home > koncert > Mark Eitzel @ Klub Žedno uho ZG 02/02/2013

kontakt | search |

Mark Eitzel @ Klub Žedno uho ZG 02/02/2013

Legenda kaže da su rock koncerti u svojim počecima trajali maksimalno 45 minuta. Sve dok se nisu pojavili Led Zeppelini sa maratonima dužim od 3 sata. Može li se onda ovo nazvati povratkom korijenima? Naime Mark Eitzel i prateći bend u svom nastupu na prvom vikendu novog kluba Žedno Uho odsvirali su upravo 45 minuta, uključujući tu i oba bisa. Ne znam koji je razlog skraćenog nastupa, da li je to ustaljeni ritam ove turneje Mark Eitzela nakon oporavka od srčanog udara ili to ima veze sa bubnjarom Stephen Hiscockom koji je koristio isključivo lijevu ruku jer mu je desna bila u gipsu. Ne vjerujem da je koncert skraćivan po nalogu organizatora zbog DJ programa koji je slijedio, to jednostavno ne bi bilo fer prema iznenađujuće brojnoj publici koja je došla vidjeti nekada "najvećeg živućeg američkog pjesnika" (citat iz davne euforične The Guardian recenzije albuma Love Songs For Patriots).
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

Kao da smo predvidjeli kratki program Žednog Uha pa smo večer pojačali dodatnim koncertima. Svojevrsna predgrupa Marku Eitzelu bio nam je simpatičan nastup Irene Žilić na četrdesetak metara nižoj nadmorskoj visini, u ugodnom okruženju novootvorenog bara Jutro pored Pingvina u Teslinoj. Maleni bar, veličine i ugođaja dnevnog boravka, popunjen je poslušao novu zagrebačku kantautorsku nadu. A to popunjen znači točno 14 prisutnih. Prvi puta sam uživo došao pogledati Irenu Žilić, privučen njenim zanimljivim EP-em
free downolad, te mogu reći da sigurno ne i zadnji. Irena svoje pjesme snima i izvodi na engleskom, a osim tih autorskih stvari na koncertu izvodi i hrpu covera, od očekivanih poput Bob Dylana i Dolly Parton, preko Nationala, do iznenađujućih Beyonce i Zone Zafirove. U polovici nastupa Irene Žilić morali smo nažalost napustiti Jutro i požuriti prema Gornjem gradu kako bi do 22h stigli na najavljeni početak Mark Eitzela. U novi klub Žedno Uho ulazi se sa platoa/parkinga na južnoj strani Klovićevih dvora sa lijepim pogledom na Katedralu koja je upravo otkucavala 22h kada smo stigli do ulaza. Ili su to bila zvona crkve na Opatovini? Dok smo se spuštali u podrum gdje je smješten klub čuli smo Mark Eitzela kako već izvodi I Love You But You're Dead. Svirka je počela u minutu kada je i najavljena? U Zagrebu? Budimo ozbiljni, naravno da nije. Ušli smo u potpuno prazan klub gdje su Mark Eitzel i bend tek odrađivali tonsku probu.
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

Par riječi o novom klubu. Lokacija je svakako lijepa i inspirativna. Samo uređenje pomalo sterilno zbog bijelih čistih zidova, vjerojatno i Klovićevi dvori ne dopuštaju veće preinake na dizajnu prostora? Tu je i onaj već zaboravljeni podrumski ugođaj Lap-a. Zvuk je bio bez zamjerki, a kod veće posjete problem bi mogla stvarati pomalo uska dvorana u kojoj se nalazi pozornica. U takvom tunelu par stasitih momaka u prednjim redovima zaklone pogled svoj publici iza njih. Nedostatak WC-a u prostoru kluba mogao bi isto biti problem kod dužih koncerata, u ovih 45 minuta svirke Mark Eitzela vjerujem da to nikome nije zatrebalo. Klub koristi WC od muzejskog prostora Klovićevih dvora, a za doći do njega treba izaći iz podruma kluba, proći cijeli vanjski atrij kompleksa pa iza glavne recepcije muzeja ponovo se spustiti u podrum do WC-a. Upravo taj atrij Klovićevih dvora trebao bi biti jaki adut za ljetni program Žednog Uha, u razgovorima tu večer doznao sam o dogovoru kluba i muzeja da se ljetni koncerti održavaju na otvorenom, u krasnom atriju.
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

U svakom slučaju klub je ugodno osvježenje za sve nas navikle na zapuštene socijalističke prostore poput Pauka, NKC Parka ili SC-a, a sama činjenica da je dovukao noćni život i posjetitelje u inače zimi potpuno puste prelijepe ulice Gornjeg grada govori u prilog uspjeha ovog projekta.
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

Ako zanemarimo kratkoću nastupa, sve ostalo tu večer premašilo je moja visoka očekivanja. Nekako sam propustio oba prijašnja gostovanja Mark Eitzela u Zagrebu, a slušam ga intenzivno već petnaest godina i zaista sam puno očekivao. Mark Eitzel je oduševio i onaj (mislim veći) dio publike upućen u izvedeni repertoar kao i one koji su se prvi puta sreli sa njime. Meni pomalo iznenađujuća postava benda bez gitare (klavijature, bubanj i električni kontrabas alien izgleda) jazzerski je precizno odradila svoj posao te dopustila Mark Eitzelu da u cabaret stilu ekspresivno uvede dvjestotinjak prisutnih u svoje detaljima prošarane priče.
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

Zaista smo u subotu navečer vjerovali da gledamo "najvećeg živućeg američkog pjesnika". Kako onda u tu priču uklopiti činjenicu da Mark Eitzel djeluje po mračnim marginama stvarnosti, daleko od ikakve komercijalne prepoznatljivosti? Pred dvadeset godina njegov (American Music Club) album Everclear bio je album godine u tada relevantnom Rolling Stone magazinu. Nasuprot tome njegov odličan aktualni album Don't Be a Stranger, kojeg i promovira na ovoj turneji, snimljen je zahvaljujući slučajnom događaju. Bankrotirani Eitzel, napušten od izdavača, nije imao sredstava za snimiti ga pa je album financirao njegov prijatelj od dobitka na lutriji. Rasprodani klub Žedno Uho sa možda dvjesto posjetitelja pretpostavljam da spada u bolje posjete ove turneje. Dakle pravda ne postoji, niti nakon trideset godina iznimne karijere sa više od dvadeset snimljenih albuma. Mislim da je veliki bard Mark Eitzel niti ne traži?
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

Kako je kratki i intenzivni koncert završio ranije nego smo očekivali, a čudan izbor programa Žednog Uha koji je slijedio iza Mark Eitzela uspješno je instantno rastjerao sve okupljene poklonike americane, večer je završila u Spunku gdje smo još stigli uloviti zadnje dvije pjesme Eke Buba, zagrebačkih novaka sa Ferenčice. Lijepo je bilo vidjeti da su momci već oformili odanu publiku, njih desetak u prvom redu zdušno je skakalo i utrčavalo na pozornicu gdje su urlali refrene zajedno sa bendom. Eke sviraju neki melodični i energični garage, te se nadam da ću ih uskoro ponovo negdje poslušati u punom setu, isto kao i Irenu Žilić sa početka večeri.
[ Mark Eitzel @ Žedno uho ]

Mark Eitzel @ Žedno uho   © edi

krešo // 04/02/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*