreta s njima kad su napunili Veliku dvoranu Doma sportova, i taj koncert tu i tamo u nekim pričama spomenem još i danas. Nesumnjivo da je to bio pravi spektakl jer malo je domaćih bendova koji su u stanju na koncert dovući preko 9 tisuća ljudi, a da su vrijedni spomena. Barem od one muzike koja mi se ponekad zavrti u plejeru. Ovaj koncert bio je rasprodan nekoliko dana prije i dodan je još jedan nastup dan kasnije. Kako su dečki najavili, oba koncerta trebala su biti drugačija tako da oni koji su planirali na oba, a takvih je za sigurno bilo, ne bi gledali reprizu dan kasnije. Mi smo pikirali na onaj prvi u petak a u Tvornicu smo zahvaljujći taxiju uletjeli taman na prvu stvar.
[ TBF @ Tvornica kulture ]

TBF @ Tvornica kulture   © mario m.

Mislim da još nikad nisam bio u ovako punoj Tvornici, no osim gužve i svirke, činilo mi se da nikakvo preveliko uzbuđenje u prostoru kluba nije vladalo. Na šanku su svi bili pristojni, fino obučeni, nitko se nije deračio za cugu, nitko nije navaljivao. Uzeli smo cugu i progurali se u prve redove ne bi li okinuli koju fotku ali i ulovili malo bolji pogled na stage.
[ TBF @ Tvornica kulture ]

TBF @ Tvornica kulture   © gemmel

Na licima TBF-ovaca se sa sto metara dalo očitati da su dobro raspoloženi i mislio sam kako će ovo možda također biti jedan od koncerata kojih ću se dugo sjećati. Ipak su bili najavjivani kao koncertni spektakl godine. O njima više ne treba pričati priče o tome kako i šta izvode jer to su profesionalci koji već godinama konstantno nastupaju i izdaju nove albume. Iako su mi prva dva albuma, a pogotovo Ping-Pong, nekako pri vrhu njihovog opusa, to je glazba sa njihovih početaka i dosta se razlikuje od današnjeg TBF-a. Meni se nekako čini da su na prva dva albuma bili puno više nabrijani, buntovni, i mračniji. Tad su bili nabrijani i opasni hip-hop sastav koji se kvalitetom najviše isticao od tada rijetkih domaćih sastava tog tipa i ubrzo su našli put i do onih koji nisu isključivo slušali takvu glazbu. S godinama se TBF počeo mjenjati pa na red dolaze novi albumi koji su redom bivali sve mirniji ali i veseliji. U stihovima je zajebancija postepeno zamjenila frustracije a hip-hop i rap, mada prisutni i danas, lagano su se počeli naginjati na neki funk-rock.
[ TBF @ Tvornica kulture ]

TBF @ Tvornica kulture   © gemmel

Čini mi se da danas TBF izvodi puno više takvih koncerata zahvaljujući upravo toj činjenici da je danas njihova publika šarenija i od duge, i takav koncept im je jednostavno nezaobilazan. Nema tu previše mudrosti jer trebalo je napraviti atmosferu kako bi u zaborav na smak svijeta otišli sretni, to jest, trebalo je zadovoljiti različite apetite.
Kako god, publika je bila raspamećena. Zajedno su se pjevale gotovo sve izvedene pjesme, a jedno vrijeme kad smo boravili u prostora Malog pogona, publika je u nekoliko navrata nadglasala i sam bend. Kako mi je ipak draža ona strana opusa koja misli odvlači na siroviju i realniju stranu, za mene je ovdje bilo previše 'veselica' nego što sam očekivao.
[ TBF @ Tvornica kulture ]

TBF @ Tvornica kulture   © gemmel

U prvoj polovici koncerta jednostavno nisam dobio onaj neki 'kick' koji bi me ubacio u film, a vidjevši kako sa Mladena u prvih pola sata nije čini mi se potekla niti kap znoja, napustili smo prve redove. Svirka je sa neizostavnim bisom trajala preko dva sata i izredali su se gotovo svi hitovi kojih se mogu sjetiti a zastupljeni su bili svi albumi. Na koncertu dan kasnije nismo bili ali me baš zanima dal su isti recept iskoristili i za taj nastup. Najavljivani ''koncert godine'' je ovo nekima sigurno to i bio, no ja sam daleko od te skupine. TBF ću ipak rado pogledati ako mi se ubuduće ukaže neka prilika, no ne više na solo koncertima, već isključivo nekim festivalskim, ili narodnim veselicama.

mario m. // 26/12/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*